Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikan pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, pahit, indah, muram, genting & gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Jika Masa Lalu Bisa Diputar Kembali ..

10 Februari 2019 : Singgah sekadar nak ambil gambar.

Kenangan Kembara Korban Kemboja 2019

Berpeluang Menyembelih Sendiri Lembu Korban ..

Singgah ambil angin segar

2 Februari 2019 ...

Tugasan Baru penghujung 2019

Balik2 cuti panjang, dapat tugasan baru musim2 tengkujoh ni ..

Ronda-ronda Dataran Putra, Putrajaya

Sekali-sekala ambil angin malam.

My First Underwater Foto

Pengalaman snorkeling di beberapa lokasi menimbulkan keinginan aku untuk merakam pengalaman dan suasana di dunia bawah air ( underwater ). Melihatkan gambar-gambar dari jurufoto professional, malahan jurufoto biasa yang mengujakan, menguatkan keinginan. Tetapi seperti foto-foto biasa dipermukaan bumi pun, aku masih tidak berupaya menghasilkan gambar seumpama yang dipaparkan dalam internet, buku dan majalah.

Memang aku yang tidak pandai ... ha .. ha .. Tak pandai lagi. Namun akhirnya aku dapatkan juga kamera yang dikira ‘entry level’ waterproof camera, apabila dengan tetiba aku berpeluang untuk snorkeling di sekitar Pulau Mabul, Sabah akhir tahun 2013 lalu.

Malangnya, sesampai di sana cuaca gelap dan diikuti dengan hujan gerimis. Langit yang gelap tanpa kelihatan sinaran cahaya matahari membantutkan hasrat. Walaupun pada dasar laut yang cetek, suasananya gelap dan suram.

Cabaran
Walaupun cuma bersnorkeling, mendapatkan foto yang baik memang ada cabarannya. Cabaran utama sudah tentunya bagaimana hendak memastikan kamera tersebut tidak hilang jatuh ke dasar laut.

Aku tidak pasti apakah kamera yang aku gunakan jenis timbul di permukaan air, takut nak cuba. Malahan aku tidak set pun kepada mode 'underwater' dan takut nak gunakan flash, kot masuk air ke dalam kamera.

Kemudian ialah bagaimana mengawal diri kita sendiri yang sebahagaian badan timbul dipermukaan air daripada berayun mengikut ayunan ombak. Kalau tidak gambar jadi blur. Mungkin kalau menyelam, isu ini tidak timbul.

Mungkin ini yang juga disebut kemahiran, berlawan dengan arus atau ombak laut. Kemahiran ini memerlukan latihan atau kekerapan snorkeling yang mungkin tidak dapat nak diceritakan menerusi buku.

Kolam Atau Lautan
Kalau ambil gambar dalam kolam renang umpamanya, tentunya beza dengan di lautan. Lautan pula subjeknya utama ialah keindahan alam lautan dengan batu karang serta kehidupannya yang menjadi latarbelakang.

Kalau di kolam kosong sahaja, kecuali ada objek tumpuan seperti orang 'seksi' bemandi manda. Tetapi apakah itu yang aku kehendaki ?

Cuaca
Memang cuaca memainkan peranan. Sekiranya cahaya matahari yang terang atau terik, aku rasa aku boleh menghasilkan gambar suasana di bawah air yang memuaskan hati. Perlukah aku set ISO kamera juga ?

Lantaran itu aku terpaksa menghadkan view kepada yang jarak penhlihatan terdekat sahaja, tanpa berlatarbelakangkan air laut luas yang gelap ketika itu.

Walau apapun, aku harap berpeluang snorkeling lagi nanti untuk merakamkan keindahan ciptaan Ilahi di dasar laut. Untuk menyelam boleh berminat sangat. Banyak tempat di Malaysia boleh aku kunjungi, cuma masa dan budget sahaja. Pulau Kapas dan Pangkor mungkinnya, tidakpun sekali lagi ke Pulau Perhentian.

Share:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah