Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikan pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, pahit, indah, muram, genting & gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Mengapa Perlu APCO ?

Ketika sepatutnya Dewan Rakyat membahaskan titah ucapan Seri Paduka Yang Dipertua Agung, nampaknya Ketua Pembangkang menjadi sasaran ahli dewan yang lain serta perhatian umum rakyat Malaysia. Isu yang dibangkitkan ialah APCO dan kaitannya dengan kerajaan sekarang. Rupanya APCO pernah dibangkitkan sebelum ini. Tapi bagiku baru ku ketahui baru-baru ini. Memang agak panas permulaan sidang parlimen kali ini setelah MP Bebas yang bebaru ini keluar PKR membuat pelbagai pendedahan sensasi.

Tan Sri Dr Koh Tsu Koon pada 22 Oktober 2009 mengesahkan di parlimen bahawa kerajaan telah melantik APCO Worldwide sebuah syarikat antarabangsa berkaitan public affairs dan perhubungan media bagi meningkatkan imej kerajaan di persada dunia dengan kontrak bernilai RM20juta. Pada 10 Ogos 2009, APCO Worldwide membuka cawangannya di sini selepas perjanjian ditandatangani dengan kerajaan. Kat mana agaknya ? Tugas APCO WorldWide ialah untuk promote dan meningkatkan imej Malaysia di luar Negara. Perlantikan ini juga dikatakan bagi memastikan amalan komunikasi negara setara dengan standard antarabangsa.

Berbahaya
Mengapa perlu lantik orang luar ? Walaupun banyak dipraktiskan oleh negara lain tetapi persoalannya tidak bolehkah gunakan orang tempatan sahaja. Tidakkah ini berbahaya kepada Negara apabila seolah-olah ada campurtangan luar dalam aturan politik dan hal ehwal pentadbiran negara. Bagi membolehkan APCO memainkan peranannya, tentu mereka diberikan akses atau sekurang-kurangnya maklumat yang strategik serta perancangan berkait rapat dengan masa depan dan halatuju negara.

Pelbagai institut kajian diwujudkan di negara kita seperti Institut Kajian Dasar, Institut Penyelidikan Ekonomi, Institut Kajian Dasar Pertanian. Mengapa tidak boleh wujudkan yang seumpamanya bagi peranan yang sama dilakukan oleh APCO ?

Dikatakan semasa Pak Lah dan Tun Mahathir pun menggunakan bantuan luar bagi meningkatkan imej pentadbiran masing-masing. Bagi PM sekarang, mungkin firma perunding tersebut diperlukan bagi meningkatkan imej setelah hampir kecundang dalam PRU12 lalu. Namun yang tak sedapnya ialah kaitan syarikat tersebut dengan Zionist Israel. APCO merupakan sebuah syarikat yang ramai lembaga pengarah dan panel penasihatnya adalah dari negara Zionis Israel

Penubuhan APCO
APCO Worldwide merupakan sebuah firma perunding antarabangsa berpangkalan di Amerika Syarikat. Margery Kraus, CEOnya, telah menubuhkan syarikat APCO pada 1984. Di antara keistimewaan khususnya adalah untuk membantu para pelanggannya bagi membuat tinjauan yang kompleks dan sering merumuskan dunia perniagaan, industri dan kewangan, media, pendapat umum dan masyarakat serta kerajaan dan dasar awam.

Selain APCO, Kraus juga membantu menubuhkan dan mengembangkan Close Up Foundation, sebuah yayasan pendidikan yang ditaja sebahagian oleh Kongres AS. Kraus juga aktif dalam pertubuhan-pertubuhan lain yang kurang bersifat pendidikan, seperti mengetuai dewan penasihat Kumpulan Menatep, sebuah syarikat holding Russia, dan terlibat dalam Teuza Fund, dana modal ventura yang diperdagangkan secara awam di bursa saham Tel Aviv, Israel.

Kaitan Dengan Zionis Israel
Hubungan dengan Israel melalui Kraus, tidak berhenti di situ. Dalam APCO, terdapat 50 individu yang sangat berpengaruh berada dalam Majlis Penasihat Antarabangsa. Mereka terdiri daripada bekas ahli politik, para pemimpin perniagaan dan diplomat. Sekurang-kuragnya 3 antara mereka, Itamar Rabinovich, Shimon Stein dan Doron Bergerbest-Eilon adalah individu yang berkait terus dengan Zionis Israel.

Robinovich pernah menjadi duta Israel ke US dan bertindak sebagai ketua perunding rejim Zionis dengan Syria ketika era Yitzhak Rabin. Pernah menjadi Presiden University Tel Aviv, beliau juga Pengerusi Yayasan Dan David ( berasaskan Israel ). yang diberi nama selepas kelahiran Romania dermawan Yahudi yang aktif dalam pergerakan pemuda Zionis tahun 1940-an.

Shimon Stein pernah bertugas sebagai duta Israel ke Jerman. Dia kemudiannya bertugas sebagai penasihat menteri dalam urusan politik bagi Kedutaan Israel di Washington.

Doron Bergerbest-Eilon adalah mantan kepada bahagian perlindungan dan keselamatan dan Pegawai Keselamatan Kanan bagi Israel Security Agency (ISA), satu kedudukan setara dengan pangkat majer jeneral. Pada Mei 2005, Bergerbest-Eilon dianugerahkan dengan The Director’s Recognition Award, pujian tertinggi Pengarah US Secret Service. Di antara kemahiran yang dipaparkan adalah keselamatan dan pertahanan, dengan Singapura sebagai salah satu bidang kepakarannya.

Palestine Terluka Lagi
Tidakkah pihak kerajaan melihat akan perkara ini terlebih dahulu ? Atau merasakan tidak kisah sebab APCO akan bertindak secara professional ? Tidakkah memikirkan di sebalik sebagai Negara umat Islam yang menjadi jaguh dalam pejuang kemanusiaan atas Isu Palestin, tetapi berkat hubungan APCO dengan individu-individu yang telah berada di pusat kuasa Zionis, tindakan ini terus melukai mereka.

Persoalan juga kini, sejauh mana kesan peranan APCO dalam pentadbiran kerajaan sekarang ? Apakah apa yang PM lakukan sekarang atas nasihat APCO. Di mana peranan Setiausaha sulit, setiausaha politik, setiausaha peribadi, setiusaha akhbar, penasihat ekonomi dan penasihat agamanya. Apakah kini boleh relaks sikit.

1Malaysia vs 1Israel ?
APCO dikatakan memperkenalkan konsep 1Israel pada tahun 1999. Platform 1Israel menjanjikan perkhidmatan-perkhidmatan yang lebih baik terutamanya di dalam pendidikan dan kesihatan yang terpampang di papan tanda besar. Mesej-mesej yang konsisten di papan tanda besar ini adalah tumpuan 1Israel untuk mendahulukan rakyat; dengan mendahulukan perkhidmatan seperti pendidikan dan kesihatan sebelum meluaskan kawasan penempatan Israel.

Slogan Rakyat Didahulukan
Jadi mesej 1Israel adalah “rakyat didahulukan”, mesej 1Malaysia adalah “rakyat didahulukan, pencapaian diutamakan”. Tetapi pihak kerajaan menafikan dengan mengatakan konsep 1Malaysia diperkenalkan sebelum APCO dilantik secara rasmi.

Bagiku tidak kisahlah sama ada tiru atau tidak, asalkan niatnya baik dan caranya betul. Kebetulan aje sama. Tetapi sebelum lantik APCO, mungkin telah dilakukan homework serta dikaji peranan serta keberkesanan peranan APCO dengan testimonial lain ?

Klinik 1Malaysia
Satu lagi inisiatif utama kerajaan 1Israel adalah dengan merombak sistem kesihatan. Di bawah 1Israel, fungsi Kementerian Kesihatan diubah dengan menjadi perancang dan mengurangkan penekanan kepada rawatan wad dan hospital.

Sebaliknya rakyat digalakkan mendapatkan rawatan pencegahan sebelum ke hospital; sama ada di klinik atau dengan ubat-ubatan yang diberikan. Maka 1Israel penekanannya adalah klinik, di Malaysia kita ada Klinik 1Malaysia.

Tabung Yayasan 1Malaysia
Selain itu di bawah 1Israel pelbagai tabung, yayasan dan kempen dilancarkan secara bertubi-tubi; semuanya di bawah payung 1Israel. Begitulah juga di Malaysia tiap-tiap hari kita disuap dengan pelancaran, yayasan ( contohnya Yayasan 1Malaysia ), tabung, kampung dan pelbagai lagi, semuanya kononnya berkonsepkan 1Malaysia.

Penjelasan PM Diperlukan
Penjelasan yang menyakinkan daripada pihak kerajaan khususnya PM sendiri kini diperlukan, supaya semangat 1Malaysia akan terus sesama kita warga Malaysia laungkan. Kalau tidak asyik teringatkan 1Israel juga ... letihlah kalau begini.

Apakah APCO akan membantu menyediakan jawapannya ? Tidak kisahlah asalkan ada jawapan, bukan sekadar membawa Ketua Pembangkang kepada Jawatankuasa Hak & Kebebasan Parlimen yang akhirnya bakal menggantung keahlian Ketua Pembangkang dengan alasan tuduhan palsu. Peranan pembangkang diperlukan sebagai check & balance. Namun hairan juga apabila Ketua pembangkang mendedahkan dokumen perjanjian berkaitan. Darimana dia dapat ?

Memang tidak dapat dinafikan bahawa kepentingan Yahudi ada di mana-mana di seluruh dunia ini termasuk di Malaysia. Namun dengan masuknya APCO, sekadar menambah kan lagi senarai panjang tersebut, walaupun pihak APCO menafikan keterlibatannya dengan Kerajaan Israel.

Share:

1 Komen:

Anonymous said...

UMNO=APCO

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah