Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikanlah pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, saat pahit, indah, muram, genting dan gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

21hb Feb :Perjalanan Ke Las Vegas

Setelah membuat persiapan yang sewajarnya walaupun dalam keadaan yang kelam-kabut akhirnya sampailah masa untuk bertolak pergi. Sama ada sibuk dengan tugasan harian, sibuk nak buat visa dan yang paling mencabar ialah sibuk membuat persiapan majlis perkahwinan anakku yang berlangsung pada 19hb Feb lalu. Malah minggu yang sepatutnya aku cuti, terpaksa hadir juga ke pejabat untuk mempengerusikan meeting demi meeting.

Juga sibuk nak sediakan paper untuk pembentangan sempena persidangan IBM Interconnect 2015 yang akan berlangsung pada 23 hingga 26 Februari di Las vegas, USA. Mungkin inilah sahaja peluangku untuk berjalan ke luar negara lagi, khususnya Amerika. Penyertaan serta perjalananku ditanggung oleh penganjur. Nak harap gomen tanggung, mungkin susah dalam keadaan sekarang.

Bermula Perjalanan
Perjalanan bermula on-time dari KLIA dengan MAS, 11.35 malam. Agak penuh juga penumpang flight. Aku fikir nak tidur sahaja sepanjang perjalanan setelah keletihaan menguruskan dan menjayakan majlis kawin anakku, tetapi payah nak terlelap.

Maka aku layanlah movie yang disediakan atas kapal dan sempat aku menonton beberapa filem yang disediakan. Namun yang memberi kesan dihatiku ialah filem Indonesia berjodol 99 Cahaya Di Langit Eropah.

Komitment kita kepada ajaran Islam dengan mempamirkan nilai murni Islam menjadikan kita adalah agen dakwah dan penyebaran Islam Di Eropah. Tanpa ku sedari mengalir air mataku terharu apabila didedahkan satu demi satu bahawa banyak penciptaan, seni serta binaan di Paris khususnya tersimpan rahsia besar berkaitan dengan Islam seperti ‘Jalan Lurus’ menghala Kaabah walaupun dibina oleh Napolean Bonapert !!!

Tiba Airport Paris
Namun tidak sempat habis filem, flight ku mahu mendarat di Paris. Keluar dari flight kekira 6.15 pagi terus mencari surau atau ruang untuk solat Suboh. Perjalanan agak jauh untuk keluar dari ‘Arrival Area’. Terasa besar sangat airportnya. Mujur banyak escalator.

Lalu ketemu ‘Multi-faith Prayer Room’ atau ‘Meditation Area’. Biliknya tidaklah besar mana, namun beberapa orang sedang sedia untuk solat berjemaah suboh.

Ketemu dengan beberapa Malaysian yang dalam misi pembelian Kapal Selam ke-2 Malaysia ?? Namun mereka menasihatkan untuk aku tidak keluar ke Bandar Paris memandangkan cuma ada 4 jam masa transit.

Lalu ronda-ronda sekitar airport dan kemudian chek-in untuk penerbangan seterusnya iaitu American Airlines di terminal berlainan. Perhubungan antara terminal dengan train yang disediakan seperti di KLIA.

Orang telah ramai berator. Aku cuba check-in dengan kiosk yang digunakan seperti orang lain, tetapi ada masalah lalu terus sahaja ke kaunternya. Aku rasa scanner dia tak boleh baca passport aku bila diminta untuk scan.

Walaupun takde duit Euro, aku gunakan kad kredit untuk membeli beberapa barangan kenangan di Airport Paris. Minimum purchase dengan kad kredit ialah 1Euro !!! Tapi 1Euro = RM5 kot ??

Nak melepasi pemeriksaan keselamatan punyalah siksa. Tinggal pakaian sahaja yang tidak ditanggalkan dan keluarkan untuk pemeriksaan. Mujur ada banyak saluran pemeriksaan.

Kemudian menaikki kapalterbang American Airlines. Kalau selalu barisan tempat duduk ekonomi 3-4-3, tetapi yang aku naikki 2-3-2. Ok juga, Nampak macam lapang.

Berbanding dengan naik MAS tadi, naik MAS lebih stabil. Tidak terasa bila langgar awan berbanding naik American Airlines ni. Aku dibekalkan dengan makanan halal sebagai ditempah sebelum penerbangan lagi.

Airpot Newyork
Since tidak ada entertainment disediakan, aku lebih banyak tidur kali ini. Sedar-sedar aku terdengar ramai penumpang bertepuk tangan kerana agaknya bersyukur sebab flight mendarat di Airport Newyork dengan selamat dan pendaratannya smooth sahaja.

Suhu di Airport New York sangat rendah dan terasa sejuk. Dikatakan suhu luar bangunan mencecah 5 darjah. Kelihatan juga salji di lapangan, tetapi sudah dialihkan supaya tidak menghalang laluan flight.

Sekali lagi terpaksa menempuh pemeriksaan keselamatan yang ‘meletihkan’. Entahlah. Namun sempat juga membeli kenang-kenangan, walaupun reganya mahal. Maklumlah rega airport. Lagipun anakku pesan key-chain di setiap destinasi yang aku singgahi. Huhu.

Flight pula delay 30minit. Setelah masuk dalam flight, delay lagi hampir sejam. Bila diummukan bahawa flight sedang menunggu beberapa barangan penumpang yang belum sampai, ada penumpang yang ‘memboo’ … kuat pulak tu.

Kekira sejam setengah kami lewat daripada masa asal. Dalam flight dikatakan ada perkhidmatan wifi, tetapi rupanaya kena bayar. Huhu … yang free cuma kalau nak sms dan berlanggan dengan salah sebuah telco di USA.

Tiba Las Vegas
So tidur sahajalah dalam perjalanan. Sesadar sudah mendarat di Airport Las Vegas. Dari tempat masuk bangunan airport setelah keluar dari flight, terasa jauh sungguh perjalanan menuju tempat tuntutan bagasi.

Terasa besar betul Airport ini. Dalam perjalanan menuju tempat tuntutan bagasi, kelihatan mesin-mesin perjudian di merata tempat. Setelah ambil bag, terus naik limo menuju ke hotel.

Jam sudah menujukkan jam 10.30 malam. Terasa keletihan setelah kekira 32 jam perjalanan walaupun tarikh tempatan masih 22hb.

Share:

0 Komen:

Blog Tazkirah

Penafian

Pengunjung boleh menggunakan maklumat dan gambar dalam blog ini untuk sebarang tujuan kebaikan. Digalakkan agar dinyatakan kredit kepada blog ini. Namun, atas sebarang kehilangan, kerosakan, kesusahan atau gangguan yang timbul kerana menggunakan maklumat dalam blog ini adalah tanggungjawab masing-masing.

Harian Metro

The Star Online

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

kata2