Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikan pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, pahit, indah, muram, genting & gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Jika Masa Lalu Bisa Diputar Kembali ..

10 Februari 2019 : Singgah sekadar nak ambil gambar.

Kenangan Kembara Korban Kemboja 2019

Berpeluang Menyembelih Sendiri Lembu Korban ..

Singgah ambil angin segar

2 Februari 2019 ...

Tugasan Baru penghujung 2019

Balik2 cuti panjang, dapat tugasan baru musim2 tengkujoh ni ..

Ronda-ronda Dataran Putra, Putrajaya

Sekali-sekala ambil angin malam.

Tension : Rega Petrol Naik Lagi.

Walaupun memang telah dijangka akan berlakunya kenaikan harga petrol, tetapi kenaikan sebanyak RM 0.78 begitu merencat sekejap fikiranku. Kalau dahulu kenaikan cuma beberapa sen, aku tidak gaduh untuk isi minyak di stesen minyak. Tetapi kali ini berbeza sekali. Aku join beratur panjang untuk dapatkan pertrol di stesen minyak SBCR. Tetapi disebabkan pergerakkannya perlahan dan masa pun sudah hampir tamat iaitu jam 12.00 malam, maka aku pun beredar. Jika seliter RM 2.70, bermakna tangki penoh My Nazaria, 75 liter = RM 202.50 .. aduhhhhhh.

Sebelum ini Pak Menteri Shahril kata rega minyak tidak akan naik sekurang-kurangnya hingga Ogos 2008, tapi lain pulak jadinya. Dua kali kejutan, masa dan harga. Tension betul bila memikirkan kenaikan kali ini. Apa yang akan berlaku selepas ini, satu demi satu harga barangan dan perkhidmatan tentunya akan naik. Walaupun kerajaan mengingatkan semua pihak jangan sewenang-wenangnya menaikkan harga barangan, namun sejarah lama menunjukkan seruan itu hanya sebagai ’memenuhi syarat’ untuk melepaskan batuk di tangga dan kenaikan gagal dibendung.

Kalau kerajaan menyeru supaya kita merubah cara hidup, cara yang bagaimana diperlukan. Car-pool ( sedangkan cubaan kerajaan untuk program ini dahulu menemui kegagalan ) ? Naik Motor pergi kerja ( sedang aku masih fobia dan mungkin perlu mengikuti kursus bagaimana mengatasi fobia akibat kemalangan motosikal akhir 2006 lalu ) ? Duduk rumah aje hujung minggu ( tak payah jalan-jalan ) ? Guna public transport ( sejauh mana disediakan kerajaan ) ?

Mengapa harga petrol dunia semakin naik dan naik. Benarkah disebabkan kekurangan bekalan ? Atau turunnya nilai Dollar Amerika ? Atau manipulasi golongan tertentu sebagaimana pernah berlaku kepada nilai Ringgit Malaysia. Rasanya sebelum Iraq di serang Amerika, reganya sekitar 50 – 60 USD setong. Tetapi kini menghampiri 130 USD. Memang tinggi. Tetapi Malaysia sebagai negara pengeluar minyak, sepatutnya berupaya menerusi mekanisma tertentu menetapkan harga pada kadar yang rendah sebagaimana kebanyakan negara-negara timur tengah yang juga pengeluar minyak.

Anyway, berdasarkan kenyataan PM kelmarin, harga minyak kini bergantung kepada harga pasaran global. Mungkin harga akan naik atau turun. Walaupun ada element levi, subsidi, potongan dan rebat diperkenalkan, namun tentunya masih tidak memadai. Harapnya jika rega minyak mentah dunia turun, rega petrol juga akan turun tanpa banyak daleh dan alasan. Bimbang juga kekalau rakyat semakin rasa 'tertekan' dan membuat sesuatu kepada pentadbiran Kerajaan Malaysia pada masa kini.
Share:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah