Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikan pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, pahit, indah, muram, genting & gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Jika Masa Lalu Bisa Diputar Kembali ..

10 Februari 2019 : Singgah sekadar nak ambil gambar.

Kenangan Kembara Korban Kemboja 2019

Berpeluang Menyembelih Sendiri Lembu Korban ..

Singgah ambil angin segar

2 Februari 2019 ...

Tugasan Baru penghujung 2019

Balik2 cuti panjang, dapat tugasan baru musim2 tengkujoh ni ..

Ronda-ronda Dataran Putra, Putrajaya

Sekali-sekala ambil angin malam.

Bersama Ahli Parlimen Padang Terap

Hari Khamis 4hb Sept lalu, aku berkesempatan bertemu semula dengan Ustaz Mohd Nasir Zakaria. Sebelum PRU12, beliau memang merupakan penceramah regular di Surau Al-Hidayah Saujana Utama. Tetapi apabila terpilih sebagai Ahli Parlimen Padang Terap, maka berakhirlah kuliah beliau di surau tempatku kerana terpaksa memberikan tumpuan dan khidmatnya di Parlimen Padang Terap. Beliau memang orang kelahiran Padang Terap.

Kemenangan beliau di Padang Terap memang aneh sebab kedua-dua DUN dalam parlimen tersebut dimenangi oleh parti lawan. Dalam sembang-sembang lepas terawikh, beliau menceritakan detik bagaimana beliau dipilih sebagai calon sedangkan beliau aktif di kawasan sini, khususnya Subang. Begitu juga rayuan untuk kompromi oleh parti lawan.

Apa yang menarik ialah kisah aktiviti harian beliau dalam mengharungi kehidupan sebagai Ahli Parlimen Padang Terap. Peruntukan bukan ada sangat, terpaksa usahakan sendiri. Jadi board of director mana-mana syarikat kerajaan negeri pun elaun pukul rata RM500 sebulan sahaja yang Menteri Besar tetapkan. Elaun Ahli Parlimen RM6K tiada apa sangat yang boleh dilakaukan. Peruntukan Kerajaan Pusat hanya untuk Ahli Parlimen parti kerajaan, sedangkan patutnya semua Ahli Parlimen dapat.

Dengan kedudukan kewangan yang ada, sukar bagi beliau nak berhadapan dengan karenah rakyat yang masih bermentalitikan, kalau boleh semuanya Ahli Parlimen kena bantu khususnya daripada segi kewangan. Bayangkan katanya, sampai bil kain kafan pun minta Ahli Parlimen jelaskan. Ini belum lagi minta bantuan jersi bola, morey bulan posa, itu dan ini. Kini beliau menubuhkan Tabung Pusat Khidmat Wakil Rakyat Parlimen Padang Terap, bagi mendapatkan sumbangan orang ramai. Pamplet diedarkan di Surau Al-Hidayah lepas terawikh malam itu.

Dulu Ustaz Nasir mempunyai blog sendiri di nasirzakaria.blogspot.com, tetapi kini telah upgrade kepada www.nasirzakaria.com yangturut memaparkan rayun sumbangan tabung berkenaan. Tetapi kata Ustaz, orang tempat dia bukannya nengok internet. Siap tanya, apa itu 'blog' ustaz ? Tambahan beliau, keaktifan dia update blog itu telah menyebabkan rasa kurang senang dengan ADUN di dua Dun dalam Parlimen Padang Terap. Ini menyebabkan mereka juga turun padang yang seolah-olah hendak mencantas atau mendahului aktiviti yang Ustaz sedang atau hendak laksanakan, berdasarkan maklumat dalam blog tersebut.
Share:

Transaksi Online - Mudahnya

Hidup makin senang apabila berurusan menerusi internet. Last month aku Renew Lesen Memandu menerusi internet. Lepas 3 hari, aku terima salinan atau slip pembaharuan lesen berkenaan. Aku buat pun sebab masa expired, tak jumpa di mana ku letakkan lesen induknya. Kalau pegi kaunter tentu ditanya mana lesen asal. Kalau tidak kena denda RM30 sebab hilang. So ini satu alternatif untuk ngelak daripada di denda. Kalau di tahan untuk pemeriksaan, cakap aje ada dalam Mykad. Tetapi lepas itu memang aku kebetulan ada singgah di Pejabat JPJ untuk update maklumat lesen memandu ke dalam Mykad secara percuma. Tapi tak ingat di Pejabat JPJ mana.

Last month juga tu juga aku beli tiket pergi dengan bas Transliner serta balik dengan Firefly menerusi internet, KL-Kuala Terengganu. Cetakan selepas transaksi yang bersaiz A4 tu terus menjadi tiket. Tiada extra or service caj dikenakan.

Tadi pula aku apply untuk renew roadtax atau LKM menerusi internet di www.myeg.com.my. Ah ... mudahnya sekali dengan tuntut ribet. Wang ribet akan dimasukkan ke dalam akaun bank aku. Walaupun ada service charge, tapi very minimal dan anggaplah we pay for the convenience. Daripada nak keluar mendapatkan kereta, jem, parking dan masa, lebih baik terus ke intrnet. So, tak payah ambik geran kereta yang tersimpan di bank ( sudahlah jauh ) untuk renew LKM. Tetapi barangkali pihak bank tidak berapa gemar kaedah ini.
Share:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah