Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikanlah pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, saat pahit, indah, muram, genting dan gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Jalan-Jalan Alor Star

Pada 2hb Oktober lalu aku berkesempatan jalan-jalan beberapa lokasi sekitar Alor Star bersempena dengan satu program Jabatanku yang diadakan di Bangunan UTC Alor Star. Sebagaimana biasa kalau di Alor Star, aku menginap di sebuah hotel pilihanku yang terletak bersebelahan Bangunan UTC Alor Star.

Menariknya tempat itu selain terdapat pelbagai kedai untuk membeli, juga terdapat surau yang luas dengan 5 waktu berjemaah. Malangnya surau tersebut masih kelihatan kurang diuruskan, terutama bau karpetnya yang kurang menyenangkan. Mungkin ramai yang tidur dalam surau ini waktu malam.

Nasi Lemak Royale Hijau Kuning
Ini yang dicadangkan oleh jurupandu kami. Kami pergi selepas solat isyak dan ketika itu hujan agak lebat turun sehinggalah sampai destinasi, Restoren Nasi Lemak Royale Hijau Kuning, Lebuhraya Sultan Abdul Halim. Kelihatan orang agak ramai, malah sedang beratur membuat pesanan. Aku pun turut beratur.

Melihat juadah serta lauk pauk yang terhidang untuk dipilih, aku jadi risau. Apa yang hendak dipesan, mana yang sedap. Nasi bukan pulihh nacam nasi lemak, kuning warnanya.

Macamana pulak harganya ? Bimbang terkejut … lagipun malam-malam begini, aku sebenarnya prefer yang ringan-ringan sahaja. Tapi tidak mengapalah, sekadar mahu merasa.

Bila aku rasa, bukan nasi lemak pun. Sama ada rasa, baunya apatah lagi warnya yang bukan putih. Ada yang kata macam nasi kandar. Entah, nasi kandar pun aku bukannya biasa makan. Aku cuma memilih lauk ayam entah masak apa dan sayur kacang bendi.

Bila sudah dicampur dengan pelbagai kuah, macam dah tidak ada rupa nasi. Tapi memang sedap rasanya. Servis menghidang dan menyediakan makanan pun nampak laju. Tak lama beratur pun.

Aku diberitahu kedai ini dibuka mulai petang hingga malam sahaja. Hanya pengusaha ini sahaja yang menjual Nasi Lemak Royale Hijau Kuning di beberapa gerai di Alor Star.

Tetapi yang aku kunjungi ini yang ‘popular’ dan paling sedap. Sebab kesedapannya bergantung juga dengan bagaimana campuran kuah-muah dihasilkan.

Masjid Zahir
Berkesempatan solat Jumaat di sini. Sesampai aku mencari-cari saf pertama. Yang aku bayangkan, yang ada mimbar dekat saf berkenaan.

Tapi tidak kelihatan, lalu aku masuk dalam saf sahaja bila azan telah selesai berkumandang..

Rupanya aku di saf ketiga. Manakala mimbar ada di belakang ku. Baru kutahu rupanya masjid Zahir ini kecil sahaja dan tidak boleh memuat ramai jemaah walaupun sebenrnya, ia adalah Masjid Negeri. Biasanya taraf Masjid Negeri ni besar dan boleh memuatkan ribuan jemaah.

Masjid Zahir pernah ( tidak pastilah sama ada masih kekal sehingga sekarang ) diundi sebagai salah sebuah 10 masjid tercantik di dunia. Ia juga merupakan antara masjid tertua di Malaysia, dibina dalam tahun 1912 di atas tanah pusara wira-wira Kedah yang gugur semasa mempertahankan Kedah dari serangan Siam tahun 1821.

Laksa Ikan Sekoq Jalan Gangsa Mergong
Walaupun sudah makan sebaik selesai program jabatanku, tapi nak merasa juga apa yang orang dok sebut-sebut. Kedah memang terkenal dengan Laksa.

Termasuk apa yang dikatakan Laksa Ikan Sekoq. Kami dibawa ke salah sebuah kedai yang terletak di Jaalan Gangsa Mergong.

Tengok papan tanda kedai yang begitu catchy tu sahaja sudah mengujakan. Boleh tambah dengan free ? Berapa kali boleh tambah ?

Apa yang bestnya, sebab ikan dia seekor. Itu yang mungkin membangkitkan selera. Seekor ikan yang telah direbus atau stimkan di dalam setiap pinggan. Macam ikan anak kembung sahaja. Aku difahamkan adaa di kedai lain, boleh minta seekor atau beberapa ekor udang pulak.

Habis sepinggan, aku minta tambah lagi. Tapi yang boleh tambah ialah laksa dan kuah. Kalau yang lain, seperti telor dan ikan, kena tambah harga.

Pasar Sementara Pekan Rabu
Aku pernah ke Pasar Rabu bangunan lama. Bukan nak pergi sangat, cuma nak merasai kesohorannya. Pernah aku catatkan dalam entri ku sebelum ini, pada tahun 2010 iaitu di sini.


Namun bangunan lama telah dirobohkan dan peniaga kini dipindahkan sementara di Bangunan Ukir Mall yang terletak agak jauh juga dari bangunan asal. Walaupun sementara, bangunan tu pun gah dan selesa juga.

Kedai-kedai jualan pakaian, jubah, tudung, barangan kraf dan kitab agama masih tetap ada. Pilihanku adalah makanan tradisional sebagai ole-ole untuk bawa balik rumah. Gerai ini terletak di luar bangunan.

Peniaga mula berpindah pada Disember tahun lepas bagi member laluan kepada pembinaan bangunan Pekan Rabu baru 4 tingkat berharga RM55juta. Ia dijangka siap dalam masa 3 tahun.
Share:

0 Komen:

Blog Tazkirah

Penafian

Pengunjung boleh menggunakan maklumat dan gambar dalam blog ini untuk sebarang tujuan kebaikan. Digalakkan agar dinyatakan kredit kepada blog ini. Namun, atas sebarang kehilangan, kerosakan, kesusahan atau gangguan yang timbul kerana menggunakan maklumat dalam blog ini adalah tanggungjawab masing-masing.

Harian Metro

The Star Online

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

kata2