Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikan pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, pahit, indah, muram, genting & gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Jika Masa Lalu Bisa Diputar Kembali ..

10 Februari 2019 : Singgah sekadar nak ambil gambar.

Kenangan Kembara Korban Kemboja 2019

Berpeluang Menyembelih Sendiri Lembu Korban ..

Singgah ambil angin segar

2 Februari 2019 ...

Tugasan Baru penghujung 2019

Balik2 cuti panjang, dapat tugasan baru musim2 tengkujoh ni ..

Ronda-ronda Dataran Putra, Putrajaya

Sekali-sekala ambil angin malam.

Nasi Lemak oh Nasi Lemak !!!

Nasi lemak merupakan makanan kegemaran bagi orang Malaysia, malah mungkin seantario Asia Tenggara seperti Singapura, Selatan Thailand, Brunai dan mungkin juga Indonesia. Cuma kalau duu selalunya dimakan waktu pagi sebagai sarapan, kini sudah jadi sepanjang masa. Malah ia sudah boleh dianggap sebagai hidangan berunsur 1Malaysia lantaran menjadi kegemaran pelbagai lapisan masyarakat. Tetapi tetiba timbul isu pelajar atau murid sekolah obese ( terlebih berat badan ) dan Nasi Lemak dituduh sebagi punca dan akibatnya dihadkan penjualannya sebanyak dua kali atau hari seminggu sahaja. Wajar ke ?

Makanan Nasi lemak merujuk kepada nasi yang dimasak dengan menggunakan santan kelapa ( sebab itu berlemak !! ) dan kadangkala daun pandan dimasukkan bagi menambahkan baunya yang menyelerakan. Nasi lemak selalunya dihidangkan dengan telur, timun, ikan bilis goreng dan sambal tumis. Tetapi kini nasi lemak dijual dengan pelbagai lauk lain seperti daging, ayam, sotong, udang, limpa, paru dan hati lembu.

Pada asal dahulu, Nasi Lemak bukanlah satu makanan sarapan harian. Ia merupakan satu bekalan kepada pesawah-pesawah padi mahupun yang mengusahakan kebun seperti getah, kelapa sawit, sayur-sayuran dan lain-lain. Maknanya kerja-kerja berat. Tapi kalau di Pantai Timur Malaysia, ada Nasi Berlauk, Nasi Kerabu dan Nasi Dagang. Bekalan Nasi Lemak sering dibekalkan kerana ia mampu memberi tenaga kepada mereka ini yang kerja berat membanting keringat.

Pada masa kini, nasi lemak bukan sahaja dinikmati pada waktu pagi. Malahan, ia dinikmati pada waktu makan tengah hari dan malam. Oleh sebab itu, nasi lemak merupakan satu sajian makanan yang ringkas lalu dijadikan makanan pilihan warga kota yang sentiasa kesibukkan. Harga yang murah juga mendorong makanan popular ini semakin mudah didapati di mana-mana sahaja.

Namun semasa Persidangan Kesihatan Kedua Perak 2007, Timbalan Ketua Pengarah Kesihatan (Kesihatan Awam) Malaysia, Datuk Dr Ramlee Rahmat, telah meletakkan nasi lemak sebagai satu makanan segera, kerana ia dikategorikan sebagai satu makanan yang berkalori tinggi, dan juga mudah dan siap dihidangkan. Ini telah menimbulkan kontravesi.

Kontraversi terbaru ialah apabila nasi lemak dituduh sebagai penyebab murid-murid sekolah kebangsaan terutamanya, mengalami diabetes serta obesiti atau berat badan berlebihan. Nasi lemak dikatakan tidak begitu sihat untuk dimakan hari-hari kerana tinggi kalori dan lemaknya oleh pakar pemakanan. Akibatnya kantin sekolah hanya dibenarkan menjual nasi lemak dua kali dalam seminggu. Bukan nasi lemak sahaja, makanan junk-food lain termasuk minuman bergas juga dilarang dan dikawal penjualannaya.

Masa aku kecik-kecik sekolah rendah dulu, tak adapun dihadkan macam ini. Nasi lemak atau apa aku makan aje, takpun badan naik gemuk ? Yealah, dulu lain sekarang lain. Dulu pergi balik sekolah naik basikal. Sudah satu bentuk excercise !! Pepetang pulak main bola, badminton, hoki, galah dan pelbagai lain. Maknanya berpadanlah apa yang dimakan dengan xtvt harian. Itu belum lagi masuk kebun bila hujung minggu.

Zaman sekarang, sudahlah pergi balik sekolah naik van, bas atau dihantar ibubapa, petang pulak asyik terperap dirumah mengadap TV, main komputer atau berFacebook. Sambil nengok TV atau berFacebook tu ngunyah macam-macam lagi. Kekadangtu ibubapa ajak pulak makan diluar malam-malam. Walau duhadkan macamana pun, kalau tidak disambut oleh peranan ibubapa, tak kemana juga. Had penjualan nasi lemak di sekolah, tapi di rumah melantakdenghan pelbagai makanan segera ?

Walau ditegah beli nasi lemak di sekolah, mungkin ibubapa belikan di kedai atau gerai tepi jalan dan bekalkan anak ke sekolah. So, tiada kesan larangan yang dikenakan oleh pihak sekolah. Menjadi kebiasaan pulak pekedai mengambil kesempatan berjaja di luar pagar sekolah. Apa yang dijual tentunay bermacxam-macam. Anak-anak pun simpan duit yang diberikan ibubapa untuk beli apa yang djual kerana kelihatan lebih menarik. Akibatnya kuih seperti kaswi, karipap, serikaya dan kuih lapis yang dijual di kantin sekolah tak berapa ada yang nak beli.

Apakah kini yang perlu dilakukan ke atas nasi lemak ? Bagaimana boleh kalau nak kurangkan lemaknya ? Mungkin ini mendorong kepada satu inovasi, nasi lemak tanpa atau rendah lemak !!!Share:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah