Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikan pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, pahit, indah, muram, genting & gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Jika Masa Lalu Bisa Diputar Kembali ..

10 Februari 2019 : Singgah sekadar nak ambil gambar.

Kenangan Kembara Korban Kemboja 2019

Berpeluang Menyembelih Sendiri Lembu Korban ..

Singgah ambil angin segar

2 Februari 2019 ...

Tugasan Baru penghujung 2019

Balik2 cuti panjang, dapat tugasan baru musim2 tengkujoh ni ..

Ronda-ronda Dataran Putra, Putrajaya

Sekali-sekala ambil angin malam.

Dari Permatang Pauh Ke Putrajaya ?

Apabila Datin Seri Wan Azizah meletakkan jawatan bagi membolehkan suaminya DSAI bertanding di Permatang pauh, rasanya majoriti rakyat Malaysia kata, DSAI akan menang. Bagiku masa tu, letak seluar dalam Anwar yang bertanding, pun tentu dia akan menang. Datuk Anuar Musa ( Kelantan ) pula cadang beri saja DSAI menang anpa bertanding, buang masa aje bagi BN. Namun demi maruah, BN tetap letakkan calonnya. Tun Mahathir pula kata, tidak nampak langsung siapa calon yang seswai nak lawan DSAI.

Kalau ikutkan kandungan media arus perdana, memang nampak teruk DSAI kena belasah, terutama hal peribadinya dan kisah dulu-dulu. Masa inilah kata ada rekodlah, ada rakaman audio dan video. Namun Sukan Olimpik Beijing 2008 menjadi penyelamat bagi mengalihkan selera saluran TVku, tidak setakat TV RTM dan Media Prima. Daripada nengok pelbagai taburan tuduhan demi tuduhan, baik aku tengok athlete Jamaica, perenang USA, bolatampar pantai Brazil or gimnastik wanita Rusia beraksi di Beijing 2008 … ops !!!

Kebetulan masa itupun aku agak sibuk, tak ikuti sangat perkembangan Permatang Pauh selain sesekali melayari laman internet berkaitan. 24 hingga 27 Ogos pula aku mengikuti Kursus Change Management di Sarawak. Para peserta pula asyik mengusik, ‘big change will be started from 26 August’, yang tentunya merujuk kepada Keputusan Pilihanraya Permatang Pauh. Walaupun pilihanraya dah berlalu hampir tiga minggu, namun terasa nak tulis sikit cetusanku mengenainya.

DSAI memperoleh 31,195 undi, BN 15,524 dan Akim 92 bagi memberikan DSAI majoriti 15,671 undi. Apakah ini berupa undi tidak percaya terhadap PM dan tamparan hebat kepada TPM yang menjadi ketua kempen BN ? Alasan kemenangan DSAI menunjukkan demokrasi masih wujud, sekadar nak menyedapkan hati aje. Hakikatnya DSAI menang dengan undi, mojiriti dan sokongan yang bertambah ( sebab ada yang kata bilangan ahli UMNO di Permatang Pauh pun lebih banyak daripada undi yang diterima oleh calonnya ). Rentetan kes serta tuduhan ke atas DSAI sedikitpun tidak memberikan kesan daripada pengundi untuk mengundi DSAI. Malah mungkin simpati. Memang agak menakjubkan bagi kita atau aku sendiri sebagai ‘pemerhati luar’. Tan Sri Muhyidin Yasin melahirkan rasa bimbangnya jika trend sekarang, pengundi cenderong memberikan undi kepada pembangkang. Mungkin Tan Sri Muhyidin bimbang yang UMNO semakin tidak releven kepada orang Melayu kerana beliau berkeyakinan, UMNO adalah Melayu dan Melayu adalah UMNO.

Memang keputusan Permatang Pauh sangat penting. Ia tiket untuk DSAI ke persada Putrajaya. Namun sehingga kini aku sendiri masih sangsi serta tidak yakin akan berlaku pertukaran kerajaan pada 16 September sebagaimana yang disasarkan oleh DSAI. Kerajaan baru memerlukan 30 Ahli Parlimen dari BN melompak ke PR. Bukan senang tu … jika tidak jadipun, sekurang-kurangnya kehadiran DSAI akan mengegarkan parlimen dan BN tidak senang duduk kerana kena lebih berhati-hati. Debat Rega Petrol Turun antara DSAI dengan Datuk Ahmad Shabery Chek menunjukkan karisma DSAI dalam hal berhujjah dan berdebat sukar ditandingi. Aku juga tidak dapat bayangkan bagaimana nasib orang seperti Ghani Patail dan Musa Hassan sekiranya DSAI jadi PM Malaysia Ke-6.

Satu tajuk rencana akhbar bertajuk lebih kurang, belanjawan yang dibentang oleh PM merupakan satu tamparan dan jawapan balas kepada DSAI. Hai !! Kalau tiada DSAI, lain ke bunyi belanjawannnya ? Ini merupakan suatu lagi kemenangan moral untuk DSAI setelah harga petrol sekonyong-konyong diturunkan 15 sen beberapa hari menjelang pilihanraya Permatang Pauh. Kalau tiada pilihanraya Permatang Pauh, mungkin rega petrol tidak turun. Tapi sekrang nak turun lagi lantaran rega inyak mentah dunia juga turun. Namun iatu sudah agak terlambat, kerana harga barangan terus naik disebabkan kenaikan petrol mendadak tempoh hari dan tidak akan turun-turun punya. Ayam pun sekarang RM7.00 lebih sekilo, berbanding sekitar RM4- Rm5 saja 3 tahun dulu. Barangkali kerana itulah kibaran jalur gemilang begitu lemah sekali sempena Hari Kemerdekaan Ke-51 yang aru lalu. Jika berada dalam kenderaan di jalan raya, boleh bilang dengan jari, kenderaan yang pasang jalur gemilang.
Share:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah