Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikan pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, pahit, indah, muram, genting & gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Nama KIDas Vs Al-Hidayah


Sempena Ulangtahun ke-3 Surau Al-Hidayah ada yang bertanyakan kenapa tak tukar sahaja nama KAFA Integrasi Darul Syahadah kepada yang berkaitan dengan 'Al-Hidayah', since ia bernaung di bawahnya sepertimana nama kebanyakan KAFA lain yang di bawah surau atau masjid.

Pernah dalam meting AJK KIDaS sebelum-sebelum ini mention mengenai penukaran nama, Namun bagi saya biar dahulu sehingga dah ada bangunan sendiri ... Prioriti pihak pengurusan KIDaS sebelum ini adalah bagaimana nak survive, then bagaimana nak dapatkan bangunan sendiri. Pengekalan ini perlu supaya dapat terus menarik simpati penduduk Saujana Utama untuk menyokong serta menyumbang kepada pembangunannya, tidak terhad kepada ahli kariah al-hidayah sahaja ...

Pemilihan nama Darul Syahadah pada asalnya adalah daripada kalangan guru-guru pelopor yang memulakan inisiatif untuk menubuhkan sekolah agama. Hebahan flyer dibuat oleh guru berkenaan tentang SAR ( Sekolah Agama Rakyat ) Darul Syahadah, sehinggalah menemui saya untuk merealisasikannya. Sebagai penduduk kita sambut hasrat penubuhan tersebut memandangkan keperluan masa itu, tanpa melihat sangat daripada segi nama ( sehingga sekarang tak pernah tanya tentang nama pun ). Lagipun nama Surau Al-Hidayah belum lagi wujud masa itu rasanya ... Mungkin kita boleh umumkan penukaran nama semasa majlis perasmian bangunan baru KIDaS nanti ?

Begitulah al-kisah ringkas
Share:

3 Komen:

unclesam said...

betul tu buat masa ni biar la namanya kekal sebagai yg ada....sampai masa sesuai barulah fikirkan utk tukar.

Jonh Neo said...

Good day Hassan, This is a good article site.
i found many information here.
-----------------------------------------------
http://global-in-arm.com
Good luck, Hassan

AnJaka said...

Hey Hassan, Happy merry christmas.
see you soon, Hassan

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah