Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikan pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, pahit, indah, muram, genting & gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Jika Masa Lalu Bisa Diputar Kembali ..

10 Februari 2019 : Singgah sekadar nak ambil gambar.

Menjamu Mata Di Bukit Keluang

3 Februari 2019 : Photobooth baru sebagai tarikan pengunjung ke Bukit Keluang, Besut.

Singgah di Pasat Siti Khadijah, Kota Bharu

4 Februari 2017 : Kenangan Singgah di Pasar Siti Khadijah, Kota Bharu.

Masjid Selat Melaka

Destinasi wajib kunjungi jika ke Melaka sambil rehat dan solat ..

Ronda-ronda Dataran Putra, Putrajaya

Sekali-sekala ambil angin malam.

Tn Guru Dato' Dr Harun Din Mimpi Bertemu Rasulullah s.a.w

Ketika sesi soal jawab pada penghujung menyampaikan Kuliah Perubatan Islam pada 21 Julai 2008, satu soalan bertanyakan ‘Berapa kalikah Tn Guru mimpi bertemu dengan Rasulullah’ … tetiba Ustaz terdiam dan dalam keadaan sebak-sebak beliau cuba meneruskan membaca soalan ‘apa pesanannya kalau ada kepada umat Islam’ … Sambil meminta maaf, ustaz terus ‘sebak’ lalu beralih kepada soalan berikutnya. Pada penghujung kuliah pada 28hb Julai 2008 lalu pula, dikemukakan soalan ‘Minta maaf kerana bertanyakan mengenai Ustaz bermimpi Rasulullah’. Ustaz kata tidak mengapa dan tidak salahkan pertanyaan tersebut.

Seingatan aku daripada apa yang ustaz jawab, dapat aku simpulkan yang ustaz mengakui pernah bermimpi beberapa kali bersama dan bertemu Rasulullah s.a.w. Malangnya aku tidak dapat merakam keseluruhan kuliah pada 28 Julai lalu, alat perakam MP3 aku ‘memori full’. Mungkin tidak diizinkan Allah. Kalau tidak, aku dapat membuat transkrip semula. Harap-harap dapat beli VCDnya next week, tapi 1 VCD Cuma 1 jam rakaman sedangkan ketika itu dan lebih 1 jam 30 kuliah, 2 keping kot ?

Apa yang Ustaz kesalkan dalam beberapa mimpi tersebut, beliau seolah-olah tidak memanfaatkan suasana ketika bersama Rasulullah, seperti ketika Rasulullah s.a.w ‘memberikan kuliah’, ustaz seolah-olah ‘mengintai dari luar’ sahaja. Satu ketika Rasulullah s.a.w lalu berhampiran, Ustaz‘ selamba’ aje. Siapalah diri beliau yang begitu kerdil untuk bersama Rasulullah s.a.w, kata ustaz lagi.

Malah Ustaz masih ‘lekat’ dalam ingatannya, bagaimana wajah Rasulullah s.a.w apabila dapat berhadapan bertemu muka sambil memegang erat tangannya. Ustaz yakin itulah Rasulullah s.a.w berdasarkan hadis jika mimpi bersama Raulullah, memang mimpi itu benar. Cuma beliau keberatan hendak mengkisahkan mimpi tersebut dibimbangi timbul sifat tidak baik pada dirinya atau cerita bertokok tambah. Maksud hadis lagi, sesiapa yang berdusta tentang Rasulullah s.a.w, api nerakalah yang selayaknya.

Menurut seorang sahabatku yang lama berguru dengan Ustaz, ini pertama kali dengar kisah beliau mimpi bersama Rasulullah s.a.w. Namun Ustaz pun tidak menjelaskan bila mimpi bersama Rasulullah s.a.w itu berlaku.

Share:

Ke Pesta Buku Selangor 2008

Sempat menjenguk petang 27hb Julai ke Pesta Buku Selangor 2008 di Kompleks PKNS, Shah Alam. Rasanya macam kurang menarik. Tidak banyak penerbit 'besar' yang turut serta. Buku akademik sekolah sangat kurang. Beberapa buku ‘motivasi’ yang aku nak carik tidak ketemu. Ah, nanti beli di Kedai Buku INTAN aje ( selalu sembahyang Jemaat di sana dan by default 10% diskaun ). Ada jugak gerai yang tak memberikan diskaun langsung, hampeh !!!



Tapi dapat 'berkenalan' dengan penulis remaja dari Melaka iaitu Lala Zehan yang baru 15 tahun dengan kononnya menulis novel or cerita 'ala-ala' Harry Potter gitu ... Maknanya kisah pengembaraan realiti campur fantasi seorang remaja. Jarang ada penulis sebegini muda di Malaysia. Aku tanya, ada masa ke nak menulis, maklumlah masih belajar dan nak PMR ( SMK Tinggi Melaka ) pulak this year. Ada jawabnya, bila idea datang. Tapi rupanya cikgunya banyak membantu, khususnya dalam menyemak semula susunan ayat dan ejaan. Eh kalau gitu, baik cikgunya yang menulis … eh kalau gitu novelis dewasa lain, siapa yang jadi pembaca prufnya ? Semakan tu hanya bahasa, ayat dan perkataan yang diguna, tapi idea masih daripada penulis asal ...
Share:

Persidangan GIS Kebangsaan Kali Ke-3

Pada 21 dan 22 Julai lalu, aku berpeluang menghadiri persidangan berkenaan yang diadakan di PWTC. GIS atau Geographic Information System kira berkaitan juga dengan IT walaupun pada masa ini my ofis tidak menggunakan GIS. Perkataan GIS pun sebenarnya dah lama dengar, tetapi dengan perkembangan teknologi terkini yang menyokong GIS, aku lihat persidangan ini terbaik buatku mengetahui perkembangan serta mendapatkan maklumat semasa GIS. Pamerannya cukup menarik, walaupun tidak berapa banyak ( cuma 25 agensi ), tetapi very informatif. Seramai 450 peserta mengikuti persidangan dua hari ini, dengan 16 pembentangan kertas kerja.

Semakin luas keperluan teknologi GIS. Dengan penggunaan geoinformasi yang berkesan memudahkan perancangan dan keputusan serta penguatkuasaan yang lebih efektif dalam menangani isu-isu alam sekitar yang semakin serius contohnya bencana alam seperti tanah runtuh, hakisan sungai dan banjir, termasuk kemungkinan-kemungkinan fenomena alam yang akan berlaku pada masa-masa akan datang. Selain itu, penggunaan geoinformasi boleh membantu menangani masalah-masalah sosial yang berlaku seperti krisis jenayah, pusat hiburan tidak berlesen, kemalangan, wabak penyakit dan sebagainya. Ini memudahkan membuat keputusan, merancang pembangunan, pemantauan dan menguatkuasakan undang-undang. Skopnya sama ada peringkat nasional, negeri atau tempatan.



Tetapi cabaran yang penting aku lihat ialah sejauh mana agensi yang terbabit dalam menyediakan GIS untuk keperluan masing-masing, boleh serta sudi berkongsi. After all guna duit kerajaan jugak. Bayangkan rakan lama ku 'Nizam Sup Selipar' yang hadir dari Jabatan Audit kata, jika GIS dimanfaatkan sepenuhnya, mereka tidak perlu turun on the ground untuk membuat auditan. Cukup di depan komputer membuat semakan, seperti betulkah jambatan yang dibena tu panjangnya as sepatutnya hasil peruntukan yang diberikan. Malah menerusi GIS, mampu memberikan maklumat kepada nelayan, dimana terdapat ikan yang banyak.

Satu lagi cabaran yang mungkinmenjadi penyebab perkara pertama tadi ialah perisian serta perlatan yang tidak 'piawai'. Difahamkan masih belum ada 'world' standard yang 'kuat' serta dipatuhi untuk teknologi ini. Isu GIS juga berkaitan dengan soal keselamatan negara apabila dunia mudah dilihat menerusi pelbagai alat yang berlegar-legar di angkasa.
Share:

17 Julai 2008 Yang Menyakitkan ...

17 July 2008, probably was not a good day for me. Pagi keluar rumah jam 6.45 dan sampai di exit Tol Plus Damansara jam 7.25. Jalan sesak giler, sampai pejabat 9.20 pagi. ‘Menate beruk betul’, itulah keluhan ku di shoutbox su.net sebaik duduk di kerusi bilikku di pejabat. Siapa ‘menate beruk’ tu ? Pagi tu ada sekatan jalanraya depan bangunan Eastin/The Star, probably bimbang ada rusuhan ekoran penahanan DSAI semalamnya. Polis Yang Bertugas ? Yang Mengarahkannya ? Ketua Polis negara ? Menteri Dalam Negeri ? Penyokong DSAI ? DSAI sendiri ?

Lepas sarapan, aku singgah kejap nak beli setin biskut di sebuah pasaraya yang terletak di tingkat bawah bangunan pejabatku. Lalu aku ambik setin biskut yang tertulus di rak barangan harganya RM 8.69. Tetapi bila di scan di kaunter bayaran, terpapar RM 10.99. Aku komplen, lantas cashier tu minta pembantunya buat semakan. Selang beberapa minit ( lama juga ) muncul kembali pembantunya dan terkial-kial mencari orang lain sambil memegang tanda harga yang diambil dari rak barangan ( barangkali ) … Dalam hatiku tentu harganya RM 8.69. Tapi lama pula mamat tu tercari-cari dan queue semakin panjang. Lantas aku katakan, ‘kansel ajelah, lambat sangat’, kepada cashier tu dan aku berlalu pergi, tak jadi nak beli.

Ku kira ini bukan pertama kai aku ‘terkena’ di pasaraya tersebut. Lalu aku cuba launch report thru website pasaraya tersebut. Tapi bila tekan ‘sumbut’, tak jalan. Maknanya tah berja untuk dihantar. Hatuku makin geram, bad daylah kataka. Lantas aku telefon ‘customer services’ dan buat 2 komplen. Pertama, komplen kat website tak berfungsi dan keduanya hal harga barang yang tak sama antara yang dipaparkan di rak dengan yang discan di cashier.
Tadi aku singgah lagi ke pasaraya tersebut. Nampak ada satu poster sebagaimana dalam gambar. ‘Sekiranya Harga Yang Diimbas Berbeza dari Harga Yang DiPamerkan, Maka Harga Yang Terendah Akan Diberikan. Sekian. Terima Kasih’. Dalam hatiku, ini tentunya setelah aku lakukan komplen tempohari. Tapi bila ku lihat semula rega di rak barangan, ( seingatan aku jenama tin biskut yang sama ) harganya adalah RM 10.99.
Share:

Bengkel Smart Solat Surau Al-Hidayah

Satu Bengkel Smart Solat telah diadakan di Surau Al-Hidayah Saujana Utama pada 19 Julai 2008. Seramai 131 pelajar telah mengikuti bengkel yang bermula pada jam 8.30 pagi hingga 6.30 petang. Program bersempena dengan Bulan Solat Surau Al-Hidayah ini dianjurkan bersama Brilliance MQ Sdn Bhd. Aku cuba mengamati bagaimana bengkel ini dikendalikan bagi menilai sejauh mana keberkesanaannya serta penerimaan peserta. Nampaknya peserta agak enjoy, sehinggalah kepada sesi muhasabaah merenung diri. Nampaknya bengkel ini lebih menitik beratkan aspek kesedaran untuk terus solat tanpa tinggal-tinggal dan memperbaikinya dari semasa ke semasa. Dalam sesi muhasabah merenung diri, penganjur 'pandai' memainkan perasaan dan emosi peserta sehingga 'bising' suasana surau dengan tangis jerit anak-anak.

Ketika itu video yang dipaparkan, something mengenai petikan drama TV kisah seorang anak 'dewasa' yang sudahlah terpisah jauh dengan ibunya yang sedang nazak, tapi tak sempat pulang bertemu ibunya ... sampai rumah dah meninggal dan hanya sempat meratapi jenazah yang terbujur kaku . Sambil tayangan video tu, 'pengacara' membuai dan memainkan perasaan anak-anak dengan mengandaikan bagaimana jika itulah kita, dosa kita kepada ibubapa, tipu ibu dan bapa, malas solat, asyik minta duit ibubapa nak beli itu dan ini, malas tolong ibu dan bapa di rumah. Nampak macam berkesan.


Mengikut penganjur, sepatutnya dibuat dua hari baru banyak pengisian. Aspek tatacara solat yang sempurna tidak banyak ditekankan, khususnya daripada segi praktikal . Tapi yang aku tak gemarnya ialah statment pengacara, 'yang tak dapat nombor satu dalam kelas, maknanya dia tak sayang ibubapa’. Teruk benar bunyinya. Kalau dalam satu kelas 40 orang, 39 orang tidak sayang ibubapanya ... Macamlah dia dulu sekolah pun dapat nombor satu !!! Mungkin maksudnya 'cemerlang'.


Anyway, so far nampak agak positif didengari hasil daripada bengkel ini, nampaknya boleh buat lagi sama ada sama level or advanced masa cuti sekolah ke nanti. Dalam majlis penutup bengkel, aku melahirkan hasrat agar program ini mencapai maksudnya dan memberikan impak serta kesedaran tentang peri pentingnya solat sebagai satu ibadah terpenting yang membentuk kehidupan seseorang dan pertama dihisab di padang mahsyar nanti, sebelum amalan lain. Biarlah anak-anak tu menangis sesal di dunia ini, tidak di akhirat nanti. Majlis diakhiri dengan penyampaian sijil penghargaan kepada peserta.


Untuk lagi gambar dan keterangan lanjut, boleh layari laman web Surau Al-Hidayah Saujana Utama
Share:

DSAI Kena 'Tangkap' ??

DSAI ditahan oleh sepasukan polis sejurus menghampiri kediamannya di Bukit Segambut, Kuala Lumpur kira-kira jam 1.00 tengahari Rabu dari Putrajaya setelah memberikan keterangan kepada Badan Pencegah Rasuah (BPR). Difahamkan polis memintas kereta Anwar ketika menghampiri rumahnya dan setelah itu Anwar terus dibawa ke Ibu Pejabat Polis Kontijen (IPK) Kuala Lumpur dengan kawalan ketat pihak polis. Beliau dibawa ke IPK bagi memberi keterangan berhubung dakwaan meliwat ke atasnya oleh bekas pembantu peribadinya, Saiful Bukhari Azlan, 28 Jun lalu.
Gambar di atas dirakam oleh anakku yang kebetulan lalu berdekatan pintu masuk IPKL pada petang 16 Julai 2008. Klik 'Baca Seterusnya' untuk gambar-gambar lain ...








Share:

Debat 'Turun Harga Minyak' : DSAI vs DASC

Debat Khas diantara Menteri Penerangan Malaysia, Datuk Ahmad Shaberi Chik ( DSAC ) dengan Penasihat Umum Parti Keadilan yang juga mantan Timbalan Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Anwar Ibrahim ( DSAI ) telah diadakan di Dewan Bahasa Pustaka, 15 Julai 2008, jam 9.00 malam. Debat yang ditunggu-tunggu dan berjaya menarik perhatian ramai ini telah disiarkan sama ada secara alangsung atau tertunda dalam banyak saluran TV di negara kita. Penganjur utama ialah www.agendadaily.net.

Aku serta jutaan warga Malaysia tidak ketinggalan mengikuti debat ini. Ada yang mengikutinya di rumah, kedai dan restoran sama ada bersama keluarga atau rakan-rakan. Namun, apakah kesan daripada debat ini ? Hujjah siapa yang lebih menarik ? Siapakah yang 'menang' ? Apakah warga rakyat yakin bahawa harga minyak akan boleh turun sekiranya DSAI naik menjadi PM ?


Aku memang sebenarnya dalam hati kecil ini 'minat' juga kat DASC, sejak mula dia join S46 dulu. Hujahnya, tulisannya dan ceramahnya memang menarik. Bagi yang condong kepada PR tentunya kata Anwar berjaya dan menang. Bagi UMNO-BN dan sekufu dengannya, tentunya kata "Ahmad Saberi Chik telah berjaya memberikan hujjahnya dan rakyat makin faham, sedangkan Anwar masih gagal memberikan pelan bagaimana minyak boleh turun." Tahniah untuk DSAC atas keberanian anda neyahut cabaran agendadaily yang khabarnya turut mempertaruhkan 'jawatan' Menteri Penerangannya. Tetapi layakkan DSAI berdebat dengan DSAC. Rasanya elok debat dengan PM or TPM.

Sepanjang perdebatan, ternyata tidak membawa penyelesaian kepada masalah ekonomi negara hari ini. Ia seperti tidak memberi banyak kesan kepada rakyat atau memberi tip untuk melegakan rakyat ekoran kenaikan harga minyak tertinggi di dunia. Formula yang diharap akan dibentangkan DSAI untuk menurunkan harga minyak dan diharap akan digunapakai oleh kerajaan juga kabur. Anwar tidak memperincikan formulanya. Mungkin itu adalah rahsianya yang akan dikemukakan selepas PR membentuk kerajaan 16 September depan.

Bagaimanapun perdebatan itu memberi keuntungan kepada kedua tokoh berkenaan. Ia mempopularkan mereka. Pada akhir debat DASC seperti terkedu dengan hujjah DSAI, lalu terpaku kat rostorum. DSAI lebih bijak dan banyak merendah diri dengan panggil DASC sebagai 'Datuk', sedang DASC cuma panggil DSAI 'Saudara Anwar'. Sayangnya DASC banyak buat serangan peribadi DSAI, mungkin cuba nak naikkan 'kemarahan' DSAI. Manakala DSAI pulak maintain dan tidak jawab mana-mana 'serangan' peribadi. Cuma DSAI ada tegur soalan 'bodoh' dari Dr Kadri !! DASC pula lain yang ditanya, lain pulak yang dijawab. Dah tu minta hadirin 'percayalah', 'percayalah' dan 'percayalah'.

Tapi Ulasan ex-Presiden BSKL, Datuk Salleh Majid selepas program di Awani lebih menarik. Antaranya kenapa jual minyak ikut USD, tidak ikut mata wang Euro ? Dalam beberapa hal nampaknya macam selari dengan DSAI, seperti hal mismanagement, usaha or joint venture mendapatkan lebih telaga minyak dan tidak bergantung dengan reserve yang ada.

Nak tentukan menang kalah, siapa nak adilinya ? Walhasil balik asal ... kita terus 'menderita' akibat kenaikan rega minyak, sedangkan alasan 'alangkah bagusnya duit hasil minyak tu digunakan untuk peningkatan kehidupan, pembangunan infrastruktur yang lain' terus menjadi pegangan pemerintah.
Share:

Kelah Ke Kalumpang lagi !!!!

Sabtu 12 Julai yang lalu, aku sekeluarga berkelah di Kalumpang lagi. Pepagi siap bekalan, then ambik Kak Di di Darul Quran ( DQ ). Dalam perjalanan nampak ramai orang jual durian tepi jalan. Dalam hatiku, nak juga rasa sebab katanya durian Kalumpang enak-enak. Sampai Kalumpang kekira 1.00 tengahari, orang tak ramai dan kereta pun tak banyak. Langit agak mendung, sebab itu orang tak ramai agaknya. Aliran air nampak laju. Tak lama lepas mandi-manda, hujan lebat pun turun. Lama pulak tu, tak sabar tunggu redah aje kembali ke kereta. Sepanjang perjalanan balik hujan selebat-lebatnya. Sebab dah teringin nak beli durin, beli juga dalam keadaan hujan lebat. Dua longgok kekira 15 bijik dengan RM25. Beli juga buah naga yang dijual ditepi ladangnya. Sampai DQ, hujan cuma gerimis dan bedal durian yang dibeli. Memang sodap, pahit lemak berkerim gitu !!!



Kak Di menyatakan rasa risaunya. Tak pasti sama ada sebab pelajaran makin payah atau sebab satu demi satu rakan baiknya 'keluar' dari DQ, khususnya sebab dapat melanjutkan pelajaran ke luar negara. Dalam perjalanan pulang ke rumah, singgah shoping di Rawang. Kak Yong nak beli barang untuk di bawak balik UTP, apabila naik semula sesi baru yang bakal bermula 21 Julai. Tapi aku rembat juga sepasang 'kasut raya' !!!
Share:

Hari Menjana Kecemerlangan SMKSU 2008

Alhamdulillah, 27 Jun lalu pegi ambik report kad anak pagi tadi .... nama program Hari Menjana Kecemerlangan, tapi content serupa je dengan Hari Penyampaian Kad Kemajuan yang sering diadakan. Anyway suatu tindakan yang baik daripada segi rebranding program. Nampak lebih pro sikit. Aku datang awal dan dapat giliran No 1. Ramai juga kengkawan hadir, tetapi rasanya tak adelah begitu ramai dan ini berbeza dengan kalau di SK. Kenapa agaknya ? Sudah lunturkah semangat ? Semakin sibuk dengan tugas bila bertambah usia dan bertambah tanggungjawab ? Aku pun terpaksa ambik 'time-off' untuk hadir tempohari, lepas tu kembali ke pejabat.

Nothing much to say sebab guru kelas anakku, Cikgu Malihah masih baru dan tidak dapat info tentang kelemahan anak dalam subjek tertentu, so pendek aje. Tahniah kepada anakku Najihah yang dapat nombor 1 kelas dan no 2 dalam tingkatan. Cuma isteriku macam tak puas hati dengan kiraan gred purata bagi menetukan kedudukan dalam tingkatan. Bagi aku, tidak kisah dapat nombor berapa pun, hatta nombor seratus pun, asalkan bilangan skor A adalah 'banyak'. Teringat masa ambik report kad anak di SDAR dulu, ada peluang jumpa guru-guru setiap mata pelajaran, tapi lama le masa menunggu. Anyway, berbaloi sebab jauh-jauh datang dan buat pun weekend ...
Share:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah