Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikan pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, pahit, indah, muram, genting & gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Kelebihan Solat Berjemaah

Diriwayatkan daripada Hazrat ‘Abdullah bin ‘Umar r.a bahawa Rasulullah s.a.w bersabda, “Sesungguhnya solat berjemaah dua puluh tujuh ( 27 ) kali ganda lebih afdhal daripada solat bersendirian.” ( H.R Imam Malik, Bukhari dan Muslim ).

Setiap Langkah Ada Ganjarannya

Hazrat Abu Hurairah r.a telah meriwayatkan bahawa Rasulullah s.a.w bersabda, “Seorang yang bersolat secara berjemaah akan digandakan sebanyak dua puluh lima kali pahala lebih daripada orang yang bersolat bersendirian di rumah atau di kedai. Ini adalah kerana apabila seseorang itu mengambil wuduk dengan sempurna lalu berjalan menuju ke masjid semata-mata untuk bersolat maka setiap langkah yang dilangkahinya akan ditingkatkan satu darjat dan digugurkan satu dosa.

Setelah bersolat, jika dia terus duduk di dalam masjid (dengan keadaan berwuduk) maka para malaikat akan memohon rahmat dan keampunan untuknya. Selama mana dia terus duduk menunggu untuk menunaikan solat yang seterusnya maka dia akan terus menerus mendapat pahala solat selama masa dia menunggu solat tersebut.” ( H.R Abu Daud, Tirmizi & Ibnu Majah ).

Daripada Saidina Othman r.a, sabda Rasulullah s.a.w, “Sesiapa yang berwuduk, kemudian menuju ke masjid dengan tiada tujuan lain melainkan semata-mata untuk bersolat, nescaya diampunkan segala dosanya yang terdahulu”. ( H.R Muslim )

Kelebihan Saf Pertama & Muazzin

Daripada Abu Hurairah r.a, bahawasanya Rasulullah s.a.w pernah bersabda, “Kalaulah manusia mengetahui tentang pahala yang terdapat pada azan dan saf yang pertama, kemudian pekara itu tidak akan diperolehi kecuali dengan cara mengundi, nescaya mereka akan mengundi untuk mendapatkannya. ( H.R Bukhari & Muslim )

Daripada Al-Barra’ bin Azib r.a, berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda, “Sesungguhnya Allah dan malaikatnya berdoa untuk yang berdiri di saf pertama. Para muazzin pula akan diampunkan sebanyak mana suaranya dan siapa yang mendengarnya menjadi saksi. Dia akan mendapat pahala orang yang mengerjakan solat bersamanya”. ( H.R Al-Nasai )

Pahala Ibadah Sepanjang Malam

Daripada Othman bin Affan r.a, bahawa beliau mendengar Rasulullah s.a.w bersabda, “Sesiapa yang solat Isyak secara berjemaah, seolah-olah ia telah beribadah separuh malam. Sesiapa yang ikuti pula dengan solat Suboh secara berjemaah, seolah-olah ia telah beribadah sepanjang malam”. ( H.R Imam Malik & Muslim )

Ibnu Umar r.a berkata, bahawa Rasulullah s.a.w bersabda, “Sebaik-baik solat di sisi Allah adalah melakukan solat subuh pada hari Jumaat secara berjamaah”. (H.R al-Baihaqi)

Limpahan Rahmat

Dari Abu Hurairah r.a berkata, Rasulullah s.a.w telah bersabda, “Sesungguhnya para malaikat berselawat ke atas salah seorang daripada kamu selama mana dia tetap berada dalam masjid yang dia solat di dalamnya selagi dia tidak berhadas. Para malaikat berdoa, Ya Allah, ampunilah untuknya. Ya Allah, limpahkanlah rahmat kepadanya”. ( H.R Imam Malik, An-Nasai & Ibnu Hibban )

Lebih Ramai Jemaah Lebih Afdal

Dari Ubai bin Kaab r.a, sabda Rasulullah s.a.w, “Sesungguhnya kedua-dua solat ( Subuh & Isyak ) ini amat berat ke atas orang munafik berbanding dengan solat lain. Kalaulah mereka mengetahui apa yang terdapat pada kedua-duanya, nescaya mereka akan mendatanginya walaupun terpaksa merangkak dengan lutut.

Sesungguhnya saf yang pertama adalah seperti saf para malaikat. Kalaulah mereka mengetahuinya, nescaya mereka akan merebutnya. Sesunggunya solat seorang lelaki bersama seorang yang lain ( berjemaah ) lebih utama daripada solat yang dilakukan seorang diri. Solatnya bersama dua orang lelaki lebih mulia daripada solatnya bersama seorang lelaki. Setiap bertambah jumlah bilangan ( anggota jemaah ), yang bertambah itulah yang lebih disukai oleh Allah azza wa jalla. ( H.R Ahmad, Abu Daud
Share:

4 Komen:

Anonymous said...

i agree your idea ! very nice blog

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

salam ziarah...
syukran jazilan atas perkongsian...
moga beroleh keredhaan Allah...
truskan usaha mnyampaikan...
mabruk alaik...

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah