Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikan pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, pahit, indah, muram, genting & gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Pelancaran Penggunaan Kad Kredit di JPJ - 9 Jun 2007

Ingat tak mahu datang, tapi terpaksa datang juga ke Pelancaran Pembayaran Urusniaga JPJ Dengan Kad Kredit yang diadakan di JPJ Seberang Jaya. Pergi pagi balik petang dengan kapal terbang. Memang dalam program ini, aku dipertanggungjawabkan dalam hal teknikal pembangunan aplikasi bagi pihak JPJ. Kalau tak hadir nanti kata sombong pulak. Sebenarnya projek ini kira dah siap pada tahun 2005 tapi ditangguhkan sebab tunggu kelulusan, pekeliling dan pembentangan Budjet 2006. Since pilot Disember 2006 sehingga Mei 2007, sebanyak RM 3.6 juta Pembaharuan Cukai Jalan menggunakan kad kredit. Selepas pelancaran ini, mungkin orang ramai mulai tahu dan akan lebih banyak tranksaki terlibat. JPJ Seberang Jaya dipilih sebab menjadi penyumbang terbesar dalam kutipan. Bagaimanapun masih ada pejabat JPJ yang sangat kurang dan alasannya penduduk setempat tak ada kad kredit. Bukan nak mengalakkan orang ramai berhutang, tetapi satu alternatif dan kemudahan pihak JPJ dalam hal berkaitan dengan pengurusan wang tunai, cek kosong, cek rosak dan sebagainya. Akan datang diluaskan untuk traksaksi lain seperti Lesen Memandu dan Pembayaran Saman. Tapi entah bila agaknya ...

Perjalanan balik, sempat singgah Penang Road. Cuma beli jeruk buah salak dan buah pala. Rasanya last time ke Penang ialah tahun 1985 kerana mengikuti seminar IT di USM. Lepas tu cuma tumpang lalu untuk ke airport Bayan Lepas sebab Airport Alor Star banjir tahun 2000. Tahun 1980 ada juga pergi setelah menang kuiz dalam satu program radio dan memenangi tiket percuma melancung ke Penang.

Share:

0 Komen:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah