Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikan pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, pahit, indah, muram, genting & gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Jika Masa Lalu Bisa Diputar Kembali ..

10 Februari 2019 : Singgah sekadar nak ambil gambar.

Menjamu Mata Di Bukit Keluang

3 Februari 2019 : Photobooth baru sebagai tarikan pengunjung ke Bukit Keluang, Besut.

Singgah di Pasat Siti Khadijah, Kota Bharu

4 Februari 2017 : Kenangan Singgah di Pasar Siti Khadijah, Kota Bharu.

Masjid Selat Melaka

Destinasi wajib kunjungi jika ke Melaka sambil rehat dan solat ..

Ronda-ronda Dataran Putra, Putrajaya

Sekali-sekala ambil angin malam.

Zoo Kedua Terbesar Malaysia : Zoo Melaka

Zoo Melaka terletak bersebelahan Dataran Sejarah, Ayer Keroh, Melaka. Ia menjadi salah satu daya tarikan pelancung yang berkunjung ke Ayer Keroh Melaka. Memang banyak tempat tarikan pelancung di Ayer Keroh, antaranya Taman Mini Malaysia, Taman Mini Asean, Taman Burung, Muzium Lebah Terbesar, Taman Buaya dan Taman Rama-Rama. Kalau hujung minggu, memang sesak sekitar Ayer Keroh dengan kunjungan orang ramai termasuk pelancung dari Singapura.

Dengan keluasan 22 hektar, Muzium Ayer Keroh dikatakan yang kedua terbesar di Malaysia, selepas Zoo Negara. Dikatakan terdapat lebih dari 214 spesies haiwan yang boleh ditemui di Asia Tenggara dan Afrika terdapat di sini secara semula jadi, selain 1,200 spesimen.

Pengunjung dikenakan tiket, dewasa RM & dan kanak-kank termasuk kanak-kanak sekolah RM5 sahaja. Kamera free tapi diveo kamera dikenakan RM10. Jumlah pelawat adalah kira-kira 400,000 orang setahun. Waktu terbaik untuk membuat lawatan adalah di waktu pagi ketika haiwan masih aktif menunggukan masa makan. Selepas makan, haiwan akan menghabiskan masa berehat ataupun tidur.

Zoo ini ada menganjurkan safari malam setiap Jumaat, Sabtu dan Ahad untuk membolehkan pengunjung melihat tabiat dan telatah haiwan sewaktu malam antara jam 8:00 - 11:30 malam. Tiket waktu malam, mahal sikit.

Pada mulanya Zoo Melaka ditadbir oleh Kerajaan Negeri Melaka tetapi kini pengurusan Zoo Melaka diambil alih oleh Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (PERHILITAN). Terdapat 66 bertugas menguruskan Zoo ini dengan kos operasi sekitar RM 2. Kalau 400,000 orang setahun berkunjung dan tiket RM5 seorang, makanya cukup-cukup RM 2juta untuk operasi Zoo ini.

Elok juga menjadi salah satu tempat wajid dikunjungi jika berkunjung ke Ayer Keroh, melihat dan memerhatikan keindahan dan gelagat haiwan yang juga mahluk Allah. Aku sempat singgah beberapa hari lalu dan sekadar nak kongsikan gambar-gambar yang sempat ku tangkap, sambil nak test lens baru.

Klik Untuk Lagi Gambar

Share:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah