Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikan pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, pahit, indah, muram, genting & gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Jika Masa Lalu Bisa Diputar Kembali ..

10 Februari 2019 : Singgah sekadar nak ambil gambar.

Kenangan Kembara Korban Kemboja 2019

Berpeluang Menyembelih Sendiri Lembu Korban ..

Singgah ambil angin segar

2 Februari 2019 ...

Tugasan Baru penghujung 2019

Balik2 cuti panjang, dapat tugasan baru musim2 tengkujoh ni ..

Ronda-ronda Dataran Putra, Putrajaya

Sekali-sekala ambil angin malam.

Al-Fatehah Untuk Arwah Cikgu Abdul Rahman Karim

Sedang berehat selepas solat isyak, 6 Januari 2010 ( malam Jumaat ) tiba-tiba dapat mesej BB yang Cikgu Abdul Rahman karim meninggal dunia dan jenazahnya masih berada di atas jalan raya akibat kemalangan pulang dari solat isyak di Masjid di Api-Api Pontian Johor. Aku tetiba teringat kembali kenangan lama semasa sekolah di SM Sains Johor ( SMSJ ) Kluang antara tahun 1976-1980. Arwah Cikgu Rahman merupakan ketua warden asrama ketika itu. Selain daripada mengajar Sains Paduan, dia juga merupakan guru serta jurulatih hoki sekolahku.

Oh ... walaupun selepas meninggalkan SMSJ hanya beberapa kali bertemu beliau, tetapi amat terasa akan pemergian beliau. Apatah lagi perginya dalam keadaan yang agak tragis. Teringat akan jasa-jasa beliau mendidik kami dahulu serta menguruskan hal ehwal asrama. Kalau nak cuti balik kampung, beliaulah yang mengumumkan tiket waren keretapi balik kampung serta menggunakan perkataan 'One-Way Ticket', sebuah lagu yang juga popular ketika itu.

Kali terakhir bertemu beliau ialah ketika Majlis Makan Malam Amal di KL pada Mei 2010 bagi mengutip derma Tabung Pembinaan Surau SMSJ ( dalam gambar - baju batik oren ). Kelihatan masih sihat dan kuat lagi ketika itu. Arwah memang pernah kuat bergiat dalam dunia hoki. Selain pernahmenjadi Setiausaha Persatuan Hoki Johor, beliau juga pernah menjadi Pengurus Pasukan bagi pasukan hoki negara di Sukan Olimpik Atlanta 1996.

Jenazah beliau telah disemadikan sebelum Solat Jumaat pada 7 Januari 2010. Semoga Allah menerima amal jariah beliau mendidik anak bangsa, mengurus dan menjaga kami di asrama dahulu diterima Allah sebagai ibadahnya dan semoga Allah mencucuri rahmat ke atas rohnya. Mudah-mudahan akhir hidupnya yang pulang dari masjid pada malam Jumaat memberikan suatu petanda baik Allah menerimanya dan ditempatkan bersama orang yang beriman. Al-Fatehah.

Arwah Cikgu Rahman duduk di barisan hadapan, yang ke-8 dari kanan. Gambar sekitar 1979/80.

Share:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah