Harap maaf ... Blog ini telah berpindah ke Http://www.hassan.masrom.com. Terima kasih !!!!

Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Blog ini telah berpindah ke http:\\www.hassanmasrom.com Harap maaf.

Jika Masa Lalu Bisa Diputar Kembali ..

10 Februari 2019 : Singgah sekadar nak ambil gambar.

Kenangan Kembara Korban Kemboja 2019

Berpeluang Menyembelih Sendiri Lembu Korban ..

Singgah ambil angin segar

2 Februari 2019 ...

Tugasan Baru penghujung 2019

Balik2 cuti panjang, dapat tugasan baru musim2 tengkujoh ni ..

Ronda-ronda Dataran Putra, Putrajaya

Sekali-sekala ambil angin malam.

Apabila The Reds Turun Stadium Bukit Jalil

Selama hayatku, tidak pernah aku menjejakkan kaki ke Stadium Bukit Jalil. Namun gara-gara pasukan EPL kegemaranku The Reds atau Liverpool berkunjung ke Malaysia dan mengadakan perlawanan persahabatan dengan pasukan Malaysia, akhirnya aku sampau juga ke sana. Selalunya tengok live kat TV saja, namun suasana dalam stadium ternyata jauh berbeza. Sorakan satu stadium benar-benar mengegarkan dan memeriahkan suasana petang itu.

Kendatipun tanpa kelibat Steven Gerrard, Suarez dan Pepe Reina Penjaga Gol, nanum persembahan The Reds tidak mengecewakan. Malah Pengurus Kenny Daglish pula terpaksa bergegas pulang ke England untuk menandatangani kontrak dengan pemain yang baru dibeli oleh Liverpool.

Seingatanku, rasanya inilah buat pertama kalinya pasukan Liverpool bertandang ke Malaysia. Kalau bekas-bekas pemainnya memanglah ada datangsebelum ini. Tentunya disebabkan tanda jenama yang terpampang pada jersi pasukan tersebut yang menjadi penghalang. Sejak musim 2010/11, sudah bertukar penaja dan jersi pun sudah tiada lagi logo atau lambang jenama minuman keras sebelum ini.

Bak lautan merah ? Aku kira 90% penonton malam tersebut berbaju merah, memakai baju atau jersi Liverpool. Tidak timbul soal tidak menyokong pasukan kebangsaan Malaysia. Tapi yang hendak disaksikan ialah perlawanan bola sepak persahabatan antara Malaysia dengan Liverpool. Dua-dua disokong. Jersi Liverpool yang dipakai bukan bukti bahawa peminat Liverpool sudah belot dan tidak lagi menyokong pasukan Malaysia.

Buktinya semua sembilan gol yang dijaringkankan oleh kedua-dua pasukan pada malam tersebut turut sama diraikan. Aku kira sorakannya macam sama saja. Walaupun Malaysia tewas 3-6, namun permainan mereka cukup menghiburkan. Gol-gol Malaysia cantik-cantik jugak. Bahkan suatu ketika, ketika perlawanan pada kedudukan 3-4, terasa macam tidak percaya pasukan Malaysia memberikan tentangan yang menakjubkan kepada Liverpool.

Aku kira ini pengalaman bagus buat pemain pasukan Malaysia yang ketika ini mendapat perhatian ramai lantaran prestasinya yang membanggakan, sejak memenangi Piala Suzuki bagi kejohanan antara negara Asean tahun lalu. Semoga dengan pengalaman ini akan meningkatkan lagi permainan mereka dalam menghadapai perlawanan dan kejohanan yang akan datang.


Stadium Bukit Jalil jadi macam The Anfield, gelanggang rasmi pasukan Liverpool di England. Berkumandang dengan laungan dan nyanyian lagu You’ Will Never Walk Alone dari penonton yang juga peminat LIverpool. Semasa dalam keretapi perjalanan pulang pun, mereka silih berganti menyanyikan lagu tersebut dalam kepadatan keretapi dengan penumpang berbaju The Reds.

Datang lagikah pasukan Lioverpool tahun hadapan ?

Lagi Gambar Perlawanan The Reds Vs Malaysia
Share:

Mabuk Bunga Di Floria Putrajaya 2011

Floria 2011 Putrajaya telah berlangsung selama 9 hari dari 9 hingga 17 Julai 2011 di kawasan berhampiran Monumen Millinium Presint 2, Putrajaya. Bagiku ini kali kedua berkesempatan ke sana. Namun jika dibandingkan dengan tahun lalu, aku rasa tahun lepas lebih besar saiz pamerannya. Namun satu kelainan serta keistimewaan pada tahun ini pertunjukan atau perarakan bot berhias pada waktu malam yang kemudiannya disusuli dengan pertunjukan bunga api pada setiap malam.

Putrajaya Floria 2011 adalah acara bertaraf antarabangsa yang dihoskan oleh Perbadanan Putrajaya dan Kementerian Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar. Mengunjunginya pasti kita terpesona dengan bunga-bunga dan dedaun yang kemas diatur dan landskap dalam pelbagai gaya dan susunan yang mewujudkan kemeriahan warna-warni. Peminat bunga pasti jadi mabuk dan tidak melepaskan peluang untuk bergambar mengabadikan kenang-kenangan.

Selain daripada pameran bunga-bungaan, terdapat begitu banyak perkara untuk dilihat dan dilakukan di dalam kawasan seluas 15 ekar ini. Terdapat juga banyak program dan aktiviti yang disediakan untuk pengunjung.

Floria Putrajaya 2011 membawakan tema “Mawar Untuk Selamanya”. Tidak tahulah mengapa bunga mawar atau ros dipilih. Selalunya bunga mawar memberikan lambang kasih sayang. Apakah ini sebagai tema amat dalam usaha kerajaan mengeratkan perpaduan.

Disamping itu rekaan taman daripada 17 pereka taman dan gubahan bunga dari luar negara seperti United Kingdom, Amerika Syarikat, Jepun, Korea, Taiwan, Thailand, Macau, Kenya, Pakistan, Kanada, dan New Zealand turut diadakan, terutamanya dalam khemah khas yang disediakan.

Istimewanya pada waktu malam, kerana aku berkesempatan melihat perarakan bot serta pertunjukan bunga api setelah selesai menngambil anakku pulang dari kelasnya di Presint 11. Namun agak mencabar untuk mengambil gambar waktu malam, terutamanya ketika pertunjukan bunga api. Bertemakan ‘Magic of the Night’, perarakan itu menampilkan 14 bot yang memaparkan pelbagai jenis flora serta lampu yang berwarna-warni, termasuk dari Brunei.

Sebaik selesai Floria 2011, kedengaran pelbagai cadangan seperti acara ini terus menjadi produk pelancongan bagi orang ramai berkunjung ke Putrajaya serta menjadikan tapak pameran sebagai tapak kekal lanskap yang indah dengan pelbagaitanaman bunga-bungaan.

Dalam salah satu hari kunjungan aku ke sana, aku ketemu dengan bekas Ahli Parlimen Besut Terengganu yang kini sedang mengusahakan tanaman Keladi Tikus secara komersial untuk produk keluarannya untuk merawat dan mencegah kanser. Agak menarik juga.


Lagi Gambar Sekitar Floria Putrajaya 2011
Share:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah