Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikan pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, pahit, indah, muram, genting & gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Jika Masa Lalu Bisa Diputar Kembali ..

10 Februari 2019 : Singgah sekadar nak ambil gambar.

Kenangan Kembara Korban Kemboja 2019

Berpeluang Menyembelih Sendiri Lembu Korban ..

Singgah ambil angin segar

2 Februari 2019 ...

Tugasan Baru penghujung 2019

Balik2 cuti panjang, dapat tugasan baru musim2 tengkujoh ni ..

Ronda-ronda Dataran Putra, Putrajaya

Sekali-sekala ambil angin malam.

Jualan Buku The Big Bad Wolf 2012

Ini bukan kali pertama, tetapi aku pernah mengunjunginya dalam dua jualan sebelum ini, di Plaza South City dan kemudian Dewan MAEPS Serdang pada tahun lepas. Penganjuran tahun 2012 adalah edisi yang ke-4, sejak bermula pada tahun 2009. Namun yang dikatakan menarik untuk edisi kali ini ialah, tag line daripada pihak penganjur, ‘The World’s Biggest Book Sales’ dengan sasaran jualan sebanyak tiga juta buku pada harga diskaun 75 – 95% daripada harga asal. Apa jenis buku yang hendak dijual habis ?

Aku sebenarnya masih tertanya-tanya, kenapa dipanggil The Big Bad Wolf ? Agak janggal bunyinya. Entahlah !! Bagus sangatkah jualan ini dan sejauh mana kebenaran apa yang didakwa sebagai The World’s Biggest Book Sales ? Aku sempat hadir ke jualan buku The Big Bad Wolf Book ( BBWB12 ) pada 15 Disember. Jualan berlangsung dari 7 hingga 23 Disember 2012 di THE Mines Convention Centre, Seri Kembangan, Selangor. Jalan masuk ke The MINES pada petang itu agak sesak, sama ada disebabkan orang ramai hendak ke pusat membeli belah The MINES atau juga ke BBWB12.

Sampai sahaja dalam dewan The MINES, aku agak terpegun. Dewan yang luas dengan keluasan 1,500 meter persegi serta berhawa dingin itu dipenuhi setakat dengan buku-buku, tetapi juga orang yang bukan main ramai. Namun masih mudah untuk bergerak dari satu tempat ke satu tempat lain. Bagi memudahkan untuk membawa buku, aku ambil kotak yang disediakan. Malah ada orang ramai yang turut membawa bag atau troli sendiri. Idea bagus jugak tu, mungkin mereka sudah biasa.

Walaupun buku-buku cuba di asingkan mengikut genre buku seperti Business, Novel, Self Help, Photography, Art & Marital, Home & Garden serta kanak-kanak, aku kira tidaklah semua buku daripada penerbit terkemuka ada di sini. Jadi buku jenis apa yang ada di sini. Rasanya 95% buku di sini dalam bahasa Inggeris. Hanya satu dua sudut sahaja melonggokkan buku dalam bahasa Melayu, tetapi daripada penerbit yang mungkin tidaklah ternama di negara kita. Apakah buku yang tidak laku di pasaran, lantas dijual murah di sini untuk habiskan stok ?

Mungkin betul kalau dikatakan BBWB12 sebagai the world’s biggest English book sale ? Jualan sebesar begitu diadakan bukan di Britain, Australia, Singapura atau USA, tetapi di Malaysia yang penduduknya hanya 28 juta orang dan purata membaca hanya 8 buah buku setahun ? Entahlah ... Habis tu Pesta Buku Antara Bangsa Kuala Lumpur yang diadakan saban tahun, di mana pula kedudukannya ?

Walau bagaimanapun ada satu rekod yang dicatatkan dalam jualan buku ini, iaitu jualan terus-menerus tanpa henti 24 jam selama 63 jam bermula 7 Disember sehingga hujung minggu. Khabarnya ia diteruskan pada hari-hari lain yang aku sendiri tidak pasti setakat mana pencapaiannya. Adake orang nak datang tengah malam atau pepagi buta ?

Lantaran murah, kebanyakan pengunjung ambil saja buku yang dirasakan diperlukan ke dalam kotak tanpa memeriksa sama ada buku tersebut berguna serta bermanfaat untuk dimiliki nanti ? Kemudian di suatu sudut, sebelum membayar, mereka akan membelek semula kandungan buku. Rasa tidak sesuai atau sudah terlebih budget, buang ketepi sahaja jawapannya buku yang tidak diperlukan. Membayar agak mudah, banyak kaunter, tidak perlu beratur panjang dan boleh bayar sama ada cash atau dengan kad kredit.

Mungkin rakyat Malaysia agak ‘kedekut’ untuk memiliki buku dalam bahasa Inggeris yang memang diketahui ianya diterbitkan daripada penerbit luar negara dan harganya pun agak mahal. Mahal mungkinjuga merujuk kepada nilai matawang negara penerbit berbanding RM. Lantaran itu, mereka menanti-nantikan jualan buku ini bagi mendapatkan buku berbahasa Inggeris yang dihajati. Apakah andaian ini boleh diterima ?

Mungkin begitu juga bagi buku berbahasa Malaysia, mereka lebih suka menunggu pesta buku atau jualan buku daripada penerbit atau pengedar tempatan bagi mendapatkan buku yang dihajati.
Share:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah