Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikan pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, pahit, indah, muram, genting & gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Jika Masa Lalu Bisa Diputar Kembali ..

10 Februari 2019 : Singgah sekadar nak ambil gambar.

Menjamu Mata Di Bukit Keluang

3 Februari 2019 : Photobooth baru sebagai tarikan pengunjung ke Bukit Keluang, Besut.

Singgah di Pasat Siti Khadijah, Kota Bharu

4 Februari 2017 : Kenangan Singgah di Pasar Siti Khadijah, Kota Bharu.

Masjid Selat Melaka

Destinasi wajib kunjungi jika ke Melaka sambil rehat dan solat ..

Ronda-ronda Dataran Putra, Putrajaya

Sekali-sekala ambil angin malam.

16 Okt : Hari Raya Ke-4

Pagi lagi dah riuh dengan telatah tiga budak comel, Anis Dida, Anis Dija dan Syafik. Lepas bersiap dan 'beraya' dengan mak, kami beraya ke rumah-rumah sedara mara terdekat. Sempat jumpa Che Shahrom dan katanya petang semalam baru bertolak daripada Terengganu. Kalau tahu boleh singgah semalam, sebab ingatkan dah balik Johor. Maklumlah dah raya ke-4. Memula ke rumah sebelah iaitu rumah Che Nah. Che Yunus ( suami kepada arwah Che Lah, adik arwah ayahku ) baru keluar dengan anaknya yang mengadu 'semput. Anak sulongnya baya Abdul Rahman anak keduaku kini mula berdikari dengan mengambil upah jahitan. Nampaknya Che Yunus masih menduda lagi. Demi anak-anak barangkali. Then ke rumah Che Miah dan Atok Daud. Tapi Atuk Daud sedang bersiap bertolak ke Johor Baru dan tinggal Che Abu dan Che Idah sekeluarga. Kesian mereka, sebab pemandangan mata Che Abu semakin 'parah'. Cuma cam daripada segi suara saja. Dah setahun tak boleh kerja, harapkan Che Idah isterinya ambil upah menjaga anak-anak orang. Rumah Che Miah siap ada studio untuk bergambar pulak.



Lepas Asar, gi rumah Wak Salim then ke Keluang, rumah Wak Khalid, mertua Ajit ( adik ku yang 4 dalam keluarga mak ). Gerimis dan jalan sesak giler nak melepasi Air Hitam. Juadah istimewa, me cintan dengan kuah kari di rumah Wak Khalid. Kira orait juga. Balik singgah Air Hitam, biasalah tengok-tengok bunga dan akhirnya beli juga pokok buloh artificial untuk hiasan dalam rumah. Dari dulu dah risek-risek tapi belum berkenan nak beli. Sampai rumah jam 10.00 malam, main bunga apai pulak. Anis Dija masih lagi ketakutan dengan bunga api. Orang riuh main di luar rumah, dia tutup telinga sambil berbaring depan TV, lantas terus tidur.
Share:

15 Okt : Hari Raya Ketiga ( Travelling Day )

Pagi bersiap untuk bertolak ke Johor. Jam 8.30 bertolak. Since perjalanan dijangka sampai malam, maka aku ambil keputusan berpuasa. Tengah jalan selisih dan berhenti beraya di Pantai Penarik dengan Che Ngoh Zali. Anak kedua Che Ngoh, Suhaimi yang suatu ketika dulu koma setahun kerana xciden, semakin baik pulihnya. Kakaknya Suriati kini jadi Guru J-QAF di sekolah berdekatan.



Tiba di Pasar Payang jam 11.00. Terbeli juga baju batik warna biru sebab ada 'offer'. Melihatkan kain songket yang beratus-ratus reganya, siapalah yang memakainya. Dengan kehadiran songket India dan Bangladesh yang murah dan tidak kurang cantiknya, ini suatu cabaran kepada industri songket Malaysia/Terengganu yang aku yakin ada kesan negatifnya.

Sebelum meneruskan perjalanan, singgah di Stesen Minyal Shell Batu Burok tempat Su Lan dan isteri serta Abu Dzar kerja. Perjalanan kira lancar, dari Ajil, Bukit Besi, Jabor, Gambang, Segamat dan berhenti mahgrib serta buka posa di Masjid Chaah. Sampai rumah jam 9.30malam.
Share:

14 Okt : Hari Raya Kedua

Pagi semasa sarapan pagi, dengar cerita Abu Dzar yang dikejor polis semasa kejadian kononnya 'rusuhan' di Batu Burok Terengganu. Baginya kejadian tersebut memang dirancang dan sehingga kini 'pembakar bendera' masih gagal ditangkap. Sebaliknya yang ditangkap ada yang tak ada kena mengena dan kebetulan lalu situ. ABu Dadar juga baru balik 12hb daripada Wales. Cuti 2 minggu, tiket pegi balik RM4,200. Masih mengaji buat Master. Tengah bersembang, Rahman talipon dari Kanada. Adake Kak Yong anak sulongku tanya , 'bila Rahman naka balik ?'.



Lepas bersiap ke rumah Nuar, makan nasi minyak dan lontong. Then ke rumah Ayah Long, semalam tak sempat singgah untuk rasa satenya. Ramai orang dalam rumah ayah Long, maklumlah anak pun ramai. Lepas tu balik rumah dan dirumah keluarga Mok Cik Chah ( Habsah ) datang termasuk yang aku kenal rapat iaitu Tarmizi yang masih kerja dengan FRIM.

Petang lepas asar, Su Lan dan Ayah Chik balik. Aku sekelurga pun jalan ke Pantai Air Tawar dan Bukit Keluang. Ramai orang 'beraya' dipantai rupanya. Sikap rakyat 'terengganu Bistari' masih tidak berubah juga. Sampah bekas minuman buang atau tinggal merata. Ataukah ini sikap rakyat Malaysia, khususnya Melayu ? Sebelum balik rumah, cari Sata dan ketemu juga. walaupun mahal sikit.
Share:

13 Okt : Hari Raya Pertama

Pepagi dah bersiap. Solat sunat di ’markas’ terdekat. Khutbah oleh ’ustaz muda’. Menarik juga kandungannya. Rasanya ramai antara kita tidak tahu kisah bagaimana ’takbir’ yang sering di lafazkan semasa hari raya berasal dari peperangan Badar. Kemudian open house rumah ’ayoh’. Melayan tetamu bersama anak-anak. Sambil tu sempat bergambar untuk kenang-kenangan sebagaimana berikut :-



Apa yang menarik, hari ini adalah Hari Lahir 'Ayoh' yang ke-75. So ada suprise potong kek. Ramai yang tak tahu, aku tahu pun sebab semalam masa register di klinik dengan ICnya. Petang pergi rumah ’Mak Long’ yang baru sebulan dipotong kaki kirinya akibat kuman yang menjakiti tulang kaki. Masa menerima rawatan di Hospital Kubang Kerian, katanya berada bersebelahan dengan orang yang kena tembak oleh polis masa tragedi kononnya 'rusuhan ceramah' di Batu Burok Terengganu. Pegi ke ’Lek jatuh’ rumah Mak Yah. Anak-anak ke pantai main pasir sambil merakamkan azam untuk mencapai 12A1 dalam SPM. Then ke Padang Luas, raya rumah Che Ngoh. Ingat nak ziarah 'rumah sendiri' tapi penghuninya takade. Rumahku ini baru disewa dengan penyewa baru. Selalu berhubung menerusi telefon, tapi tak kenal muka. Kira oklah berbanding penyewa yang aku halau sebelum ini. Terjaga sikit rumah.

11.00 malam Su Lan sampai follow by Ayah Cik 11.30 mlm. Tapi terpaksa ke Unit Kecemasan Hospital Jertih sebab orang rumah 'kesemputan'. Ubat sedut yang dibawa dah kehabisan. Sebelum tu dah round Jertih, tapi kinik tak buka dan yang buka pun tak jual.
Share:

12 Okt : Sehari Sebelum Raya

Lepas solat Suboh, ikuti kuliah yang disampaikan oleh ‘Ustaz muda’ berkaitan dengan pengakhiran hidup yang baik atau jahat, hasnul khaitmah atau suuk-ul khatimah. Balik rumah ‘ayoh’ ( Pak Mertua ) mengadu kesakitan dan bergegas cari klinik di Kg Raja dan Jertih. Mana ada klinik pagi lagi sudah buka, apatah lagi hari cuti Jumaat di Terengganu. Dapat satu klinik dah buka. Doktor syak batu karang ada lagi, padahal sebelum ini ayoh dah operate buang batu dua kali dah. Doktor cuma bagi obat tahan sakit dan sarankan pergi hospital lepas raya nanti untuk pemeriksan lanjut.



Balik beli bahan untuk raya esok serta berbuka puasa ’perdana’ petang ini. Lepas solat jemaat, pergi Jertih lagi sebab ada lagi barangan anak yang tak settle lagi. Tudung, brooch etc. Konon just nak meneman aje, terbeli juga baju raya baru warna biru yang kononnya nak match dengan baju raya anak-anak dan isteri. Orang ramai, tambahan pulak ruang pasar menjadi sempit setelah tempat perhentian bus Jertih ditutup untuk diubahsuai. Petang bersiap untuk buka puasa. Kuih nekbat yang dinanti-nanti akhirnya tercapai juga hajat di hati. Keluarga ayah Long, Baba, Pok Teh dan Ayah Ngah Padang Luas turut hadir. Kira meriah juga. Lepas solat, bebudak sibuk main bunga api dan gembira sebab esok nak raya. Malam bersiap bantu mana yang patut di dapor. Nak tengok TV pun tak dapat sebab rosak. Bagus juga, tidaklah asyik nak ngadap TV aje pada musim raya.

Entah secara tetiba rasa terharu sebab Ramadan telah berakhir. Sedang SMS bertalu-talu diterima daripada kengkawan mengucapkan selamat hari raya dengan berbagai madah dan pantun. Untuk beberapa rakan orang pantai timur sempat ke anto sms berbunyi,

Tercapai sudah hajat dihati,
Merasai Nekbat yang diidami,
Ramadhan pergi sayunya hati,
Ya Allah terimalah ibadah Ramadan kami’.

Share:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah