Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikan pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, pahit, indah, muram, genting & gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Jika Masa Lalu Bisa Diputar Kembali ..

10 Februari 2019 : Singgah sekadar nak ambil gambar.

Menjamu Mata Di Bukit Keluang

3 Februari 2019 : Photobooth baru sebagai tarikan pengunjung ke Bukit Keluang, Besut.

Singgah di Pasat Siti Khadijah, Kota Bharu

4 Februari 2017 : Kenangan Singgah di Pasar Siti Khadijah, Kota Bharu.

Masjid Selat Melaka

Destinasi wajib kunjungi jika ke Melaka sambil rehat dan solat ..

Ronda-ronda Dataran Putra, Putrajaya

Sekali-sekala ambil angin malam.

Bandar Damai Dan Indah ?

Entah, tetiba nak bicara dengan slogan 'Saujana Utama Bandar Damai Dan Indah'.

Walau apapun slogan pemaju berikan, sudah ditakdirkan aku menetap di SU pada masa ini. Hendak atau tak, hidup sebagai khalifah Allah di atas muka bumi ini perlu diteruskan dan apa yang berlaku di sekelilingku( sama ada ambil tahu atau tak ambil tahu ) semuanya adalah dugaan hidup dan asam garam kehidupan. Bagaimana respon terhadap persekitaran, sama ada masalah kemudahan yang perlu disediakan, jiran tetangga, kemudahan sekolah, kedai, keselamatan, polis, sekolah agama, tanah kubur, masalah sosial dan pelbagai lagi adalah bergantung kepada kederat semua yang hidup dalam bermasyarakat. Itupun kalau nak hidup bermasyarakat, sebab ada juga yang pepagi gi kerja, memalam balik kerja dan masyarakat yang ditemui hanya pekedai, klinik, pomen dan cikgu sekolah/tadika. Bagi pemaju serta MDKS, memenuhi keperluan penduduk sudah jadi tanggungjawab dan bagaimana mereka react kepada 'hal ehwal' penduduk adalah juga asam garam kehidupan mereka ...

Bagi yang baru mula hidup berkeluarga kecil mungkin tak sama pengharapannya dengan dengan yang dah veteran or tua macam aku ... definasi Bandai Damai Dan Indah ( BDDI ) adalah mengikut persepsi memasing since kita pun tak tahu apa definasi Glomac ( rasanya ) dengan BDDI ... mungkin dalam BDDI tidak boleh ada tanah perkuburan, tidak boleh ada sekolah agama berbanding Restoran yang 'sedikit ada kelas', aktiviti berkuda, supermarket, rumah kelab etc .... entahlah
Share:

Masuk Ke Dalam Islam Keseluruhannya

Firman Allah SWT dalam ayat 208 surah al-Baqarah bermaksud: "Wahai orang-orang yang beriman! Masuklah kamu ke dalam Islam secara menyeluruh dan janganlah kamu mengikuti langkah-langkah syaitan. Sesungguhnya syaitan itu adalah musuh kamu yang nyata."

Dalam ayat ini, jelas menunjukkan bahawa Allah SWT mengarahkan umat Islam agar masuk yang bererti menerima Islam secara keseluruhannya tanpa berbelah bagi, ia juga adalah jelmaan daripada doa iftitah yang dibaca dalam setiap solat, 'sesungguhnya solatku, segala ibadatku, hidupku dan matiku hanya untuk Tuhan sekelian alam ini'.
Begitulah juga dengan doa yang dibaca melalui surah al-Fatihah, 17 kali sehari semalam, iaitu tunjuklah kami jalan yang lurus.

Masuk atau menerima Islam secara keseluruhannya seperti dalam ayat di atas, boleh disimpulkan seperti di bawah ini :

1- Menerima Islam sebagai cara hidup.

2- Menerima Islam sebagai penyelesai kepada semua masalah.

3- Menyedari bahawa Islam adalah satu-satunya agama yang benar di sisi Allah.

4- Menyedari bahawa apabila tidak beramal dengan Islam secara serius, akan ditimpakan musibah oleh Allah SWT.

5- Memahami dengan sebaik-baiknya, bahawa apabila tidak beramal dengan Islam, bererti tidak percaya kepada kemuliaan Allah selaku Pencipta, apabila tidak percaya kepada Allah, bermakna menempah tempat dalam neraka.

6- Bersedia untuk menjadikan Islam sebagai pegangan dari sudut pakaian, cara berfikir, pergaulan, usaha harian, kerjaya dengan melaksanakan segala tanggungjawab sebagai Muslim/Muslimah sejati di sisi Allah.

7- Memperuntukkan masa untuk belajar Islam serta berkorban segala keringat, masa, tenaga, pemikiran dan kesanggupan.

8- Berjanji kepada Allah untuk memelihara agama-Nya.

9- Berjanji untuk memelihara jiwa daripada sebarang naluri dan kecenderungan yang menyalahi syariat.

10- Berjanji untuk memelihara harta daripada terjebak menyokong musuh-musuh Allah yang akhirnya membunuh saudara-saudara seagama seperti membeli rokok keluaran syarikat orang-orang Yahudi.

11- Berjanji memelihara keturunan serta kehormatan sebagai orang Islam dengan tidak melakukan perkara-perkara yang boleh menjejaskan imej serta peribadi sebagai seorang Muslim yang sungguh-sungguh untuk mendaulatkan Islam.

12- Berjanji untuk memelihara memelihara akal daripada berfikir yang boleh merosakkan kesucian agama Islam dan berfikir cara bagaimana boleh memajukannya.

13- Menterjemahkan lima slogan yang pernah difahami oleh generasi ulama awalan sebagai cara hidup sempurna, iaitu Allah matlamat kita, Rasul itu pemimpin dan contoh teladan kita, al-Quran itu perlembagaan kita, jihad itu adalah cara hidup kita dan mati pada jalan Allah adalah cita-cita kita yang tinggi lagi murni di sisi Allah.

Ustaz Zainudin Hashim
19 Jun 2007
Share:

Abdul Rahman's Graduation Day - Taylor College

Alhamdulillah, pada 15 Jun 2007, anak bujangku Abdul Rahman telah secara rasminya lulus pengajiannya di Kolej Universiti Taylor dalam program International Canadian Pre-University ( ICPU ). Gred yang diperolehi kira not bad juga, just enough to secure Kerajaan or JPA sponsorship untuk meneruskan pengajiannya di Kanada September ini dalam bidang Kejuruteraan Mekanikal. Berdasarkan result, nampaknya rendah bagi subject English dan kena lebih 'berkomunikasi'. Gitulah yang dikata oleh setiap pensyarahnya semasa Parent Teacher Day awal 2007. To me that result pun dah cukup baik apabila mengenangkan keadaan di mana dia nak withdraw, seminggu selepas mula belajar di kolej berkenaan JUlai 2006. Mungkin sebab suasana yang rata-rata non Malay except yang tajaan JPA. Harapnya itu satu pengajaran baginya, belajar menangani suasana yang menimbulkan 'inferiority complex' dirinya dan rasanya itupun tujuan JPA hantar ke sana.

Share:

Pelancaran Penggunaan Kad Kredit di JPJ - 9 Jun 2007

Ingat tak mahu datang, tapi terpaksa datang juga ke Pelancaran Pembayaran Urusniaga JPJ Dengan Kad Kredit yang diadakan di JPJ Seberang Jaya. Pergi pagi balik petang dengan kapal terbang. Memang dalam program ini, aku dipertanggungjawabkan dalam hal teknikal pembangunan aplikasi bagi pihak JPJ. Kalau tak hadir nanti kata sombong pulak. Sebenarnya projek ini kira dah siap pada tahun 2005 tapi ditangguhkan sebab tunggu kelulusan, pekeliling dan pembentangan Budjet 2006. Since pilot Disember 2006 sehingga Mei 2007, sebanyak RM 3.6 juta Pembaharuan Cukai Jalan menggunakan kad kredit. Selepas pelancaran ini, mungkin orang ramai mulai tahu dan akan lebih banyak tranksaki terlibat. JPJ Seberang Jaya dipilih sebab menjadi penyumbang terbesar dalam kutipan. Bagaimanapun masih ada pejabat JPJ yang sangat kurang dan alasannya penduduk setempat tak ada kad kredit. Bukan nak mengalakkan orang ramai berhutang, tetapi satu alternatif dan kemudahan pihak JPJ dalam hal berkaitan dengan pengurusan wang tunai, cek kosong, cek rosak dan sebagainya. Akan datang diluaskan untuk traksaksi lain seperti Lesen Memandu dan Pembayaran Saman. Tapi entah bila agaknya ...

Perjalanan balik, sempat singgah Penang Road. Cuma beli jeruk buah salak dan buah pala. Rasanya last time ke Penang ialah tahun 1985 kerana mengikuti seminar IT di USM. Lepas tu cuma tumpang lalu untuk ke airport Bayan Lepas sebab Airport Alor Star banjir tahun 2000. Tahun 1980 ada juga pergi setelah menang kuiz dalam satu program radio dan memenangi tiket percuma melancung ke Penang.

Share:

Bercuti Di Langkawi ...

3 hb Jun yang lalu, kami sekeluarga berpeluang ke Langkawi. Aku sebenarnya kena menghadirkan diri ke kursus F48 anjuran JPA di Bayview Hotel hingga 7hb Jun. Since cuti sekolah, so bawa semuanya sekali kecuali anak bujangku yang sedang bersiap menghadapi peperiksaan akhirnya di Kolej Taylor. To me Langkawi is a good place for family holiday. Last time kami sekeluarga pergi ialah pada Februari tahun 2001. Antara tempoh berkenaan, aku sempat berkunjung dua kali rasanya atas urusan rasmi, tapi tak sempat ‘ziarah’ mana. Banyak tak banyak, banyak juga perubahan Langkawi sekarang.

Lepas chek-in dan makan tengahari, terus ke Makam Mahsuri. Nampaknya dah diupgrade sehingga menjadi Kota Mahsuri. Kini dilengkapi dengan Muzium Legenda Mahsuri, Mini Zoo, Pentas Budaya, pameran batu-batan Langkawi serta beberapa rumah replika mereka yang mempunyai hubung kait dengan Mahsuri. Makamnya pun dah diperbesarkan. Kimni ada muzium diodrama kisah Mahsuri. Kira OK juga walaupun dikenakan RM5 sekali masuk untuk dewasa. Cuma kedengaran ada juga khurafat ambil ’berkat’ daripada air telaga Mahsuri. Balik semula Kuah, mula window shopping.

Pekan Kuah tempat membeli belah serta Bazar Mara hanya bersebelahan dengan hotel penginapan kami. Ke Langkawi Fair nampak lengang aje. Impian Samudera katanya murah sikit, but since ada orang kata taukehnya ’keyahudian’, takdelah nak pergi. Tapi tak ade sangat yang dibeli pun. Cokelat, kain batik jawa, t-shirt dan set minuman teh je. Cuti sekolah orang ramai betul, terutamanya di Kedai Hj Ismail Group. Tempat shoping yang awal-awal dulu yang menghadap ke laut sudah takde, sebab ada projek pembesaran jalan. Dulu di situlah beli pinggan mangkuk imported jenama terkenal.

Petang Selasa, ke Dataran Langkawi. Masih macam itu juga, maklumlah helang batu, nak berubah macam mana. Cuma tempat ruangan gerai jualan berdekatan tu masih tak ramai yang berniaga dan nampak macam dah tak terurus sebahagiannya. Burung helang inilah yang memberikan nama kepada Pulau Langkawi iaitu 'Lang' dari perkataan Helang dan 'Kawi' daripada warnanya yang 'reddish brown'. Aku kira ini antara landmark menarik untuk diabadikan kenangan ketika di Langkawi. Tambahan tiada bayaran dikenakan dan terletak dekat jeti ferri.

Hari Rabu ada ruang masa, sewa kereta. Kereta Iswara ’burok’ manual. Ah, siksanya, di tambah alat hawa dingin tak sejuk. Memula nak ke Kereta Kabel, tetapi sebab hujan lebat, lantas melencong ke Underwater World dulu. Di sana yang baru dan kira menariknya ialah peguin dan tayangan filem 3D. Dah besar 3 ekor peguin yang dilahirkan di sana dan dua lagi akan datang. Hidupan lain rasanya sama seperti dulu jugak. Tak pernah ke Aquaria di KLCC, tapi katanya sana lebih besar dan tersusun. Suatu ketika dulu Underwater World ini dikatakan yang terbesar di Asia tenggara, tapi kini dah 'kalah' kot.

Lepas tu ke kabel car yang merupakan satu tarikan baru. Alamak menggigil lutut, kejang otot betis semasa kereta kabel mendaki ke atas, di tambah dengan sedikit berayun oleh tiupan angin dan bergegar semasa melalui tiang di pertengahan perjalanan. Seram sejuk semasa sampai dan berada di atas Gunung Mat Cinchang. Tak sabar nak turun balik, tapi orang tak ramai sebab baru lepas hujan. Pemandangan memang menarik. Cuma terfikir dengan ketinggian begini, macam mana dia orang buat dulu, berapa ramai agaknya yang terkorban.


Lepas tu pusing sekitar Oriental Village yang terletak di kaki Gunung Mat Cincang. Rasanya ini tempat tarikan baru jugak. Banyak kedai-kedai yang melambangkan pelbagai negara, khususnya restoran. Tak sempat tengok gajah serta bermain dengan arnab hidup sebab dah tutup. Lepas itu balik sambil menikmati pemandangan pantai serta pelabuhan kapal layar. Singgah di Beras Terbakar. Nampak takde perubahan sangat, kecuali rumput di tapak beras terbakar tu dah hampir keseluruhan menutupi permukaannya.

Khamis 7 Jun, 11.00 pagi merupakan acara penutupan kursus. Lepas itu pack barang dan terus shoping buat kali terakhir dan akhirnya ke jeti untuk kembali ke Kuala Perlis. Berbanding dulu, kini kompleks jeti ini dilengkapi dengan pelbagai kemudahan seperti ATM, kedai makan dan pelbagai kedai lain untuk 'last-minute' shoping sementara menunggu ferri tiba. Atas kertas katanya perjalanan 45 minit, tapi rupanya hampir 1 jam 15 minit. Dapat naik kereta semula terasa segar dan tak sabar nak kembali ke Saujana Utama. Bertolak kekira jam 5.00 petang dan sampai rumah jam 10.15 malam.
Share:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah