Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikan pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, pahit, indah, muram, genting & gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Day 4 Di Amsterdam : 11 Okt 2006

Hari kedua persidangan. Dapat disimpulkan usaha yang dilakukan oleh kebanyakan kerajaan di negara Eropah, kita sebenarnya kira setanding malah kita mungkin lebih maju daripada sesetengah negara eropah. Teknologi dan infrastruktur telah sedia ada, hanya penentuan apa proses yang hendak di elektronikkan ? Pemilihan keutamaan ini pula banyak dipengaruhi oleh pelbagai faktor lain selain dorongan kewangan, keutamaan perkhidmatan dan kepentingan politik. Undang-undang, akta dan peraturan semasa sentiasa menjadi isu dan cabaran.

Masa tengahari round-round terjumpa supermarket. Hairan di sini, kurang iklan promosi seperti baner, billboard untuk menunjukkan adanya supermarket. Dari luar macam kedai kecik aje, tapi bila masuk, fulamak ... luas sampai bawah tanah. Barangnya banyak dan kira termurah pernah dijumpai. Begitu juga billboard bagi lain-lain iklan, nampak agak jarang kelihatan.

Habis persidangan, balik hotel dan keluar semula ke bandar. Terus naik feri untuk round sekali lagi Amsterdam menerusi terusan. Puas lihat pemandangan sebab hari masih terang lagi. Semasa melayari terusan, diceritakan tentang banyak jambatan yang dilalui di bawahnya telah berusia ratusan tahun, tapi masih kukuh dan elok. Amsterdam berasal daripada ‘dam’ yang dibina di sungai Amstel. Daripadanya membentuk kependudukan hingga menjadi pusat aktiviti masyarakat, ekonomi dan pentadbiran kerajaan. Banyak bandar ada perkataan ‘dam’ seperti Rotterdam, Volendam dan Edam.

Lepas tu shoping lagi, perabis duit euro yang masih baki dalam tangan. Mahal atau tak, beli juga sebagai kenang-kenangan dan buah tangan. Lagipun telah buat survey sebelum ini di mana ada apa yang sesuai untuk dibeli. Di jalanan, ramai orang memakai jersi pasukan bola Belanda sambil menyanyi dan bersorak. Rupanya malam itu Belanda lawan Macedonia dalam kelayakan Piala Eropah. Di hotel penginapan, siaran bola di skrin besar. Teringat juga pesanan kawan, jangan lupa ke Red Light District. Tapi membaca brosurnya, ada banyak do and don’t nya agak menakutkan, so better tak payah pergi. Tambahan ini bulan Ramadhan.
Share:

0 Komen:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah