Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikan pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, pahit, indah, muram, genting & gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Jika Masa Lalu Bisa Diputar Kembali ..

10 Februari 2019 : Singgah sekadar nak ambil gambar.

Kenangan Kembara Korban Kemboja 2019

Berpeluang Menyembelih Sendiri Lembu Korban ..

Singgah ambil angin segar

2 Februari 2019 ...

Tugasan Baru penghujung 2019

Balik2 cuti panjang, dapat tugasan baru musim2 tengkujoh ni ..

Ronda-ronda Dataran Putra, Putrajaya

Sekali-sekala ambil angin malam.

Bagaimana Menyambut Hari Malaysia ?

Sebelum tahun 2010, kita hanya menyambut Hari Kemerdekaan atau Hari Kebangsaan pada tanggal 31 Ogos yang mengambil sempena kepada tarikh kemerdekaan daripada penjajah Inggeris pada 31 Ogos 1957. Mengapa pula kemudiannya timbul 16 September yang disambut sebagai Hari Malaysia dan menjadi hari cuti umum mulai pada 16 September 2010.

Berbalik sejarah, tarikh tersebut merupakan tarikh termeterainya persetujuan lebih 80 peratus rakyat Sarawak dan Sabah dengan cadangan kemerdekaan melalui penggabungan bersama Persekutuan Tanah Melayu yang sebelumnya mendapat tentangan hebat daripada Filipina dan Indonesia. Tetapi mengapa sekarang baru hendak di sambut ?

Keputusan Pilihanraya Umum (PRU) Ke-12 pada Mac 2008 menunjukkan bahawa tanpa kemenangan parti komponen pemerintah di Sabah dan Sarawak, Malaysia tentunya diperintah oleh parti pembangkang. Begitu juga keputusan dalam PRU13 menunjukkan pola pengundian yang sama. Oleh yang demikian, Sabah dan Sarawak begitu relevant untuk dijaga hatinya, dibelai dan diberikan perhatian khususnya oleh parti pemerintah sekarang. Benarkah begitu ?

Sempena sambutan hari kemerdekaan, selalunya kita sambut dengan acara-acara mengenang jasa tokoh yang telah berkorban demi mencapai kemerdekaan untuk tanah air, agar kita dapat mengukuhkan jati diri rakyat Malaysia, selain kita dapat mengekalkan perpaduan antara kaum di negara kita yang secara tidak langsung meningkatkan imej negara kita sebagai sebuah negara yang aman, harmoni dan sejahtera.

Jadi bagaimana nak disambut Hari Malaysia yang dijadikan hari akhir atau penutup sambutan Hari Kemerdekaan ? Cukupkah sekadar kempen mengibar jalur gemilang untuk menyemarakkan lagi semangat patriotisme dan cintakan negara serta memupuk perpaduan di kalangan pelbagai lapisan rakyat ? Dulu-dulu memang meriah dengan kibaran jalur gemilang, namun kini tak meriah seperti duu lagi. Agaknya sebab orang sekarang mengibar jalur gemilang dalam hati sahaja … huhu

Jadi menyambut Hari Kemerdekaan sama sahaja dengan menyambut Hari Malaysia ? Kalau sama sahaja, kenapa sampai perlu cuti dua hari yang berlainan ? Bila cuti, itu yang keesokan hari terpampang berita di dada akhbar tangkapan khalwat di sana sini sama ada anak muda atau orang tua-tua.

Pendek cerita, kalau dulu mungkin kemasukan Sabah dan Sarawak ke dalam Malaysia disebabkan faktor ekonomi dan keselamatan daripada ancaman komunis, tetapi kini Sabah dan Sarawak banyak menyumbang kepada ‘Malaysia’ daripada segi pelancongan disebabkan kepelbagaian kumpulan etnik dan anutan kepercayaan serta keajaiban alam semula jadi yang dapat dipersembahkan kepada dunia.

Hari Malaysia juga mengingatkan kita bahawa kita pernah bermusuh dengan Filipina, malah berhadapan dengan konfrantasi ketenteraan dalam gerakan “Ganyang Malaysia” oleh negara Indonesia. Brunei hampir menyertai Malaysia, tetapi mendapat bantahan oleh rakyatnya yang turun memberontak.
Share:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah