Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikan pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, pahit, indah, muram, genting & gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Jika Masa Lalu Bisa Diputar Kembali ..

10 Februari 2019 : Singgah sekadar nak ambil gambar.

Kenangan Kembara Korban Kemboja 2019

Berpeluang Menyembelih Sendiri Lembu Korban ..

Singgah ambil angin segar

2 Februari 2019 ...

Tugasan Baru penghujung 2019

Balik2 cuti panjang, dapat tugasan baru musim2 tengkujoh ni ..

Ronda-ronda Dataran Putra, Putrajaya

Sekali-sekala ambil angin malam.

Kompleks Jam Mekah Tertinggi - RM 3 Billion !!!

1 Ramadhan 1431H, diumumkan satu daripada 4 jam terbesar di dunia mula berdetik di menara pencakar langit Makkah, Abraj Al-Bait. Dengan ketinggian 600m, Abraj Al-Bait merupakan bangunan kedua tertinggi di dunia ketika ini selepas Burj Khalifa di Dubai. Semasa aku ke Mekah tahun 2009, memang nampak pembinaan tower tu sedang dilakukan. Tetapi tidak terlintas atau tak ada maklumat ku terima mengenai pembangunan bangunan sebegitu tinggi dengan jam gergasinya.

Walaupun sedang melalui tempoh ujian selama tiga bulan bermula pada minggu pertama Ramadan, apa yang menariknya jam ini dicadangkan menjadi rujukan standard dunia menggantikan waktu standard Greenwich Mean Time (GMT) digunakan selama ini lantaran ianya terletak di kawasan zon bebas magnet. Entahlah ... tak terfikir bagaimana ‘barat’ hendak terima.

Namun di sebalik itu, kedengaran pula kadar sewa hotel di bangunan tersebut ketika Ramadhan ini mencecah sehingga RM 3,500 bagi satu malam ... adusss!!! Tengok dari jauh ajelah kalau ke Mekah sekali lagi nanti.

Kompleks jam di Mekah yang direka jurutera Jerman dan Swiss membabitkan projek bernilai $800 juta (RM2.56 bilion) bakal menjadi tumpuan seluruh umat Islam di seluruh dunia ketika mereka mengerjakan solat lima waktu setiap hari dan menjadi sebahagian usaha Arab Saudi membangunkan bandar raya yang dilawati berjuta jemaah haji setiap tahun.

Dengan ketinggian, saiznya yang 5 kali lebih besar daripada jam menara yang terbesar di dunia ketika ini serta warna jam ketika masuk waktu solat, ianya dikatakan boleh dilihat sehingga sejauh 17 kilometer pada waktu malam dan sekitar 12km pada waktu siang. Tetapi apabila masuk waktu, lampu hijau putih pada jam tersebut dikatakan mampu dilihat sehingga 30 kilometer.

Kekadang aku terfikir juga, perlukah pembinaannya ? Kebimbanganku timbul, pengunjung Masjidil Haram lebih terpegun dengan menara jam itu berbanding dengan Kaabah yang cuma macam itu saja. Tambahan hanya yang berkemampuan sahaja mampu menduduki hotel kompleks menara jam tu.

Malah perlukah Arab Saudi membina menara sebegitu tinggi dengan kosnya yang sebegitu tinggi ? Sedangkan pada ketika ini dunia Islam lain dengan pelbagai masalah dan kemelut begitu memerlukan bantuan termasuk hal kewangan. Tak mahulah nak cerita panjang, nanti dapat dapat masuk ke Mekah semula. Namun aku berhjarap dapat ke Mekah tahun hadapan untukmenyaksikannya sendiri ...

Share:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah