Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikan pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, pahit, indah, muram, genting & gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Jika Masa Lalu Bisa Diputar Kembali ..

10 Februari 2019 : Singgah sekadar nak ambil gambar.

Kenangan Kembara Korban Kemboja 2019

Berpeluang Menyembelih Sendiri Lembu Korban ..

Singgah ambil angin segar

2 Februari 2019 ...

Tugasan Baru penghujung 2019

Balik2 cuti panjang, dapat tugasan baru musim2 tengkujoh ni ..

Ronda-ronda Dataran Putra, Putrajaya

Sekali-sekala ambil angin malam.

Kertas Kerja Karnival Jom Ke Surau ?

Tetiba ramai bertanyakan serta minta kertas kertas kerja bagaimana Karnival Jom Ke Surau dianjurkan oleh Surau Al-Hidayah. Mungkin mereka nak jadikan sebagai contoh. Ini suatu pengiktirafan. Ustaz Zainal Abidin Sulaiman, Pegawai Tadbir Agama Kuala Selangor yang hadir merasmikan program ini memang berhasrat hendak datang untuk melihat bagaimana kami menganjurkan Karnival ini. Ini suatu pengiktirafan. Dalam ucapan perasmiannya pun beliau merakamkan ucapan tahniah kerana Surau Al-Hidayah antara yang surau yang aktif di Daerah Kuala Selangor dan beliau juga sering mengunjungi laman web Surau Al-Hidayah.

Tetapi perlukah kertas kerja. Atau memang kami yang tidak professional sebab buat kerja tanpa ada kertas kerja ? Aku kira selama ini pihak Surau Al-Hidayah just bincang aktiviti nak buat dan agihkan tugasan. Kerja untuk persiapan Karnival Jom Ke Surau kiranya bermula 2 bulan lebih awal. Tetapi ini tidak termasuk tempahan penceramah utama dan Pertandingan Nasyid Antara Tadika. Yang penting memula kompom tarikh dengan Ustaz Akhil Hayy, kekira 3 bulan sebelum. Kemudian baru surat edaran kepada tadika, kekira dua bulan sebelum pertandingan. Pihak tadika memerlukan sekurang-kurangnya 2 bulan untuk siapkan pasukan. Sengaja pilih bulan Mei sebelum cuti sekolah bermula sempena Maulidur Rasul. Lagipun kalau lepas dua minggu cuti, bebudak tadika lupa setelah penat berlatih.


Gerak kerja yang lain menyusul. Khemah penting sebab nak tempah dengan MDKS yang ’murah’ berbanding lain. Mana-mana jemputan pekhidmatan darah, pemeriksaan kesihatan serta pameran tempah dua bulan sebelum. Tugasan ini diagihkan kepada beberapa AJK. Cuma tahun ini agak lewat promosi sebab lewat siapkan baner yang cantik yang ditempah. Risau juga pada mulanya, tapi kira orait juga timingnya. Tambahan hebahan bagi memanaskan suasana di canang dalam saujanautama.net. Cuma cabarannya ialah musim peperiksaan pertengahan tahun . Ini nak kena fikirkan semula dalam menarik anak-anak dan remaja berkunjung ke karnival ini.

Hati bertambah lega bila 7 pasukan nasyid akan turut serta. Nasyid tadika jadi ’core event’, kalau tidak cukup pasukan, kena cari alternatif lain, apa-apan program yang menyebabkan para pengunjung ramai yang hadir dan stay seberapa lama di surau. So derma darah, periksa kesihatan, pameran bomba, PDRM menjadi antara aktiviti penarik untuk pengunjung terus stay lama di surau, sambil membeli dan mengikuti aktiviti yang berfaedah.

Matlamat atau objektif mengadakan Karnival Jom Kesurau mudah sahaja, iaitu sebagai suatu kempen untuk menggalakkan orang ramai berkunjung ke surau dan mengimarahkan surau. Surau bukan setakat untuk dengar kuliah fardu ain dan solat berjemaah, tetapi pelbagai aktiviti boleh diadakan dalam menjadikan surau sebagai institusi penting masyarakat, focal point aktiviti masyarakat serta tempat menjalin ukhuwah silaturrahim.

Sebelum ini Surau Al-Hidayah pernah megadakan program besar ala karnival ini dalam setiap kali menyambut Maal Hijrah dan Maulidur Rasul. Kita bukan setakat anjurkan ceramah, tetapi pelbagai aktiviti dan pertandingan diadakan untuk menarik dan mengalakkan orang ramai ke surau. Atas pengalaman mengadakan beberapa program seperti itu, penganjuran Karnival Jom ke Surau menjadi agak mudah. Mungkin sebenarnya cuma tukar tajuk program, tapi objektif dan pengisiannya hampir serupa. Bezanya ada penglibatan agensi kerajaan seperti BOMBA, PDRM, Pusat kesihatan, Tabung Darah dan tahun lepas ada MDKS serta SPR. Tetapi, masih tidak memerlukan kertas kerja. Just senarai aktiviti, apa tindakan diperlukan dan agihan kerja siapa yang bertindak. Terimakasih kepada semua anggota gerak kerja Karnival Jom Ke Surau KAli Ke-2, Surau Al-Hidayah Saujana Utama.
Share:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah