Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikan pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, pahit, indah, muram, genting & gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Jika Masa Lalu Bisa Diputar Kembali ..

10 Februari 2019 : Singgah sekadar nak ambil gambar.

Kenangan Kembara Korban Kemboja 2019

Berpeluang Menyembelih Sendiri Lembu Korban ..

Singgah ambil angin segar

2 Februari 2019 ...

Tugasan Baru penghujung 2019

Balik2 cuti panjang, dapat tugasan baru musim2 tengkujoh ni ..

Ronda-ronda Dataran Putra, Putrajaya

Sekali-sekala ambil angin malam.

Forum Duha Perdana @ Karnival Mega Jom Ke Masjid

Begitu teruja kerana dapat menghadiri diri di Forum Dhuha Perdana sempena Karnival Mega Jom Ke Masjid di Masjid Seri Putera, Bangi pada 1 Januari 2017 yang menghimpunkan 3 tokoh pendakwah tersohor iaitu UstazUstaz Hassan Mahmud, Ustaz Ismail Kamus dan Ustaz Zul Ramli.

Lama tidak melihat mereka secara live walaupun Ustaz Hassan sering kelihatan di TV. Ustaz Zul Ramli yang sebelum ini sering mndengarnya di corong Radio IKIM, sejak akhir ini sering juga muncuk di kaca TV.

Ustaz Hassan Mahmud dalam memulakan bicara, mengingatkan bahawa kemuncak kehidupan bukan sekadar mencari kepuasan atau puas dengan pencapaian siri dalam hidup. Sebaliknya kemuncaknya ialah mencapai keredhaan Allah.

Menurutnya lagi, kehidupan adalah suatu proses yang sedang kita jalani, kematian juga akan kita hadapi dan kita akan dipersoalkan setelah dibangkitkan semula sebelum ditempatkan di destinasi akhir.

Ustaz Ismail Kamus yang hadir dengan kerusi rodanya pula mengingatkan bahawa semakin hari masa semakin suntuk dan dirasakan semakin pendek. Oleh itu manfaatkan masa dengan Solat2 Sunat, Qiamullail, berzikir, membaca al-quran dan bersedeqah.

Seterusnya beliau menyarankan untuk kita memahami isi kandungan al-quran, makna2 ayat dan doa yang sering dibaca masa dan selepas solat.

Ustaz Zul Ramli pula mengibaratkan kehidupan ini umpama bermain golf. Semakin banyak pukulan, makin dekat bola dengan lubang sasaran @ liang lahad. Penghujung ialah kembali kepada Allah.

Beliau juga menyeru agar Masjid @ Surau bukan dijadikan sekadar kubu iman yang perlu diperkasakan rohnya, tetapi juga tempat menyemai benih dan memupuk kasih sayang dikalangan umat Islam. Pesanan Rasulullah s.a.w, yang dekat dengan beliau di Mahsyar nanti ialah orang yang mulia ahlaknya.
Share:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah