Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikanlah pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, saat pahit, indah, muram, genting dan gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Bengkel Smart Solat Surau Al-Hidayah

Satu Bengkel Smart Solat telah diadakan di Surau Al-Hidayah Saujana Utama pada 19 Julai 2008. Seramai 131 pelajar telah mengikuti bengkel yang bermula pada jam 8.30 pagi hingga 6.30 petang. Program bersempena dengan Bulan Solat Surau Al-Hidayah ini dianjurkan bersama Brilliance MQ Sdn Bhd. Aku cuba mengamati bagaimana bengkel ini dikendalikan bagi menilai sejauh mana keberkesanaannya serta penerimaan peserta. Nampaknya peserta agak enjoy, sehinggalah kepada sesi muhasabaah merenung diri. Nampaknya bengkel ini lebih menitik beratkan aspek kesedaran untuk terus solat tanpa tinggal-tinggal dan memperbaikinya dari semasa ke semasa. Dalam sesi muhasabah merenung diri, penganjur 'pandai' memainkan perasaan dan emosi peserta sehingga 'bising' suasana surau dengan tangis jerit anak-anak.

Ketika itu video yang dipaparkan, something mengenai petikan drama TV kisah seorang anak 'dewasa' yang sudahlah terpisah jauh dengan ibunya yang sedang nazak, tapi tak sempat pulang bertemu ibunya ... sampai rumah dah meninggal dan hanya sempat meratapi jenazah yang terbujur kaku . Sambil tayangan video tu, 'pengacara' membuai dan memainkan perasaan anak-anak dengan mengandaikan bagaimana jika itulah kita, dosa kita kepada ibubapa, tipu ibu dan bapa, malas solat, asyik minta duit ibubapa nak beli itu dan ini, malas tolong ibu dan bapa di rumah. Nampak macam berkesan.


Mengikut penganjur, sepatutnya dibuat dua hari baru banyak pengisian. Aspek tatacara solat yang sempurna tidak banyak ditekankan, khususnya daripada segi praktikal . Tapi yang aku tak gemarnya ialah statment pengacara, 'yang tak dapat nombor satu dalam kelas, maknanya dia tak sayang ibubapa’. Teruk benar bunyinya. Kalau dalam satu kelas 40 orang, 39 orang tidak sayang ibubapanya ... Macamlah dia dulu sekolah pun dapat nombor satu !!! Mungkin maksudnya 'cemerlang'.


Anyway, so far nampak agak positif didengari hasil daripada bengkel ini, nampaknya boleh buat lagi sama ada sama level or advanced masa cuti sekolah ke nanti. Dalam majlis penutup bengkel, aku melahirkan hasrat agar program ini mencapai maksudnya dan memberikan impak serta kesedaran tentang peri pentingnya solat sebagai satu ibadah terpenting yang membentuk kehidupan seseorang dan pertama dihisab di padang mahsyar nanti, sebelum amalan lain. Biarlah anak-anak tu menangis sesal di dunia ini, tidak di akhirat nanti. Majlis diakhiri dengan penyampaian sijil penghargaan kepada peserta.


Untuk lagi gambar dan keterangan lanjut, boleh layari laman web Surau Al-Hidayah Saujana Utama
Share:

0 Komen:

Blog Tazkirah

Penafian

Pengunjung boleh menggunakan maklumat dan gambar dalam blog ini untuk sebarang tujuan kebaikan. Digalakkan agar dinyatakan kredit kepada blog ini. Namun, atas sebarang kehilangan, kerosakan, kesusahan atau gangguan yang timbul kerana menggunakan maklumat dalam blog ini adalah tanggungjawab masing-masing.

Harian Metro

The Star Online

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

kata2