Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikan pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, pahit, indah, muram, genting & gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Gerhana Matahari 4 Januari 2011

Pada petang 4 Januari 2011, Gerhana Matahari Separa berlaku di kawasan Asia Tengah , Afrika Utara dan Eropah. Yang 'terbesar' kelihatan adalah di langit Sweden. Namun agak malang kita di Malaysia, tidak dapat melihat fenomena ini kerana kita berada di luar kawasan laluan gerhana. Gerhana bermula pada jam 2:40:11 petang Waktu Malaysia 4 Jan 2011.

Kemuncak gerhana ialah pada jam 4:50:35 petang Waktu Malaysia dan tamat pada jam 7:00:54 petang Waktu Malaysia.Walau bagaimana fenomena ini dikatakan merupakan salah satu daripada 4 kejadian yang akan berlaku dalam 2011, iaitu 1hb Jun, 1 Julai dan 25 November. Namun tidak pasti adalah kita di Malaysia berpeluang melihatnya.

Saksikanlah beberapa gambar untuk dikongsikan saat kejadian dan reaksi orang ramai dalam melihat fenomena gerhana matahari serata dunia yang aku terima daripada pelbagai emel.

Menurut astronomi, gerhana matahari berlaku apabila kedudukan bulan terletak di antara bumi dan matahari, ia menutup cahaya matahari sama ada separa atau sepenuhnya. Walaupun bulan lebih kecil,bayangan bulan mampu melindungi cahaya matahari sepenuhnya kerana bulan dengan purata jarak 384,400 kilometer adalah lebih dekat kepada bumi berbanding matahari yang mempunyai jarak purata 149,680,000 kilometer.

Langit musim sejuk bertukar menjadi gelap di Switzerland kerana fenomena gerhana matahari separa yang bermula di Asia Barat dan melitupi hampir seluruh Eropah pada pagi semalam.Sebuah akhbar melaporkan, keadaan di bandar raya ini menjadi gelap seperti senja semasa orang ramai berpusu-pusu keluar dari tren dan bas untuk ke tempat kerja.

Gerhana itu dapat dilihat dengan jelas di Geneva dan beberapa kota lain di Switzerland menjelang pertengahan waktu pagi sebelum langit beransur cerah.Gerhana itu buat pertama kalinya dilihat adalah di langit Baitulmuqaddis manakala gerhana matahari paling jelas berlaku di Sweden apabila hampir 85 peratus matahari berada di belakang bulan.

"Kerana jajaran kedudukan bulan dengan matahari, gerhana kali ini kelihatan kecil," kata seorang ketua balai cerap, Tycho Brahe di selatan Sweden. Gerhana matahari berlaku apabila bulan berada di antara matahari dan bumi menyebabkan bayang bulan dapat dilihat dari bumi manakala dalam gerhana separa hanya sebahagian matahari terhalang oleh bulan. Sementara itu, penduduk di pedalaman Rusia, Kazakhstan, Mongolia dan barat daya China dapat melihat gerhana matahari itu pada waktu senja.

Lagi gambar koleksi

Share:

0 Komen:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah