Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikan pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, pahit, indah, muram, genting & gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Bayangkan Anda Didapati Bersalah Kerana Rasuah ?

Bayangkan anda didapati bersalah kerana jenayah Rasuah. Muka anda dipaparkan di media massa seperti surat khabar, TV dan internet. Bagaimana perasaan anda ? Mungkin anda sedikit selamat kerana terperingkok di penjara. Tetapi bagaimana keluarga anda. Bagaimana isteri anda hendak melangkah ke kedai walaupun hanya kerana hendak membeli sekilo gula pasir. Di mana isteri anda hendak sorokkan muka. Bagaimana perasaan anak anda yang sedang belajar di kolej, universiti atau di sekolah ? Bagaimana mereka dengan rakan-rakannya ?

Itulah antara yang menyentuh kalbu daripada ucapan yang disampaikan oleh Timbalan Ketua Pesuruhjaya ( Operasi ) SPRM, Y Bhg. Datuk Haji Mohd Shukri Abdull ketika memberikan ucapan kepada kakitangan pejabatku sempena menandatangi Memorandum Persefahaman antara Jabatanku denagn SPRM. Ku kira bukan setakat kesalahan Rasuah, tetapi kesalahan apa sahaja yang boleh menjejaskan maruah dan imej diri serta keluarga. Kalau setakat kesalahan berkumpul berdemontrasi, tak bayar saman tu mungkinlah tidak sejauh itu kesannya.

Kira-kira 450 kakitangan Jabatanku mengikuti ceramah tersebut yang diadakan sebaik Majlis Penyampaian Anugerah Khidmat Cemerlang 2009 Jabatanku yang diadakandi Malacca International Trade Centre ( MITC ) Ayer Keroh Melaka. Pertama kali aku ke MITC. Aku hadir sekadar memenuhi jemputan untuk memeriah, meraikan kakitangan di Bahagianku yang menerima anugerah dan meramaikan majlis. Tidak kurang juga hadir tolong menghabiskan jamuan yang disediakan ...

Sebenarnya akupun tidak tahu apa isi kandungan Memorandum Persefahaman yang ditandatangani bersama. Namun apa yang dilakukan ini adalah sebagai salah satu usaha Jabatanku untuk membenteras jenayah rasuah di kalangan kakitangan. Memang Jabatanku sering di kaitkan dengan amalan tersebut walaupun aku percaya, jumlah kesnya semakin menurun. Tetapi untuk mengikis prespsi masyarakat tu barangkali mengambil masa yang agak lama.

Dalam keadaan kes yang semakin kurang melibatkan kakitangan Jabatanku, satu dua kes baru yang timbul meranap semula persepsi masyarakat yang kelihatannya seperti sudah pulih. Malahan kes lama yang masih belum selesai dan mendapat liputan media juga memberikan impak negatif terhadap imej Jabatanku.

Memang berbahaya rasuah ni. Kejatuhan Melaka di tangan Portugis setelah serangan demi serangan dapat dipatahkan juga dikaitkan dengan amalan rasuah. Si Kitol di rasuah supaya dia memberikan maklumat kekuatan pertahanan Melaka. Rasuah boleh menjatuhkan negara. Rasuah boleh menyebabkan negara tergadai. Malah rasuah boleh mengancam keselamatan awam. Bayangkan kalau pesalah yang boleh mengancam nyawa dan mengugat keselamatan jalan raya terus-terusan dibiarkan atau dilepaskan daripada menerima hukuman hanya dengan rasuah ?
Share:

0 Komen:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah