Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikan pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, pahit, indah, muram, genting & gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Jika Masa Lalu Bisa Diputar Kembali ..

10 Februari 2019 : Singgah sekadar nak ambil gambar.

Menjamu Mata Di Bukit Keluang

3 Februari 2019 : Photobooth baru sebagai tarikan pengunjung ke Bukit Keluang, Besut.

Singgah di Pasat Siti Khadijah, Kota Bharu

4 Februari 2017 : Kenangan Singgah di Pasar Siti Khadijah, Kota Bharu.

Masjid Selat Melaka

Destinasi wajib kunjungi jika ke Melaka sambil rehat dan solat ..

Ronda-ronda Dataran Putra, Putrajaya

Sekali-sekala ambil angin malam.

Pengimarahan Ramadhan Di Surau Al-Hidayah

Share:

Day 5 Di Amsterdam : 12 Okt 2006

Last day. Awal pagi mula berkemas. Alamak dah nak meninggalkan Amsterdam. Rasa masih tak puas. Tapi mengenangkan keadaan kesihatan diri, alhamdulillah kira syukur setakat mana yang sempat dikunjungi serta pengalaman yang diperolehi. Lepas round-round sekitar hotel, bertolak ke airport untuk flight jam 12.00pm. Tanya orang sini kenapa suka naik basikal ? Entah katanya, mungkin mudah, di sediakan jalan khas, jalan rata tidak berbukit, ekonomikal dan tradisi sejak dulu. Untuk kanak-kanak katanya kena ada ’test’ untuk dapatkan lesen menaikki basikal !!!! Pemandu taxi yang saya naiki pun kata tak pernah sejak bertahun bawa taxi, berlanggar dengan orang naik basikal. Ya Amsterdan, The City of Bikes. Tempat parking basikal turut disediakan dan of course berlocked. Sebelah Central Station disediakan tempat parking bertingkat basikal. Tapi ada juga yang parking ‘ikut say’ jugak. Itu yang mencacat pemandangan. Harga basikal biasa yang baru disekitar 50 Euro.

Pekerja hotel ( Pakistani ) di Hotel penginapan iaitu Gresham Memphis yang kutemui kata, sebelum pakai Euro, iaitu Glidder harga barang kira ok. Tapi lepas pakai Euro, rega barang naik dua kali ganda. Dia orang pun merungut. Kedai di Airport Schipool agak murah harganya jika dibandingkan dengan Amsterdam, tambahan ada Sale. Orang pun ramai. Moto mereka ‘See Buy Fly’ dikira agak tepat. Disinilah perabiskan duit euro yang mana ada baki berbelas Euro. Jumpa 5 budak Sekolah Sukan Bukit Jalil yang dalam perjalanan untuk ke Mexico bagi menyertai pertandingan entah apa, dah lupa.

Flight penuh. Banyak untung MAS untuk kalau lagu ni. Terfikir, urusan apa mereka ke KL. Ada sorang pramugara yang round jumpa sorang demi sorang penumpang Muslim berdasarkan list yang dibawa. Mereka tanya puasa or tidak. Kalau puasa, makanan akan dihidangkan berasingan bila masuk waktu berbuka. Saja tanya pramugara, nak solat lagu mana. Diterangkan kemudahan bilik solat yang disediakan. Alhamdulillah, kira ok juga Penerbangan Malaysia sekarang. Dalam flight sempat tonton filem The Psiedon dan Xman III menerusi ‘Skyvision multimedia entertainment systems’ yang disediakan. Bacaan al-qur’an dan lagu nasyid pun ada. Sejuk terasa bila dengar bacaan al-qur’an yang dimulakan dengan doa bermusafir. Semoga perjalananku di belanda diberkati Allah.

Sampai KLIA jam 5.30 pagi 13hb Oktober. Ah lega … alhamdulillah selamat sampai ke Malaysia. Tak sabar nak sampai rumah untuk berehat. Orang rumah tiba jam 7.00 pagi dan sampai rumah terus sambung tidur ....
Share:

Day 4 Di Amsterdam : 11 Okt 2006

Hari kedua persidangan. Dapat disimpulkan usaha yang dilakukan oleh kebanyakan kerajaan di negara Eropah, kita sebenarnya kira setanding malah kita mungkin lebih maju daripada sesetengah negara eropah. Teknologi dan infrastruktur telah sedia ada, hanya penentuan apa proses yang hendak di elektronikkan ? Pemilihan keutamaan ini pula banyak dipengaruhi oleh pelbagai faktor lain selain dorongan kewangan, keutamaan perkhidmatan dan kepentingan politik. Undang-undang, akta dan peraturan semasa sentiasa menjadi isu dan cabaran.

Masa tengahari round-round terjumpa supermarket. Hairan di sini, kurang iklan promosi seperti baner, billboard untuk menunjukkan adanya supermarket. Dari luar macam kedai kecik aje, tapi bila masuk, fulamak ... luas sampai bawah tanah. Barangnya banyak dan kira termurah pernah dijumpai. Begitu juga billboard bagi lain-lain iklan, nampak agak jarang kelihatan.

Habis persidangan, balik hotel dan keluar semula ke bandar. Terus naik feri untuk round sekali lagi Amsterdam menerusi terusan. Puas lihat pemandangan sebab hari masih terang lagi. Semasa melayari terusan, diceritakan tentang banyak jambatan yang dilalui di bawahnya telah berusia ratusan tahun, tapi masih kukuh dan elok. Amsterdam berasal daripada ‘dam’ yang dibina di sungai Amstel. Daripadanya membentuk kependudukan hingga menjadi pusat aktiviti masyarakat, ekonomi dan pentadbiran kerajaan. Banyak bandar ada perkataan ‘dam’ seperti Rotterdam, Volendam dan Edam.

Lepas tu shoping lagi, perabis duit euro yang masih baki dalam tangan. Mahal atau tak, beli juga sebagai kenang-kenangan dan buah tangan. Lagipun telah buat survey sebelum ini di mana ada apa yang sesuai untuk dibeli. Di jalanan, ramai orang memakai jersi pasukan bola Belanda sambil menyanyi dan bersorak. Rupanya malam itu Belanda lawan Macedonia dalam kelayakan Piala Eropah. Di hotel penginapan, siaran bola di skrin besar. Teringat juga pesanan kawan, jangan lupa ke Red Light District. Tapi membaca brosurnya, ada banyak do and don’t nya agak menakutkan, so better tak payah pergi. Tambahan ini bulan Ramadhan.
Share:

Day 3 Di Amsterdam : 10 Okt 2006

Seperti biasa sahur dengan bekalan yang dibawa. Hari ini mulalah persidangan. Kata travel agent yang menguruskan perjalanan di KL, hotel kami dekat dengan tempat persidangan iaitu Hotel Okura, kekira walking distance. Rupanya agak jauh. Naik taxi 10 Euro. Seingatan, masuk taxi aje dah di caj 3.4 euro. then tambah 1.9 euro bagi setiap kilometer. Dharab 4.7 .. puh !!!! Tapi taxi canggih dan macam satu kemestian taxi mereka pakai GPS, nampak di sini pemandu taxi muda-muda. Agaknya ada had umur, tak macam di negara kita.

Peserta persidangan tak ramai kekira 50 orang dan 20 daripadanya merupakan presenters. Apa benda punya persidangan, tak padan dengan tajuk t-Government World Europe 2006. Memang nampak macam takde publisiti, even takde kerjasama dengan Government of Belanda. Tak macam kita di Malaysia kalau anjurkan persidangan sebegini. Pembentangan berkisar dengan pengalaman negara-negara di Eropah bagaimana melaksanakan sistem atau teknologi elektronik dalam mencapai hasrat e-government. Pembentangan daripada wakil Belanda amat menarik dalam usaha Belanda untuk melaksanakan e-government. Tertarik dengan sesi networking yang mereka buat sebagai suatu taaruf sesama peserta. Dua lagi peserta Malaysia iaitu dari LHDN.

Habis persidangan kira-kira 5.00petang, balik hotel dan keluar semula ke bandar. Masih belum puas meround. Jumpa siber cafĂ©. Surf sekejap, fulamak 1 jam = 2 euro. Tak termasuk copy fail, cetak, download or upload yang semuanya dikenakan caj tambahan. Gilossss …Lepas berbuka, naik feri untuk round sekitar Amsterdam menerusi terusan, 10 euro lagi. Tak puas sebab malam gelap, walaupun cantik dengan lampu. Balik lewat malam keletihan lagi. Sebenarnya banyak muzium di Belanda, tapi tak jumpa yang free dan sekali masuk sekurang-kuang 10 euro. Terasa sayang pulak. Jam tanganku masih ikut waktu KL, sesekali tengok jam teringat orang-orang di KL ... tengah terawikh kot, tengah buka puasa kot, tengah kerja kot ... nak tahu waktu tempatan Belanda cuma tolakkan dengan 8 jam saja.
Share:

Day 2 Di Amsterdam : 9 Okt 2006

Lepas sahur, kira-kira 5.00 pagi dan subuh 6.15 pagi bersiap untuk keluar bagi menyertai tour group berharga 38 Euro. Berkumpul dan tepat 8.30 pagi bertolak. Dalam perjalanan kelihatan pembangunan pesat yang sedang dilaksanakan iaitu membesarkan terowong serta lebuhraya. Tiba di bandar Edam, bandar lama yang pernah masyhur dengan perusahaan keju. Terusan antara rumah menjadi nadi perhubungan pemasaran. Rumahnya ada yang telah senget sebab dulunya gunakan kayu sebagai piling berbanding konkrit sekarang. Dalam group tour ada 4 orang Indonesia serta sorang student cina Malaysia yang belajar di London, tapi sedang bercuti dengan pakwe mat sallehnya.

Lepas itu kami di bawa ke kilang membuat keju. Di sana kami ditunjukkan bagaimana keju dibuat. Ada keju yang baru jadi sehingga ada yang telah berusia bertahun. Dalam perjalanan ke tempat seterusnya, kami diceritakan bagaimana usaha kerajaan mendapatkan tanah daripada lautan yang ditambak yang membentuk 'dike'. Itu yang menjadikan kira-kira 66% tanah di Belanda lebih rendah daripada paras laut. Pernah berlaku dike ini runtuh dan ribuan orang mati lemas. Usaha mewujudkan tanah berkenaan merupakan suatu proses yang memakan masa yang lama.

Kemudian kami di bawa ke pekan Zaan Schan untuk melihat pembuatan kasut kayu dan kincir angin. Kami dibawa masuk kilang melihat bagaimana kasut kayu diperbuat. Kasut kayu dahulu kalanya digunakan disebabkan itulah yang paling sesuai untuk digunakan di tanah yang becak akibat penambakan untuk mendapatkan tanah dan baik untuk kesihatan. Namun kini lebih kepada sekadar perhiasan atau bahan cenderamata. Tetapi ada juga yang diubahsuai dengan menambah kulit dan getah untuk lebih memenuhi citarasa semasa.

Berdekatan pula ialah kincir angin, lambang keunikan Belanda. Daerah Zaan dikatakan merupakan kawasan industri tertua, dimana lebih daripada 1000 kincir angin pernah digunakan. Kini hanya ada satu yang kelihatan beroperasi untuk memecahkan ’peanut’ bagi membuat minyak. Kincir angin ini akan semakin pupus daripada segi fungsi dengan adanya tenaga elektrik. Dikatakan sepanjang tahun Belanda berangin yang membolehkan kincir angin sesuai digunakan sejak dulu. Puas hati dapat melihat dari dekat kincir angin yang dulu masa belajar kecik-kecik begitu mengkaguminya.

Dalam perjalanan ke pekan Volendam, kelihatan jelas sebelah kanan tambak nampak paras laut lebih tinggi daripada sebelah kiri tambak yang juga merupakan kawasan perumahan. Di Volendam barang-barang murah berbanding Amsterdam. Kemudian naik boat menuju ’Pulau Marken’ yang kini dah tak jadi pulau sebab dihubungkan kepada tanah besar dengan tambak yang menjadi sebagai satu sistem untuk maintain paras air. Kebanyakan yang tinggal di Marken ini ialah para nelayan. Lepas itu balik semula ke Amsterdam melalui tambak yang dibina.

Sampai Amsterdam tumpang solat di kedai Pak Arab, sambung jalan-jalan sementara tunggu masuk waktu berbuka. Berbuka kebab dengan roti 4.5 Euro dan air teh lipton 3 euro di kedai Pak Arab tu. Cuba kali dengan 4.7 ? Ada juga restoran Indonesian, tapi rasa tak ‘selamat’. Di restoran tu, jumpa tiga Malaysian dengan sorang Mat Salleh dari Petronas. Lepas jalan-jalan balik hotel, keletihan dan lepas solat terus tidur sahaja. Kekiranya puas hati sebab dah melawat apa-apa yang memang dihajati sebelum sampai di Belanda.
Share:

Day 1 Di Amsterdam : 8 Okt 2006

Tiba di Airport Schipol Amsterdam jam 6.30 pagi setelah dalam flight non-stop 12 jam. Perjalanan yang menyiksakan disebabkan kesihatan, sempit serta sejuk yang amat sangat. Lepas pusing-pusing dalam Airport, terus naik taxi ke Hotel. Taxi mewah, pemandunya seorang Muslim asal dari Morocco. Beliau amat tertarik dengan Tun Mahathir dan mendakwa, he should be the leader of our Ummah. Sampai hotel, letak barang dan jalan-jalan sementara tunggu jam 12.00pm untuk check-in. Sunyi betul pagi Ahad tu, lagipun masih awal.

Ke Central Station dengan kereta api atau dipanggil juga tramp, pakai redah aje. Kekiranya Central Station ni pusat pertemuan pengangkutan kereta api, bus dan seumpamanya. Konpius dengan sistem jalan raya mereka. Serabut dengan jalan bus dan kereta, keretapi dan basikal.. Masuk kedai-kedai souvenir, alamak mahal-mahalnya lebih-lebih lagi jika pakai sifir 1 Euro = RM 4.70. Kumpul-kumpul map dan brosur yang free. Tapi tak banyak dan kebanyakannya dijual. Bangunan sekitar Central Station, Damark dan Dam Square. Banyak bangunan lama yang telah beratus tahun usianya. Mungkin kerana itulah tarikan pelancong di sini dan mereka dakwa sebagai antara bandar tercantik di dunia.

Agak petang baru balik hotel untuk check-in. Keletihan lantas tidur dan sesedar dah masuk maghrib, 7.00 malam. Berbuka dengan roti dan mee segera yang dibawa. Bilik kecik betul tak padan dengan rega sewanya jika berbanding di KL … ahhh asyik nak banding dengan KL aje.

Kesakitan kaki membataskan hasrat nak ronda-ronda malam-malam. Suhu sekitar 10 – 12C. Tengok TV pula kebanyakannya bahasa Belanda. Berdasarkan brosur, membuat perancangan ke mana nak dilawati esok. Banyak siaran iklan TV pada awal pagi yang menawarkan khidmat seks. Industri seks memang dihalalkan di Amsterdam sebagaimana mereka mengiktiraf pengamal gay. Sex toys dijual secara terbuka dalam kedai. Tapi tak pulak orang berpusu or berhimpun. Terasa malu pulak bila singgah memerhati dan membelek benda-benda tu sorang-sorang.. Marijuana dari jenis soft drug juga dijual macam rokok biasa saja ... but not for under 18.
Share:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah