Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikan pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, pahit, indah, muram, genting & gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Jika Masa Lalu Bisa Diputar Kembali ..

10 Februari 2019 : Singgah sekadar nak ambil gambar.

Kenangan Kembara Korban Kemboja 2019

Berpeluang Menyembelih Sendiri Lembu Korban ..

Singgah ambil angin segar

2 Februari 2019 ...

Tugasan Baru penghujung 2019

Balik2 cuti panjang, dapat tugasan baru musim2 tengkujoh ni ..

Ronda-ronda Dataran Putra, Putrajaya

Sekali-sekala ambil angin malam.

Acara Jom Makan Buah Dan Taman Warisan Pertanian Putrajaya

Salah satu daripada tempat yang menarik untuk dikunjungi sekiranya datang ke Putrajaya ialah Taman Warisan Pertanian. Taman ini terletak berhadapan dengan Pejabat Pelajaran Putrajaya serta kompleks sekolah di Precint 16, Putrajaya. Taman Warisan Pertanian ini dikatakan memberi tumpuan kepada produk pertanian yang boleh dikomersialkan, seperti pokok getah, kelapa sawit, kopi, koko, buah-buahan lain, serta tumbuhan herba.Taman ini turut menawarkan pelbagai jenis produk agro untuk dijual, selain mengadakan pameran dan aktiviti agro untuk pengunjung sepanjang tahun.

Pada 25 Julai yang lalu aku sempat singgah di sana yang kebetulan ada kempen dan pameran ‘Jom makan Buah-Buahan’. Acara Jom Makan Buah 2009 ini diadakan antara 25 hingga 27 Julai 2009, anjuran bersama pihak taman warisan Pertanian dengan FAMA. Menarik juga. Di samping terdapat pelbagai jualan buah-buahan pada kadar yang murah, juga ada jualan benih dan anak pokok buah-buahan. Konsepnya ambik seberapa banyak then timbang dan bayar. Sama macam kat 'pasar aje ?


Namun harga yang ditawarkan ku kira adalah lebih rendah berbanding dengan harga pasaran dan penetapan harga dilakukan / dikawal oleh pihak FAMA. Buah-buah segar yang dijual dikatakan didatangkan khas dari Negeri Sembilan, Pahang, Kedah, Perak dan Selangor. Tujuan program adalah untuk membantu usahawan mengenengahkan dan mempromosikan serta memasarkan buah-buahan tempatan di bawah pihak FAMA selain dari menjadi daya tarikan kepada pengunjung ke Taman Warisan Pertanian

Tapi yang membuatkan taman ini sentiasa di kunjungi ialah kerana di sini menyediakan gerai pelbagai jualan makanan yang aku kira agak murah berbanding beberapa tempat lain di Putrajaya. Umpamanya di sini boleh dapat rasa Sate Kajang Hj Samuri, selain sup daging kuey tiaw serta cendol yang sedap. Ada pelbagai pilihan tempat untuk makan, sama ada di tempat berbumbung atau di celahan pokok-pokok buah-buahan seperti ciku, mangga, kedondong dan belimbing.

Dalam beberapa kunjungan aku dapati, orang sentiasa ramai di sini. Nak masuk tempat lawatan taman atau kebun di sini rasanya aku kurang minat sebab pokok tersebut memang sudah biasa dikenali dan banyak didapati di kampung-kampung. tapi sering kedapatan rombongan bebudak sekolah masuk ke sini. Agaknya budak sekolah bandar kot, yang tak kenal camana pokok pisang, nenas, kopi, koko dan sebagainya.


Share:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah