Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikan pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, pahit, indah, muram, genting & gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Jika Masa Lalu Bisa Diputar Kembali ..

10 Februari 2019 : Singgah sekadar nak ambil gambar.

Kenangan Kembara Korban Kemboja 2019

Berpeluang Menyembelih Sendiri Lembu Korban ..

Singgah ambil angin segar

2 Februari 2019 ...

Tugasan Baru penghujung 2019

Balik2 cuti panjang, dapat tugasan baru musim2 tengkujoh ni ..

Ronda-ronda Dataran Putra, Putrajaya

Sekali-sekala ambil angin malam.

Forum Hijrah dan Asyura

Ustaz Sabran Jamil dalam memulakan bicaranya menjelaskan peristiwa bahawa hijrah bukan dilaksanakan bersama kegembiraan dan keseronokana. Ia berlaku setelah pelbagai tekanan ke atas Rasulullah s.a.w dan umat Islam Mekah ketika itu. Ini termasuklah tekanan mental menerusi pelbagai gelaran tidak senonoh, seperti orang gila, ahli sihir dan pendusta.

Rasulullah s.a.w juga ditawarkan harta sekiranya sanggup tinggalkan usaha menyeru Islam serta tawaran giliran beribadah secara Islam dan secara nenek moyang orang Arab ketika itu. Juga tekanan fizikal seperti penyiksaan ke atas Bilal bin Rabah serta ancaman dibunuh ke atas Rasulullah s.a.w.


Menurut Ustaz Raihan Abdul Aziz pula, disunatkan puasa pada Hari Asyura serta pada 9hb Muharram sebagai tanda Islam menggalakkan berpuasa dalam merayakan dan memperingati sesuatu peristiwa besar dalam Islam. Malah sebelum kewajiban Puasa Ramadan, puasa hari Asyura adalah wajib.

Antara peristiwa besar berkenaan ialah Nabi Musa diselamatkan dari Firaun dengan terbelahnya laut, Nabi Yunus dikeluarkan dari ikan paus Nun. Ini berbeza dengan Syiah yang menyambut hari Asyura dengan pelbagai acara yang melampau, meluka dan mencederakan anggota badan dalam mengingati hari kematian Saidina Hussain, cucu Rasulullah s.a.w yang juga berlaku pada 10 Muharram.

Menurut Ustaz Sabran lagi, peristiwa hijrah menunjukkan tentang beberapa perkara berikut :-

Pertama : Kecintaan para Sahabat kepada Rasulullah yang tidak berbelah bagi, melebihi diri, keluarga dan harta. Ali ganti tempat tidur, Abu Bakar temani Rasulullah serta Asma anaknya mengorbankan diri membantu menghantarkan makana.

Kedua : Peristiwa Hijrah juga menunjukkan bagaimana Rasaulullah s.a.w merupakan seorang pemimpin yang terbaik.

Ketiga : Hijrah bukan berlaku secara tergopoh gapah, bukan juga,secara kebetuan tanpa sebarang perancangan. Perlu ada perancangan untuk mencapai kemenangan Islam dengan meletakkan objektif yang jelas. Malangnya kita hanya meletakkan objektif bagi tugas-tugas kita di pejabat. Beliau menyarankan agar kita ada objektif untuk meningkatkan penghafalan surah-surah dalam Al-Quran, jangan setakat beberapa ayat lazim juzu Amma.

Keempat : Bersedia untuk berkorban dan cintai Rasulullah s.a.w lebih daripada orang lain lantaran dialah yang akan memberikan syafaat di padang mahsyar nanti.

Dalam penutupnya Ustaz Raihan menyeru agar sentiasa berusaha dan berdoa bagi mendapatkan rahmat Allah s.w.t. Ini adalah kerana menerusi rahmat Allah s.w.t itulah membolehkan kita dapat masuk syurga nanti, bukan setakat dengan amalan kita yang tidak seberapa.

Rasulullah s.a.w sendiri menganjurkan kita untuk berdoa, sejak bangun pahi sampailah kembali tidur. Namun kita perlu sentiasa berwaspada lantaran kita akan sentiasa berhadapan dengan 4 jenis gangguan, khususnya gangguan syaitan, nafsu, kecintaan dunia dan manusia yang berada sekitar kita sendiri.

Forum diadakan di Surau Al-Manar Precint 14 Putrajaya pada 15 Oktober 2016, dipengerusikan oleh Datuk Dr Mohd Fadzil, TNC Hal Ehwsal pelajar, Universiti Pertahanan Malaysia
Share:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah