Harap maaf ... Blog ini telah berpindah ke Http://www.hassan.masrom.com. Terima kasih !!!!

Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Blog ini telah berpindah ke http:\\www.hassanmasrom.com Harap maaf.

Jika Masa Lalu Bisa Diputar Kembali ..

10 Februari 2019 : Singgah sekadar nak ambil gambar.

Kenangan Kembara Korban Kemboja 2019

Berpeluang Menyembelih Sendiri Lembu Korban ..

Singgah ambil angin segar

2 Februari 2019 ...

Tugasan Baru penghujung 2019

Balik2 cuti panjang, dapat tugasan baru musim2 tengkujoh ni ..

Ronda-ronda Dataran Putra, Putrajaya

Sekali-sekala ambil angin malam.

Pelancaran Pelan Integriti Jabatanku

Pada 20 April 2009 yang lalu, aku bersama-sama rakan sejabatan berkampung di Hotel Hilton untuk majlis Pelancaran Pelan Integriti jabatan. Pelan Integriti Nasional telah dilancarkan pada 2004, tetapi lima tahun kemudian barulah jabatanku melancarkannya. Lewat ? Bak kata bebatap, better late than never. Program diisikan dengan ucaptama daripada ketua Pengarah, diikuti dengan forum dan soalan jawab sebelum lunch dan pelancaran Pelan Integriti pada sebelah oleh pak Menteri. Suatu yang menarik dalam ucapan pak Menteri ialah, pengharapan pelan bukan sekadar cantik di atas kertas tetapi yang penting ialah penghayatan dan pelaksanaannya.

Balik rumah aku tertunggu-tunggu juga kat depan TV kot mukaku keluar kat TV. Tapi tak berkebetulan rupanya. Esoknya pelbagai paper aku selak dan kutemui pelbagai tajuk berkaitan majlis berkenaan dipaparkan. The Sun kata ‘Integrity Plan Problem Dept’, cilakak betul. Langsung tak berikan semangat. Bernama pula melaporkan SPRM yang akan membantu jabatanku pulihkan prestasi. The Star, ’Clean-up For Puspakom’. Mungkin silap jabatanku tidak menyediakan teks ucapan atau press release kepada wartawan yang memang ramai yang hadir dalam majlis berkenaan.


Tiada apa yang perlu dirisaukan dengan pelaksanaan Pelan ini sekiranya kita berkerja dengan betul sebagaimana ditetapkan. Mungkin bagi yang sering mengamalkan penyelewengan, rasuah, salahguna or salah urus akan terasa terancam dan tidak senang duduk. Tetapi banyk juga yang hendak dilaksanakan berdasarkan pelan yang disebutkan dalam majis berkenaan.

Persoalannya, sejauhmana pelan sebagaimana dirancang dapat direalisasikan memandangkan jabatanku agak kesuntukan daripada segi peruntukan. Nak buat itu dan ini banyak tyang terhalang disebabkan tiada peruntukan. Bagaimana nak juga laksanakan dengan budget yang terhad ? Mungkin kena ubah strategi.


Share:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah