Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikan pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, pahit, indah, muram, genting & gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Jika Masa Lalu Bisa Diputar Kembali ..

10 Februari 2019 : Singgah sekadar nak ambil gambar.

Kenangan Kembara Korban Kemboja 2019

Berpeluang Menyembelih Sendiri Lembu Korban ..

Singgah ambil angin segar

2 Februari 2019 ...

Tugasan Baru penghujung 2019

Balik2 cuti panjang, dapat tugasan baru musim2 tengkujoh ni ..

Ronda-ronda Dataran Putra, Putrajaya

Sekali-sekala ambil angin malam.

Ke Pameran Keranda : Tradisi & Misteri

Pada 24 April 2010 yang lalu, aku berkunjung ke Pameran Keranda, Tradisi & Misteri yang diadakan di Muzium Negara. Sebenarnya pemaran berlangsung mulai 1 April sehingga 20 Jun 2010. Semasa aku berkunjung ke sana, tidak berapa ramai orang dalam dewan pameran tersebut. Apakah kerana orang ramai takut hendak mengunjunginya ? Takut terasa ajal semakin hampir?.

Manusia yang paling bijak atau cerdik di dunia ini adalah mereka yang sering mengingati mati, demikianlah pesanan Rasulullah s.a.w dengan maksud yang sangat mendalam. Lantaran itu digalakkan menghantar jenazah atau menziarahi tanah perkuburan itu sendiri. Perasaan yang sama boleh dirasai dengan mengunjungi pameran ini.

Teringat beberapa tahun sebelum ini, Muzium Negara pernah menganjurkan pameran Hantu. Ketika itu di Muzium Negara menjadi begitu popular dan diserbu dengan orang ramai untuk mengunjungi pameran tersebut. Namun apa istimewanya pameran keranda tersebut ?

Keranda merupakan tempat menyimpan mayat sebelum dikebumikan mengikut upacara dan amalan keagamaan sesuatu kaum. Oleh itu kita dapat melihat pelbagai pelbagai bentuk keranda sebagaimana yang dipamerkan. Ianya memberikan maksud tertentu mengikut kepercayaan dan adat resam. Malah aku sendiri pun rasanya tidak pernah atau tidak begitu perasan bagaimana keranda masyarakat atau kaum lain seperti Cina dan India di Malaysia.

Gambar di atas merupakan keranda buluh yang digunakan atau dijadikan tempat persemadian oleh masyarakat India. Betul ke lagu tu ? Namun berdasarkan apa yang dipamerkan, penggunaan keranda mempunyai kaitan dengan kepercayaan serta kefahaman terhadap kematian serta kehidupan setelah mati. Keranda dianggap medium terakhir dalam menuju dunia yang berkekalan.

Bayangkan mayat-mayat disimpan dalam tempayan. Diikat dan bengkokkan badangnya lalu di 'sumbat' kedalam tempat mengikut saiz. Ada antaranya dibiarkan di dalam hutan, gua atau celah pokok.Selain mempunyai bentuk unik, di badan tempayan dipaparkan ragam hias yang dapat menggambarkan suatu pengembaraan roh ke alam akhirat.

Kaedah pengebumian tempayan turut dikesan di kalangan masyarakat pribumi Filipina, dimana mayat diletakkan di pelantar berlapik tikar, dibiarkan sehingga daging terlerai dari tulang dan akhirnya tinggal rangka. Tulang-tulang berkenaan kemudiannya disemadikan dalam tempayan dan diberi tempat khas dalam rumah.

Manakala yang di atas pula mengambus mayat dengan menggunakan kepingan seperti tembikar atau meletakkan kepingan seperti pinggan sebagai tanda mayat ditanam di tempat tersebut.

Ada yang hanya meletakkan mayat di atas sebuah sampai dan dilepaskan hanyut di sungai sahaja. Setiap bahan pameran disertakan keterangan mengenainya bagi membantu pengunjung memahami bahan yang dipamerkan.

Bayangkan sekiranya terserempak mayat atas pokok seperti gambar di atas. Kaedah 'simpan' mayat ini pernah dilakukan suatu masa dahulu di tempat yang sunyi, terpencil dan sukar dikunjungi orang kemudiannya.

Sebelum penggunaan keranda papan, mayat suku kaum asli Senoi dahulu disemadikan dalam jalinan buluh dan rotan yang sekali pandang mirip bubu ikan. Sesudah dibalut dengan kulit kayu, si mati dimasukkan dalam jalinan buluh tadi lalu dikebumikan.

Gambar di atas merupakan keranda bersalut emas 16 karat yang dipinjamkan oleh sebuah syarikat yang menguruskan jenazah kaum Cina di negara kita. Khabarnya bernilai kekira RM 500,000 !! Fuh ... siap dengan sistem hawa dingin lagi. Keranda seumpamanya dikatakan dibuat untuk Maikel Jakson.

Gambar di atas pula merupakan antara pakaian yang dipakaikan kepada mayat orang tua bagi kaum Cina. Agak esklusif, cantik dan tentu reganya juga special.

Manakala bekas-bekas di atas pula merupakan tempat simpanan abu bagi mayat kaum Cina yang telah dibakar. Aku kira bentuknya berkait rapat dengan taraf hidup serta kekayaan yang dimiliki oleh si mati atau keluarganya. Atau ianya sebagai sumbangan akhir kepada si mati.

Keranda berbentuk kerbau di atas dipercayai berusia lebih 1,000 tahun yang digunakan di suatu masyarakat di Indonesia. Agak aneh. Tentunya berat mengusung jenazah yang dimasukkan di dalam 'perut' lembu itu.

Gambar kerusi di atas merupakan kerusi rotan yang didudukkan mayat di atasnya, khususnya dari golongan kaya atau bangsawan di Filipina suatu ketika dahulu. Mayat dipakaikan dengan pakaian cantik sebagai tanda penghormatan dan dibiarkan sehingga kerint, reput dan tinggal rangka. rangka tersebut kemudiannya disimpan dalam tempayan.

Keranda di atas dipanggil Keranda Kayu Kelabit Lungun yang digunakan oleh kaum kelabit untuk memberikan penghormatan kepada si mati sebelum pengebumian. Dianggap berbentuk seperti bayi dalam rahim bagi simbolik menunjukkan adanya kelahiran semula serta kehidupan selepas mati

Keranda di atas digunakan oleh orang Dayak yang menempatkan tulang mayat. Ianya dianggap sebagai pengebumian kedua. Berikut adalah beberapa gambar lain, tetapi aku tak dapat ingat akan kisah di sebaliknya. Kebanyakan keranda adalah hanya dari sekitar nusantara benua Asia Tenggara.


Share:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah