Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikanlah pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, saat pahit, indah, muram, genting dan gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Catatan Rumah Terbuka Rayaku 1434H

Posting ini aku buat sekadar nak meraikan dan mengucapkan ribuan terima kasih kepada saudara mara, sahabat handai, rakan sepejabat dan kenalan yang telah hadir dalam Majlis Kesyukuran dan Open House Aidil Fitri 1434H di kediamanku. Alhamdulillah walaupun terasa penat kemudiannya, tapi rasa seronok sebab ramai yang hadir termasuk yang telah lama tidak ditemui.

Aku sekalikan dengan majlis kesyukuran sebab anakku Nurul Najihah dapat masuk UM dalam jurusan perubatan dan akan mendaftarkan diri dan memulakan pengajian pada 1 September 2013.

Keluarga Adik Beradik
Alhamddulillah semuanya dapat hadir walapun jauh dari Johor dan Melaka. Tetapi memang mereka sentiasa datang setiap tahun setiap kali raya, walaupun aku tak buat rumah terbuka. Terlanjur datang, mereka akan beraya rumah sedara mara tempat lain pulak di Lembah Kelang.

Kali ini mereka aku jemput khas menerusi Group FB Keluarga Maklimah. Mereka juga antara yang terawal datang.

Selain membantu sama ada di dapor serta menyediakan hidangan, kehadiran mereka yang ramai telah memeriahkan suasana dengan keriuhan bocah-bocah anak sedara.

Saudara Mara
Aku kira merupakan kelompok kedua ramai yang hadir, mana-mana yang tinggal di sekitar Lembah Kelang.

Kebanyakan mereka adalah merupakan daripada keluarga sebelah ibuku yang tinggal di Kajang, Beranang dan Kepong.

Che Rauf Shah Alam hadir bersama abangnya yang tinggal di Cheras. Kesian dia, sebab ini merupakan raya pertama tanpa isterinya Che Nah yang meninggal bebaru ini.

Keluarga sebelah bapaku, cuma Mohd Hafis sahaja yang hair. Dia dan keluarga menetap di Pandan ( rasanya ). Tampak isterinya berbual dengan isteri rakannku dari Saujana Utama, macam pernah kenal dulu-dulu.

Teman-Teman Saujana Utama
Ini yang bestnya, daripada ramai-ramai yang aku jemput, ramai juga yang kata 'Insyaallah'. Siap ada yang mohon izin memanjangkan kepada geng-geng AJK Surau lamaku dahulu. Macam ada harapan bahawa ramai yang akan hadir.

Tapi yang hadir ada kekira lapan keluarga sahaja. Takpe, itupun sudah cukup orait dan kira mewakili yang lain.

Mungkin yang lain sibuk beraya di tempat lain. Memang perjalanan musim beraya ni sukar nak diramalkan. Lebih lama perjalanan menempuhi kesesakan jalan raya berbanding masa beraya di tempat tujuan.

Rakan Pengajian Universiti
Kemudian rakan seperjuangan semasa belajar di universiti dahulu. Seronok sebab mereka antara yang sudah lama tidak bersua muka.

Dr Khairuddin dan Pok Loh adalah antara yang terawal sampai. Kebetulan mereka memang berjiran di Bandar Salak Tinggi.

Rusdi dan keluarga masih di Subang tempat lamanya dulu dan masih juga bertugas di Telekom.

Rakan Sekolah Menengah
Aku hanya jemput menerusi Group FB, so hanya sesiapa yang buka saja nampaknya yang tahu. Akibatnya hanya dua keluarga yang hadir. Khabarnya akau patut war-warkan juga dalam e-YahooGroup teman sekolah menengahku.

Tetapi aku tidak kisah sebab aku mungkin tidak sepopular berbanding dengan rakan seangkatan sekolah menegahku.

Rakan Sepejabat
Masa puasa lagi mereka ah tanya, buat open house tak bos raya ni. Tapi seperti biasa, aku tidak mengharap ramai yang hadir. Sekitar 20 orang pun sudah cukup kuat walaupun ada yang kata nak datang dengan bas.

Ok juga, adalah beberapa keluarga yang hadir dan kira melebih daripada jangkaan asalku.

Malah ada yang hadir di penghujung majlis ketika makanan berbaki sedikit dan ada yang lalu ketika aku sedang berkemas.

Berbanding dengan tahun lepas, aku rasa kali ini lebih ramai rakan sepejabatku yang hadir. Alhamulillah. Mereka memuji keenakan masakah Nasi Dagang isteriku. Bodeklah tu ...

Wakil Keluarga Terengganu
Ada juga wakil yang dapat hadir. Tetapi semuanya ari keluarga Abang Mat Kuala Terengganu. Farah anak 'Baba' ada sejak awal membantu persiapan majlis dan sibuk di dapor.

Abu Darda yang bertugas sebagai pensyarah UKM datang lewat sikit dan tak sempat nak bergambar dengannya. Tetapi sempat mencetuskan idea untuk mewujudkan Whatsapp KeluargaHjIsmailAwang.

Yang Lain-Lain
Yang lain tu sama ada cikgu rakan setugas isteriku yang aku tidak berapa kenal sangat, kawan-kawan anak-anakku serta jiran tetangga.

Terima kasih semuanya kerana dapat hadir.


Share:

0 Komen:

Blog Tazkirah

Penafian

Pengunjung boleh menggunakan maklumat dan gambar dalam blog ini untuk sebarang tujuan kebaikan. Digalakkan agar dinyatakan kredit kepada blog ini. Namun, atas sebarang kehilangan, kerosakan, kesusahan atau gangguan yang timbul kerana menggunakan maklumat dalam blog ini adalah tanggungjawab masing-masing.

Harian Metro

The Star Online

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

kata2