Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikanlah pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, saat pahit, indah, muram, genting dan gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Ketika Hutang Nazariaku Berakhir ...

Akhir bulan lalu adalah bulan terakhir jelaskan ansuran pinjaman kenderaanku selama tujuh tahun. Kiranya settlement telah dibuat. Namun belum sempat lagi pergi ke HQ bank berkenaan untuk urusan seterusnya. Kalau melalui bank cawangan, caj RM60 dikenakan. Mungkin tertanya, pakai kereta apa pulak lepas ini ? Since nilai pasaran semasa pun tidak berapa ada harga, pakai sahaja setakat mampu. Harapnya tidak memberikan masalah besar untuk menjaganya lepas ini.

Namun dalam bulan terakhir itu pula banyak pula RM dibelanjakan untuk perkara lain mengenainya. Argh ... Bermula dengan tayar yang bocor terkena kepingan logam yang menusuk masuk dan melekat kepada tayar. Cubaan untuk menampal secara biasa tidak boleh dan terpaksa cuba ditampal dari dalam. Pun tidak berjaya dan pekedai sarankan ganti tayar baru. Apa pulak ? Tayar masih elok, bunga masih tebal dan baru beberapa bulan lalu dipakai. Sebiji tayar tu bagiuku bukannya murah.

Lalu aku ke kedai lain untuk masukkan tiub. Memang tidak digalakkan dan kata pekedai di Serdang tu ianya tidak akan tahan lama. Aku pernah gunakan tiub dalam tayar kenderaanku sebelum ini, ok sahaja. Tak ada masalah pun. Setelah 7 tahun baru aku tahu, boleh tampal tayar bocor dari dalam dan kalau nak tukar tayar keretaku ini, loosekan sikit skru di rim tayar sebelum di jack naik. Kalau jack dulu, bukan setakat tayar ikut pusing, tapi tidak akan berjaya membukanya. Macamana rim @ tayar tu boleh kenal ? Kereta lain begitu juga ke ?

Sehari sebelum peristiwa tayar bocor, aku ke kedai aksesori di Bandar Baru Bangi meminta pekedai tu checkkan lampu kanan bahagian depan yang tidak menyala sempurna sejak beberapa bulan lalu. Dua kali pernah ke kedai lain, setelah beberapa mentol diganti, lalu dikatakan ini nak kena buat rewiring. Ini tentunya memerlukan kos yang tinggi. Namun aku agak terkejut, pekedai tersebut just tukar mentol, then OK pulak. Alhamdulillah.

Kemudian berlaku kebocoran dalam kenderaan. Dulu pernah berlaku tetapi sangat minor, hanja kalau hujan betul-betul lebat. Tetapi kali ini, semasa basuh jereta di kedai Car Wash pun air menitik masuk di bahagian hadapan cermin. Aku pergi bengkel di P15 dan dia syak kebocoran dicermin, sebagaimana biasa berlaku.

Nak buat RM200 dan since dah terselamat daripada kos rewiring yang aku kira lebih mahal daripada itu, aku pun setuju walaupun takde gerenti kalau cermin pecah. Risau juga mulanya, tapi katanya pengalaman kerja tidak pernah berlaku pecah, kata sahaja ...

Hampir dua jam kerja-kerja membuka cermin hadapan, menggantikan getah dan gam pelekatnya serta memasangnya semula dilakukan oleh dua orang sahaja. Tidak banyak modal digunakan, hanyalah kepakaran mereka melakukannya. Nampak kemas dan teratur. Memang specialist. Alhamdulillah, puas hati. Kebetulan hujan lebat beberapa hari selepas itu. Tiada lagi kecbocoran berlaku.

Seminggu lepas terpikat pulak dengan 'rayuan' kedai cermin gelap kenderaan. Rega asal RM 1600, tapi diberinya diskaun sehingga dapat RM500. Memang dari dulu nak juga gelapkan cermin, maklumlah cermin kereta besar-besar. Tapi dulu reganya agak mahal.

Sekarang memang nampak trend ramai orang pakai cermin gelap. Lagipun harganya sudah agak murah, berbanding dahulu. Dalam masa hampir 2 jam selesai pemasangan di buat.

Namun dalam perjalan pulang ke rumah, aku terperasan yang lampu 'opened door' menyala walaupun semua pintu telah ditutup. Ini tidak boleh jadi sebab ada lampu dalam lain juga menyala walaupun semua pintu kereta ditutup dan kenderaan berjalan. Kalau dibiarkan seharian, tentu boleh habis bateri.

Lalu aku berpatah balik kekedai cermin gelap semula. Tapi pekedai tu kata dia tak usik apa-apa dan minta saya pergi check wiring di kedai eksoseri kereta. Hari hampir petang dan mula masuk waktu berbuka puasa. Pekedai eksoseri tu pula kata memakan masa yang lama untuk check kemudian repair. Tak ada pilihan, terpaksa tinggalkan di kedai tersebut. Keesokannya pekedai telefon, kereta siap dan boleh ambil.

Rupanya benarlah bagai dikata oleh pekedai tiub tayar tadi, Memang tidak tahan lama. Dalam perjalanan pulang ke Besut untuk beraya, tayar yang diganti tiub tu 'flat'. Nasib baik ketika itu di RnR LPT dan dengan bantun anakku, penggantian dengan tayar spare mudah sahaja dilakukan.

Sampai Besut, tercari-carilah tayar baru. Mak datuk !! Mahal giler sebiji ( antara RM 315 - Rm 330 ) berbanding last beli di Bandar Baru Bangi, RM 250. Mungkin nasib menyebelahi ku, terjumpa tayar second hand di sebuah kedai berdekatan. Masih dengan rimnya sekali. Pekedai kata pemilik asal tukar rim.

Sedang nego harga dengan pekedai, tetiba ada orang menghulurkan salam denganku. Terkejut aku, rupanya 'anak sedara' kerja sementara di kedai tersebut, sejak selesai STPM sementara mula mendaftar di UPSI pertengahan September ini. Tetiba sahaja pekedai bagi harga special, sebab anak sedara kerja kat situ ... ha ! ha !

Sepanjang 7 tahun, masalah yang kerap berlaku ialah tentang air-cond. Kerap sangat. Lelain tu cuma tayar dan tak ada apa sangat. Setiap yang berlaku ada hikmah. Itu setakat ini, apakah seterusnya. Allah jua yang mengetahuinya.

Share:

1 Komen:

Anonymous said...

Tinted glass tu JPJ compliant ke? he..he..

Tukar MPV buatan jepun la Tn haji -Innova ke, Mazda ke. guarantee puas hati. Livina kecik pulak untuk family Hj HAMAS

**Isma_A7

Blog Tazkirah

Penafian

Pengunjung boleh menggunakan maklumat dan gambar dalam blog ini untuk sebarang tujuan kebaikan. Digalakkan agar dinyatakan kredit kepada blog ini. Namun, atas sebarang kehilangan, kerosakan, kesusahan atau gangguan yang timbul kerana menggunakan maklumat dalam blog ini adalah tanggungjawab masing-masing.

Harian Metro

The Star Online

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

kata2