Harap maaf ... Blog ini telah berpindah ke Http://www.hassan.masrom.com. Terima kasih !!!!

Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Blog ini telah berpindah ke http:\\www.hassanmasrom.com Harap maaf.

Ziarah Kompleks Sejarah Pengkalan Kempas

Berpusing-pusing perjalanan menggunakan Map handphone androidku. Rupanya adalah lencongan baru. Tetapi akhirnya sampai juga. Bukannya kompleks mega dengan binaan atau bangunan yang besar, tetapi simple sahaja. Apa istimewanya kompleks ini sehingga menjadi lokasi wajib dilawati oleh beberapa laman web apabila berada di Port Dickson yang lebih dikenali sebagai tempat perkelahan tersohor negara ?

Kompleks sejarah ini terletak kira-kira 35 km ke selatan daripada Bandar Port Dickson dan 21 km daripada Pantai Teluk Kemang. Kedudukannya agak terpencil. Sunyi sepi ketika aku sampai dan hanya aku sorang diri sahaja.

Kompleks terbuka berbumbung tersebut menempatkan makam seorang yang dikatakan Wali Allah dan beberapa batu megalit. Namun tiada catatan, bahan bacaan atau pameran yang menceritakan lebih lanjut. Yang ada papan tanda Jabatan Agama jangan buat benda khurafat di makam berkenaan

Apa yang menjadi sejarahnya ? Apa yang menarik sehingga dikatakan pelancong luar negara pun ada yang sanggup datang ke sini ? Lantas aku pun gelintar kat internet. Rupanya banyak history dan misterinya yang menarik untuk dikongsikan di sini.

Binaan Batu Megalit
Terdapat tiga bentuk batu megalit saling berdekatan yang dikatakan menyerupai pedang dan senduk dengan ukiran purba. Satu lagi terasing dibawah binaan yang melindunginya. Apakah ia struktur asal atau di bawa daripada tempat lain ?

Bentuk pedang ( sebelah kanan sekali ) dikatakan merujuk kepada pedang yang dipakai oleh Syeikh Ahmad Majnun. Manakala bentu sudu yangditengah-tengah pernah patah dan disambung kembali dengan simen. Batu-batu tersebut mempunyai ukiran tertentu.

Berdasarkan catatan pada batu tanda sebelum memasuki kompleks tersebut, dikatakan batu tersebut telah wujud sejak abad ke-3 dan ke-4 atau antara 200-300 tahun Masehi. Penduduk tempatan dulu-dulu mengenalinya sebagai ‘batu hidup’ kerana dipercayai semakin membesar, mempunyai keramat atau kuasa tertentu jika memohon sesuatu padanya.

Tertanya juga, apakah pula maksud ukiran pada batu megalith tersebut ? Batu Megalit merupakan batu yang sering digunakan untuk membina manumen atau struktur binaan orang dulu-dulu di merata dunia. Ia sama ada berbentuk rumah, dijadikan perkuburan atau sekadar batu tanda.

Makam Syeihk Ahmad Majnun
Pertamanya terdapat apa yang dikatakan makam Sheikh Ahmad Majnun. Ia dianggap sebagai makan Islam yang tertua di Malaysia. Tak faham juga aku maksudnya. Apa definisi makam berbanding kubur ? Makam adalah kubur para wali atau pembesar Negara ?

Makam tersebut terdiri daripada beberapa binaan bongkah batu-batu lama. Bentuk dan susunannya juga agakpelik. Tidak tahulah apa maksudnya. Pagar kecil dibina mengelilingi makam tersebut, barangkali bagi mengawal kesesakan sekiranya terdapat ramai pelawat.

Mengapa tiada cacatan lanjut diberikan dalam kompleks tersebut. Tulisan pada salah satu batu pada makam tersebut menyebutkan tahun 1467-1468 Syeikh Ahmad Majnun meninggal dunia.

Pada satu binaan batu ( barangkali merupakan batu nesan ) yang mempunyai tulisan seperti Arab-Jawi, terdapat lubang bulat elok. Berdasarkan kajian internet, dikatakan lubang tersebut menjadi alat ‘lying detector’ agar penjenayah membuat pengakuan dalam menyelesaikan masalah antara penduduk kampung pada zaman dahulu.

Dengan memasukkan tangan ke dalamnya, jika tidak bercakap benar, dikatakan batu tersebut akan mencengkam ketat tangan orang tersebut. Hebat !!! Tertanya juga, apakah maksud tulisan yang terukir pada batu ‘lying detector’ tadi ? Nama Syeikh Ahmad Majnun bagaimanapun tercatat jelas.

Siapa Ahmad Majnun ?
Catatan pada batu tanda sebelum memasuki kompleks tersebut mencatatkan bahawa Syeikh Ahmad Majnun merupakan seorang pendakwah yang menyebarkan syiar Islam pada Zaman Kesultanan Melayu Melaka. Semasa dalam suatu perjalanan, beliau meninggal dunia dan dimakamkan di sini.

Pendapat kedua pula, beliau merupakan seorang ulama yang menganut mazhab yang berbeza dengan mazhab yang dianuti oleh pemerintah dan masyarakat Melaka pada masa itu. Oleh yang demikian, Syeikh Ahmad Majnun dan pengikutnya berpindah ke Pengkalan Kempas.

Bimbang penyebaran mazhab ini akan menimbulkan perpecahan di kalangan masyarakat Melaka, pemerintah Melaka pada zaman itu, Sultan Mansur Syah telah menitahkan Bendahara Tun Perak mengetuai angkatan Melaka untuk memerangi Syeikh Ahmad Majnun dan pengikutnya di Pengkalan Kempas. Dalam peperangan tersebut Syeikh Ahmad Majnun tertewas dan terbunuh.

Tulisan Kalimah Allah
Tulisan ini tertera di salah satu batu megalit. Sama ada diukir atau timbul semula jadi ( dengan kehendak Allah ) ? Ini juga menimbulkan misteri. Jika ‘timbul sendiri’ bila ianya timbul, apakah sejak kurun ke-3 atau ke-4 lagi ?

Jika demikian, ini bermakna kewujudannya sebelum Rasulullah s.a.w dilahirkan ke dunia ini ? Malah sebelum Islam sampai ke Tanah Melayu lagi. Wah tentunya ini suatu yang hebat, wajar di war-warkan, boleh menjadi tarikan untuk kunjungan ramai ke sini. Lantas pemeliharaannya perlu diteruskan. Tetapi apakah benar begitu ? Atau orang tidak kisah, melainkan kalau dikatakan mereka yang berdoa di manumen dengan kalimah Allah tu mereka akan jadi kaya raya !!!!

Selain daripada makam, kawasan berpagar kompleks ini juga menempatkan surau terbuka dan rumah kuaters penjaga. Kompleks ini dibuka setiap hari dari 9.00 paagi hingga 6.00 petang dan masuk adalah percuma.

Selain Kompleks Sejarah Pengkalan Kempas, ia juga dipanggil Keramat Sungai Udang, Keramat Ujung Pasir atau Fort Kempas. Googlelah untuk mengetahui lebih lanjut.

Sumber:
http://ms.wikipedia.org/wiki/Pengkalan_Kempas
http://wikitravel.org/en/Port_Dickson
http://www.portdickson.net/about#history
Share:

0 Komen:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah