Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikan pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, pahit, indah, muram, genting & gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Jika Masa Lalu Bisa Diputar Kembali ..

10 Februari 2019 : Singgah sekadar nak ambil gambar.

Kenangan Kembara Korban Kemboja 2019

Berpeluang Menyembelih Sendiri Lembu Korban ..

Singgah ambil angin segar

2 Februari 2019 ...

Tugasan Baru penghujung 2019

Balik2 cuti panjang, dapat tugasan baru musim2 tengkujoh ni ..

Ronda-ronda Dataran Putra, Putrajaya

Sekali-sekala ambil angin malam.

Pelancaran Job Fair @ UTC Kuantan

Keperluan untuk mendapatkan pekerja adalah suatu yang real, suatu yang benar-benar berlaku, suatu yang dicari-cari, khususnya mereka yang mempunyai pelbagai kelulusan akademik dan kemahiran. Walaupun mungkin bukan semua, bekerja makan gaji masih menjadi sasaran pencari kerja.

Inilah yang aku rasai apabila menghadiri Majlis Pelancaran JOB Fair @ UTC Peringkat Kebangsaan di UTC Kuantan pada 5 November 2016 yang lalu. Majlis perasmian telah disempurnakan oleh Timbalan Menteri Sumber Manusia yang mewakili Menteri Sumber Manusia.

Kira-kira 1,800 kerja kosong tawarkan daripada lebih kurang 30 syarikat. Aku lihat sejak pagi lagi orang ramai khususnya di kalangan belia remaja telah berpusu-pusu datang memenuhi sekitar lokasi majlis. Mungkin lebih daripada 5,000 orang !!!

Tidak pastilah sejauh mana 1,800 jawatan kosong itu dipenuhi atau tidak pada tersebut, tetapi rata-rata menawarkan gaji yang lebih tinggi daripada gaji minimum atau lebih daripada RM1,000.

Yang di UTC Kuantan hanyalah pelancaran peringkat kebangsaan, manakala majlis yang sama diadakan di 8 UTC lain seluuh negara, iaitu UTC Kuching, Kota Kinabalu, Kota Bharu, Alor Star, Pudu Sentral, Melaka dan Johor Bahru.

Lepas ini Job Fair akan dirancang pelaksanaannya sepanjang masa di setiap UTC berkenaan, buka hanya pada waktu-waktu tertentu sahaja. Lagipun pencari kerja ada sepanjang masa. Menganjurkan program seumpama ini besar juga belanjanya dan pihak majikan tentunya dikenakansebarang caj, kalau tidak tak adelah majikan nak join. Baik buat di premis masing-masing sahaja.

Satu lagi perkara, sejauh mana pencari kerja dapat kerja yang sesuai dengan aliran atau pengkhusussan semasa belajar dulu. Ini yang payah hendak dipenuhi daripada segi job-matchingnya. Bak kata Exco Sumber Manusia dalam ucapan alu-aluannya, kalau pencari karja tidak memperolehi kerja yang sesuai dengan kelulusannya, maka pandai-pandailah menyesuaikan diri dengan alam pekerjaannya.
Share:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah