Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikan pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, pahit, indah, muram, genting & gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Keistimewaan Gomeh

Gemas merupakan sebuah bandar di Negeri Sembilan dan berhampiran dengan sempadan Negeri Sembilan-Johor. Seingatanku, tak pernah menjejak kaki ke sana, selain hanya melaluinya kerana menaikki keretapi dari Kajang ke Kluang, masa belajar di UKM dahulu. Masa kecil lagi, ketika belajar geografi diperkenalkan bahawa keistimewaan Gemas ialah ia merupakan pertemuan persimpangan landasan kereta api barat atau ke utara dengan landasan keretapi ke timur Semenanjung Malaysia bermula sejak 1922 lagi.

Mengapa Gemas yang terpilih ? Mungkin kerana kesibukan bandar tersebut berbanding bandar lain ketika itu. Atau mungkin kerana industri perlombongan emas ketika itu. Atau kerana kedudukannya yang dianggap Segi Tiga Emas, antara Pahang, Johor dan Negeri Sembilan ? Nama Gemas dikatakan bermula apabila orang Inggeris berhujah dengan orang tempatan mengenai nama logam iaitu Gold dan Omeh, menjadi Gomeh dan dibakukan menjadi Gemas

Dikatakan oleh orang di sini, memang ia sebenarnya dinamakan sempena penemuan tempat lombong emas di sebuah gua yang mereka namakan ´Gomeh´ atau gua emas. Apa pun ia sebenarnya berkaitan dengan penemuan logam emas menerusi aktiviti perlombongan logam ini suatu masa dahulu khususnya oleh pelombong Inggeris yang bekerja sama dengan orang tempatan.

Mengikut Wikipedia, nama asal Gemas adalah Ayer Terap sempena nama anak sungai yang mengalir berhampiran dengan Rumah Rehat Gemas. Kalau di lihat sekitarannya, Getah dan Kelap Sawit menjadi industri utama Gemas ketika ini. Banyak ladang Felda dan Risda di sini. Selain daripada itu, apa yang menarik dengan Gemas ?

Pihak Keretapi Tanah Melayu ( KTM ) cuba mempelopori konsep Railways Tourism dengan mengabungkan pengalaman menaikki keretapi serta penginapan ala homestay dengan aktiviti penduduk kampong di sini.

Stesen keretapi Gemas tidak terlepas dengan kerja-kerja peningkatan perkhidmatan keretapi yang kelihatan jelas menerusi kerja-kerja yang sedang dilakukan di stesen yang berhampiran. Aku kitr ini sebahagian daripada projek pembinaan landasan berkembar.

Program SKSJ
Aku ke Gemas bagi menghadiri majlis penutup program SKSJ jabatanku pada 29 Januari 2012. Perjalanan aku ke sana pada mulanya tentu mengambil masa dua atau tiga jam, lantaran melalui jalan-jalan kampung. Rupanya Gemas terletak kira-kira 165km dari Kuala Lumpur, dalam masa dua jam boleh sampai.

Program di adakan di Dewan DUN Gemas, yang terletak kekira 3 kilometer sebelum bandar Gemas. Tampak banyak gerai pameran disedia dan kehadiran pun agak memberangsangkan. Apakah tarikan program ini kepada penduduk sekitar Gemas ?

Perjalanan majlis aku kira seperti biasa sahaja, seperti juga yang dilakukan di tempat-tempat lain. Cuma pada kali ini bezanya di sekalikan dengan beberapa acara anjuran Pejabat Kebajikan Masyarakat serat Pejabat ADUN Gemas yang juga Exco Kerajaan Negeri Sembilan.

Itu yang terasa lama majlis berjalan. Ini termasuklah penyampaian skim yang dikumkna oleh PM dalam pembentangan belanjawan 2012 lalu seperti 1Azam dan BR1M.

Pertunjukan Kereta Hias
Namun satu acara yang mungkin dianggap istimewa dalam program ini ialah pertunjukkan kereta yang dihias dan ditambah dengan pelbagai aksesori yang dikendalikan oleh komuniti yang berkenaan.


Mungkin kelihatan cantek, tetapi sesekali lihat antara kenderaan yang dipamerkan terasa macam tak logic, Nampak serabut dan terasa sesak jika berada di dalamnya.

Tapi persoalannya, apakah pengubahsuaian tersebut memenuhi peraturan JPJ ? Bimbang sekiranya orang ramai terpengaruh, since dianjurkan bersama JPJ, maka pengubahsuaian tersebut adalah dibenarkan.

Lagi Gambar
Share:

0 Komen:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah