Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikan pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, pahit, indah, muram, genting & gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Jika Masa Lalu Bisa Diputar Kembali ..

10 Februari 2019 : Singgah sekadar nak ambil gambar.

Kenangan Kembara Korban Kemboja 2019

Berpeluang Menyembelih Sendiri Lembu Korban ..

Singgah ambil angin segar

2 Februari 2019 ...

Tugasan Baru penghujung 2019

Balik2 cuti panjang, dapat tugasan baru musim2 tengkujoh ni ..

Ronda-ronda Dataran Putra, Putrajaya

Sekali-sekala ambil angin malam.

Tiananmen Square & Forbidden City

Berkunjung ke Tiananmen Square yang mengingatkan kita kepada peristiwa protes rakyat China yang dipelopori oleh mahasiswa pada tahun 1989.

Protes ditujukan terhadap ketidakstabilan ekonomi dan korupsi politik yang kemudian merebak menjadi demonstrasi pro-demokrasi yang memang merupakan suatu yang asing di China.

Lebih dari 3,000 orang meninggal sebagai akibat tindakan dari pasukan bersenjata.

Forbidden City
Kota Larangan atau Forbidden City merupakan istana rasmi bagi 24 orang maharaja China bermula semasa Dinasti Ming sehingga akhir Dinasti Qing, terletak ditengah-tengah kota Beijing, China.

Istana ini telah digunakan sebagai kediaman bagi maharaja dan keluarganya, selain menjadi pusat istiadat dan politik kerajaan China selama hampir 500 ratus tahun.

Dibina pada 1406 hingga 1420, kompleks ini mengandungi hampir seribu buah bangunan dan 9ribu bilik ( termasuk 8ribu lebih bilik gundik maharaja ), taman dan tasik. Pembinaan kota ini disertai oleh seramai 100 ribu orang tukang bina dan sejuta orang buruh kasar. Setelah siap, mereka dibunuh supaya tidak boleh meniru dan mengetahui rahsia Istana.

Apabila berlaku penaklukan kuasa asing, barangan berharga Istana seperti artifak dan kerja seni sempat dipindahkan ke Taiwan yang kini dijadikan Muzium Forbidden City Taiwan. Istana ini menjadi contoh senibina rumah China tradisional, pengaruh budaya dan kini dijadikan sebagai Muzium Istana mulai 1920 serta diistiharkan sebagai Tapak Warisan Dunia pada 1987.

Tentang Gundik
Agak mengecewakan yang kami hanya dibawa masuk setakat dua lapisan Forbidden City, daripada 7 lapisan. Tak dapat tengok bilik gundik maharaja China dulu2 yang dikatakan sampai 9,999 orang, berdasarkan bilik gundik di Forbidden City. Namun bilangan sebenarnya hanya sekitar 8,500 orang. Maharaja sendiri pun tak ingat, walaupun itu satu kebanggaan dan untuk 'keseronokan' sahaja.

Sebagai gundik, mereka akan mendapat pelbagai keistimewaan istana termasuk gaji tetap dan keluarga mereka dianggap mendapat penghormatan yang tinggi daripada masyarakat. Pemilihan dibuat 3 tahun sekali dari ribuan calon berusia belasan tahun menerusi beberapa saringan. Selain cantik, yang berpunggung besar ada advantage sebab dipercayai mampu melahirkan zuriat lelaki. Lelaki dianggap tinggi darjatnya masa itu. Selain itu gundik juga merupakan hadiah daripada kakitangan istana sebagai cara membodek Maharaja agar dinaikkan pangkat.

Penggiliran dan pemilihan gundik bersama raja berbeza mengikut maharaja. Ada yang lebih dari seorang dalam sesuatu masa dan yang pandai melayan pula akan menjadi favourite raja. Sebaliknya jika 'prestasi' gundik tidak memuaskan, mereka akan dihantar ke biara. Setiap gundik yang hamil diberi pilihan sama ada inginkan anak itu atau digugurkannya.

Bagi memastikan petugas istana lelaki tidak mejalin hubungan sulit dengan gundik Raja, mereka akan 'dikasi'. Dikatakan yang Laksamana Cheng Ho, utusan Maharaja China yang pernah dihantar sebanyak tiga kali ke Melaka juga tidak terlepas daripada dikasi.
Share:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah