Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikan pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, pahit, indah, muram, genting & gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Jika Masa Lalu Bisa Diputar Kembali ..

10 Februari 2019 : Singgah sekadar nak ambil gambar.

Menjamu Mata Di Bukit Keluang

3 Februari 2019 : Photobooth baru sebagai tarikan pengunjung ke Bukit Keluang, Besut.

Singgah di Pasat Siti Khadijah, Kota Bharu

4 Februari 2017 : Kenangan Singgah di Pasar Siti Khadijah, Kota Bharu.

Masjid Selat Melaka

Destinasi wajib kunjungi jika ke Melaka sambil rehat dan solat ..

Ronda-ronda Dataran Putra, Putrajaya

Sekali-sekala ambil angin malam.

Sejarah 21 April 2008 ...

‘Terima kasihlah En Hassan, sekolah kita siap, seronok budak-budak’. Tetiba aku terkedu, layakkah aku membalasnya dengan ‘sama-sama’. Ini bukan sekolah aku yang punya, malah anakku pun takde yang belajar kat sekolah ini sekarang. The credits should go to all my dear friends yang begitu bersemangat, meluangkan masa, tenaga, mencurahkan idea, berusaha gigih tanpa rasa malu, penat lelah serta penderma yang menyumbang dari jumlah yang sekecil RM 1 sehinggalah sebesar RM 133,000. Semoga Allah jua yang membalasnya dengan ganjaran yang setimpal. Terasa nak sambung kisah PK vs PS setelah lebih 3 tahun …

Kebetulan 21 April 2008 terpilih sebagai tarikh secara rasminya bangunan KIDaS boleh digunakan. Tentunya mudah untuk aku mengingati tarikh ini sebab itulah juga tarikh ulangtahun kelahiran isteriku yang tercinta.

Maka tamatlah kisah ‘sebuah sekolah agama dalama kontena’ yang termaktub dalam lipatan sejarah Selangor Maju 2005. Seronok tengok anak-anak KIDaS on the first day di bangunan baru. Baru terima surat kelmarin, MB Selangor pun dah setuju nak turun merasmikan bangunan pada 15 Jun 2008. Namun dalam hatiku masih terdetik, ‘jangan haraplah sangat MB datang, probably YB Dr Hassan or YB Dr Halimah ( dua personaliti yang memang saya kagumi ). Ku anggap ini suatu penghormatan kepada semua yang sesama berusaha membangunkan bagunan baru KIDaS ini.

Sebenarnya bangunaan baru ini belum siap sepenuhnya. Ada beberapa lagi yang sedang disiapkan. Namun perpindahan dilakukan supaya tidak perlu lagi sewa 3 premis kedai. So jimat sikit. Grating longkang, pagar, bilik air dan kemudahan pejabat sedang disiapkan. Talipon, rangkaian komputer, loceng dan sistem PA. Banyak lagi yang perlu di lakukan selepas ini khususnya hal berkaitan dengan maintenance. Itudaripada segi fizikal.

Masyarakat akan melihat daripada segi kualiti pengurusan. Kalau dulu alasan belajar dalam kontena boleh digunakan, namun kualiti pengajaran dan pembelajaran yang disampaikan oleh tenaga pengajar perlu menjadi keutamaan selepas ini. Jumlah tenaga pengajar sebenarnya sekrang berlebihan. Akan tiba juga ketikanya, bilangan tenaga pengajar akan dikurangkan dan ini tidak dapat dielakkan. Dulu ada 32 kelas, tetapi sekarang cuma 24 kelas. Usaha sedang dilakukan untuk mengadakan Bengkel Pelan Strategik KIDaS di kalangan tenaga pengajar dan AJK Surau Al-Hidayah yang tertangguh beberapa kali.
Share:

Terima Kasih SAM Bestari JAIS

12 April 2008 mungkin hari terakhir aku menjejakkan kaki ke SAM Bestari JAIS, USJ. Ini adalah kerana anakku Kak Di yang dah habis sekolah, datang menerima Anugerah SPM kerana dapat 11A. Berbeza dengan tahun lepas, tahun ini penerima anugerah SPM adalah dari yang dapat 9A ke atas. Agaknya 'kurang bajet' kot. Ikutkan pengalaman, majlis ini selalunya dijalankan dengan menarik dan penuh gilang gemilang, terutama persembahan dari para pelajarnya. Namun kali ini nampak agak hambar sikit.

Majlis dirasmikan oleh Pengurus Jualan MK Land yang mewakili Pengurusnya iaitu Tan Sri Datuk Hj Mustapha Kamal. Kenapa MKland ? SAM Best memohon untuk jadi anak angkat kepada MK Land bagi menjana kecemerlangan SAM Best. Banyak program yang dirancang menurut Pengetuanya dalam ucapa alu-aluan. Namun pada kesempatan ini tahniah dan terima kasih kepada SAM Best yang memberi peluang anakku mencipta kecemerlangan dalam bidang akademik. Prestasi SAM Best di peringkat nasional sungguh mengkagumkan dan sebab itulah SAM Best menjadi 'rebutan' ramai.

Share:

Penubuhan Majlis Gabungan Surau

Hasil dua kali mesyuarat yang diadakan iaitu pada 6 April di premis KIDaS dan 16 April di Surau An-Nur, akhirnya persetujuan telah dicapai untuk mewujudkan jalinan kerjasama dan permuafakatan antara surau-surau di Saujana Utama, SBCR dan Sri Pristana atas nama Majlis Gabungan Surau ( MGS ). Cadangan penubuhan ditimbulkan dan dipersetujui dalam Bengkel Pelan Strategik Surau Al-Hidayah 2008/2010 yang diadakan pada November 2007 di Dusun Eco Resort, Pahang. Surau Al-Hidayah sekadar menjadi penggerak dengan hasrat untuk menyelaras aktiviti serta tindakan yang memberikan kebaikan kepada keseluruhan masyarakat Islam di Saujana Utama, SBCR dan Sri Pristana, khususnya dalam menghadapi masalah bersama.

Walaupun nampaknya aku jadi pengerusinya buat masa ini, aku rasa tak mengapa pada permulaan ini. Since Surau Al-Hidayah jadi pengerak tak mengapalah Pengerusinya jadi 'Pengerusi'. Aku merasakan Pengerusi perlulah di 'rotate' di kalangan Pengerusi Surau-Surau yang ada nanti. Selain aku, Tn Hj Azlan ( Pengerusi Surau Jumaat An-Nur ) selaku Naib Pengerusi. Manakala Sdra Azrulfaizi Abdul Rahman ( Setiausaha Surau Al-Hidayah ) dipilih sebagai Setiausaha dan Penolongnya, Sdra Mohd Idris Hj Salam ( Setiausaha Surau Jumaat An-Nur ). Semua Pengerusi dan Setiausaha surau-surau lain secara automatik menjadi AJK gabungan ini. Ini termasuklah Pengerusi dan S/U Pembinaan Masjid. Alamat surau menyurat adalah Pengerusi Surau Al-Hidayah.

Pada peringkat awal penubuhan ini, beberapa tindakan terdekat telah diputuskan untuk dilaksanakan berkaitan dengan pencegahan maksiat, sebaran maklumat dan penyelarasan aktiviti serta lain-lain hal. Satu perjumpaan antara ahli MGS dengan Pegawai Tadbir Agama Islam Kuala Selangor akan diaturkan.


Kerjasama pencegahan maksiat
a. Usaha setiap surau untuk menubuhkan pasukan ‘pencegahan maksiat’ masing-masing boleh diteruskan. Fokus lebih kepada tindakan pencegahan yang ‘berhemah’.

b. Tindakan bersama untuk saling berkongsi maklumat, khususnya yang ‘melangkau sempadan’ kariah. Sempadan kariah akan dibincangkan detail bersama peta keseluruhan dalam mesyuarat akan datang.

c. Kad kuasa atau yang seumpamanya untuk tujuan pencegahan maksiat akan dipohon daripada pihak JAIS. Setiap surau dijangka akan diperuntukan 5 kad.

d. Berkongsi tanggungjawab dalam mendirikan sekurang-kurangnya 3 papan tanda amaran kepada ‘Penjenayah Dan Pemaksiat’ dengan kerjasama pihak RT dan Polis Saujana Utama dan kelulusan MDKS.

e. Satu Jumaat akan dipilih untuk dikhaskan bahawa kutipan pada hari tersebut akan disalurkan ke dalam kos penyediaan papantanda selain cadangan sumbangan daripada setiap surau dalam anggaran RM100 setiap surau.

f. Menghantar Memorandum Bantahan serta pertemuan dengan pekedai yang menjual arak, sebelum tindakaan laiantermasuk gesaan kepada orangramai untuk memboikot kedai-kedai tersebut.

Penyelarasan Aktiviti

a. MGS menjadi focal point kepada pihak tertentu yang hendak berhubung dengan surau-surau lain, selain daripada Nazir Surau Jumaat An-Nur. Maklumat perhubungan sedang dikumpolkan.

b. Berkongsi maklumat mengenai aktiviti oleh surau-surau sama ada menerusi SMS, Saujanautama.net dan hebahan solat Jumaat An-Nur.

c. Menggunapakai papan tanda setiap surau lain bagi menghebahkan program-program yang dilaksanakan oleh surau lain, tanpa perlu meminta izin setiap kali hebahan hendak dibuat.

Lain-Lain

a. Initiate semula kawasan Tanah Kubur bersekitaran yangsesuai dengan tumpuan kepada tanah di bawah kabel elektrik ( jalan Lebuh Puncak Alam )

b. Satu pertemuan dengan Pegawai Tadbir Agama Islam Kuala Selangor, Ustaz Zainal Abidin akan diaturkan dalam masa terdekat untuk membincangkan kerjasama, bantuan dan sokongan pihak JAIS mengenai perkara-perkara di atas.

Mohon kerjasama dan sokongan daripada semua umat Islam berhampiran agar apa yang dihasratkan oleh MGS dapat dicapai dan kita manfaatkan bersama.

Mesyuarat seterusnya akan diadakan pada 9.30mlm, 29 April 2008 di Surau Al-Ikhwan SU2

Share:

Pesta Buku Antarabangsa KL 2008 - PWTC

12hb April yang lalu, aku berkesempatan mengunjungi Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2008 di PWTC. Memang masa ini aku pilih walaupun tempoh pesta berlangsung ialah dari 4 hingga 13 April. Orang ramai giler. Sesak di luar PWTC dengan kenderaan dan di dalam dengan pengunjung. Sebenarnya bagiku ke pesta buku ini yang menarik ialah dapat jumpa penulis yang tertentu. Kalau nak kirakan diskaun, dengan kad keahlian kedai buku yang aku ada, sudah boleh dapat dah termasuk buku akademik anak-anak. Selalu solat Jumaat di Surau Intan Bukit Kiara, by default pun sudah 10% diskaun di Kedai Bukunya walaupun tanpa kad diskaun. Kali ini aku berkesempatan bergambar dengan Ustaz Ann Wang Seng dan Faisal Tehrani. Yang Faisal memang targetku nak jumpa beliau.

Pertama kali bila jumpa Faisal, aku tanya beliau, ‘masih ingat lagi ke ?’. ’Tak ingatlah ramai sangat .....’, balasnya. ’Itu yang ceramah di surau dengan budak-budak’. Aku cuba mengingatkan beliau. ’Oooooooooo ... ya, ya, apa khabar Abang Haji sekarang’. Baru dia ingat. Katanya, beliau kini sudah menetap di Sentul dan tidak lagi di Melaka. Malu nak tanya ’bila nak kawin', tetapi malu lagi apabila nak bergambar, kameraku habis bateri. Terpaksa gunakan ku punya SE P990i, jadiklah.

Satu yang tak bestnya pesta 2008 ini ialah pengasingan dewan hingga kepada satu dewan di seberang sungai. Laluan yang dibuat seolah-olah memaksa pengunjung ke sana yang jauh sikit. Tak pasti tahun 2007 buat lagu mana. Ini mungkin menimbulkan juga rungutan kepada syarikat yang menyertai pameran ini kerana tentunya memberikan impak daripada segi jualan. Memandangkan ramai giler orang, aku rasa mungkin boleh buat dua kali setahun dah pastikan semuanya 'sebumbung'.

Masa anak-anakku masih kecik dahulu, aku suka ke pesta buku ini untuk mengalakkan anak-anakku berjinak-jinak dan sukakan buku. Cuba-cuba carik kalau ada persembahan bercerita, temui kartunis selain buku-buku lama yang murah-murah.
Share:

Wajah Pengharapan Anak-Anak KIDaS

Share:

Kumpulan Nasyid N.I.C.E.

Lama tak beli CD nasyid. Sejak dengar lagu Senandung Anak Pejuang oleh Kumpulan Nasyid Adikku Sayang bersama Syah Inteam yang sering berkumandang dalam radio IKIM.FM, teringin nak ke kedai muzik cari CD lagu tersebut. Memang sedap dan begitu ’touching’ lagu Senandung Anak Pejuang tu. Tetapi dalam tercari-cari, terjumpa album kumpulan baru yang dinamakan NICE. Sekali dengar, wau .... terus terpikat dan memang sungguh menarik. Pasti bakal meletup. Tetapi rupanya lagu Istimewa Tiada Dua telah masuk separuh akhir program Muzik Muzik TV3. Tak tahu pun, sebab tak ikuti perkembangan program tersebut.

Melihat daripada kulit album, macam tak percara yang itu album nasyid. Pakai kot dan bertali leher. Genre muzik nasyid kontemporarinya pun lain daripada yang lain, katanya pop dan R & B. Ini memang jauh berbeza dengan lagu nasyid konvensional. Mungkin ini cara mereeka untuk menarik golongan remaja yang memerlukan suatu yang dikatakan ’pembaharuan’. Namun persoalan kini apakah yang dikatakan ’irama nasyid’ ?


Nice bermaksud “Networked Individuals Calibrated for Exploration” yang dikatakan bermaksud sekumpulan individu yang berhubung baik antara satu sama lain yang bermatlamat untuk menentu ukur penjelajahan mereka di dalam industri nasyid supaya diterima sehingga ke seluruh dunia. Hebat wawasan.

Latar belakang ahli kumpulan ini pula hebat-hebat juga. 3 orang lulusan Mahad Muhammadi dan seorang lulusan SM Teknik Selangor. Izwani ( asal Johor ) sedang menuntut di UPM , Afiq ( asal Selangor ) sedang menuntut di UIA ( Engineering ), Taqie ( asal Kelantan ), pemegang Diploma Tahfiz Darul Quran sedang menuntut di UKM ( Pendidikan Islam ) dan Ucu ( asal Selangor ) sedang menuntut di PTPL ( Diploma Perakaunan ). Mereka semua rupanaya adalah anak didik penyanyi Hazami. Semoga maju jaya perjuangan mereka dalam industri nasyid tanah air.
Share:

Si Bangsat Geert Wilders

Umat Islam memandang serius filem FITNA yang dihasilkan oleh Geert Wilders, seorang ahli parlimen Belanda, yang kini ditayangkan di dalam internet di seluruh dunia melalui you tube. Filem Fitna itu, yang disiarkan selama 15 minit dalam sebuah laman web pada 27 Mac, mengkritik Islam, dan ayat Qur'an digunakan dengan sewenang-wenangnya dan tidak mengikut konteks. Ahli majlis perundangan Belanda Geert Wilders menerbitkan filem itu, yang menunjukkan kenyataan daripada paderi yang radikal dan menyebut surah Al-Quran dengan diselitkan imej serangan 11 Sept terhadap Pusat Dagangan Dunia (WTC) di New York, pengeboman kereta api penumpang di Madrid, Sepanyol pada 2004 dan pembunuhan pengeluar filem Belanda Theo van Gogh di Amsterdam street pada akhir tahun itu.

Sedikit tentang sibangsat Geert Wilder. Beragama Roman Katholik dan pernah berjuang bersama tentera Israel. Si Bangsat ini pernah menyaran umat Islam negaranya supaya mengoyak Al Quran jika ingin menetap di Belanda. Juga pernah menyatakan bahawa sekiranya Nabi Junjungan kita masih hidup, baginda akan disenaraikan sebagai pengganas. Kenali Musuh anda !!!

Kenyataan yang dikeluarkan oleh Tun Dr Mahathir semalam agar produk Belanda dipulaukan hanya mendapat perlian sinis daripada blog pro-zionis dan anti-Islamis seperti Jihad watch dan sebagainya.

Mereka berkata bahawa negara Belanda akan lebih kaya jikalau produk mereka di pulaukan oleh orang Islam kerana negara Eropah pula yang akan membeli produk mereka. Malah mereka memerli dengan mengatakan ekonomi mereka tidak terjejas dengan pemulauan produk ini kerana negara Islam adalah negara miskin. Denmark pernah mengalami kerugian USD 1.5 juta sehari kerana pemulauan barangan mereka.
Maka, marilah kita sama-sama melaksanakan kewajipan ini agar penghinaan kepada Islam mendapat pembalasan yang sewajarnya.

Share:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah