Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikan pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, pahit, indah, muram, genting & gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Jika Masa Lalu Bisa Diputar Kembali ..

10 Februari 2019 : Singgah sekadar nak ambil gambar.

Menjamu Mata Di Bukit Keluang

3 Februari 2019 : Photobooth baru sebagai tarikan pengunjung ke Bukit Keluang, Besut.

Singgah di Pasat Siti Khadijah, Kota Bharu

4 Februari 2017 : Kenangan Singgah di Pasar Siti Khadijah, Kota Bharu.

Masjid Selat Melaka

Destinasi wajib kunjungi jika ke Melaka sambil rehat dan solat ..

Ronda-ronda Dataran Putra, Putrajaya

Sekali-sekala ambil angin malam.

Day 5 Di Amsterdam : 12 Okt 2006

Last day. Awal pagi mula berkemas. Alamak dah nak meninggalkan Amsterdam. Rasa masih tak puas. Tapi mengenangkan keadaan kesihatan diri, alhamdulillah kira syukur setakat mana yang sempat dikunjungi serta pengalaman yang diperolehi. Lepas round-round sekitar hotel, bertolak ke airport untuk flight jam 12.00pm. Tanya orang sini kenapa suka naik basikal ? Entah katanya, mungkin mudah, di sediakan jalan khas, jalan rata tidak berbukit, ekonomikal dan tradisi sejak dulu. Untuk kanak-kanak katanya kena ada ’test’ untuk dapatkan lesen menaikki basikal !!!! Pemandu taxi yang saya naiki pun kata tak pernah sejak bertahun bawa taxi, berlanggar dengan orang naik basikal. Ya Amsterdan, The City of Bikes. Tempat parking basikal turut disediakan dan of course berlocked. Sebelah Central Station disediakan tempat parking bertingkat basikal. Tapi ada juga yang parking ‘ikut say’ jugak. Itu yang mencacat pemandangan. Harga basikal biasa yang baru disekitar 50 Euro.

Pekerja hotel ( Pakistani ) di Hotel penginapan iaitu Gresham Memphis yang kutemui kata, sebelum pakai Euro, iaitu Glidder harga barang kira ok. Tapi lepas pakai Euro, rega barang naik dua kali ganda. Dia orang pun merungut. Kedai di Airport Schipool agak murah harganya jika dibandingkan dengan Amsterdam, tambahan ada Sale. Orang pun ramai. Moto mereka ‘See Buy Fly’ dikira agak tepat. Disinilah perabiskan duit euro yang mana ada baki berbelas Euro. Jumpa 5 budak Sekolah Sukan Bukit Jalil yang dalam perjalanan untuk ke Mexico bagi menyertai pertandingan entah apa, dah lupa.

Flight penuh. Banyak untung MAS untuk kalau lagu ni. Terfikir, urusan apa mereka ke KL. Ada sorang pramugara yang round jumpa sorang demi sorang penumpang Muslim berdasarkan list yang dibawa. Mereka tanya puasa or tidak. Kalau puasa, makanan akan dihidangkan berasingan bila masuk waktu berbuka. Saja tanya pramugara, nak solat lagu mana. Diterangkan kemudahan bilik solat yang disediakan. Alhamdulillah, kira ok juga Penerbangan Malaysia sekarang. Dalam flight sempat tonton filem The Psiedon dan Xman III menerusi ‘Skyvision multimedia entertainment systems’ yang disediakan. Bacaan al-qur’an dan lagu nasyid pun ada. Sejuk terasa bila dengar bacaan al-qur’an yang dimulakan dengan doa bermusafir. Semoga perjalananku di belanda diberkati Allah.

Sampai KLIA jam 5.30 pagi 13hb Oktober. Ah lega … alhamdulillah selamat sampai ke Malaysia. Tak sabar nak sampai rumah untuk berehat. Orang rumah tiba jam 7.00 pagi dan sampai rumah terus sambung tidur ....
Share:

Day 4 Di Amsterdam : 11 Okt 2006

Hari kedua persidangan. Dapat disimpulkan usaha yang dilakukan oleh kebanyakan kerajaan di negara Eropah, kita sebenarnya kira setanding malah kita mungkin lebih maju daripada sesetengah negara eropah. Teknologi dan infrastruktur telah sedia ada, hanya penentuan apa proses yang hendak di elektronikkan ? Pemilihan keutamaan ini pula banyak dipengaruhi oleh pelbagai faktor lain selain dorongan kewangan, keutamaan perkhidmatan dan kepentingan politik. Undang-undang, akta dan peraturan semasa sentiasa menjadi isu dan cabaran.

Masa tengahari round-round terjumpa supermarket. Hairan di sini, kurang iklan promosi seperti baner, billboard untuk menunjukkan adanya supermarket. Dari luar macam kedai kecik aje, tapi bila masuk, fulamak ... luas sampai bawah tanah. Barangnya banyak dan kira termurah pernah dijumpai. Begitu juga billboard bagi lain-lain iklan, nampak agak jarang kelihatan.

Habis persidangan, balik hotel dan keluar semula ke bandar. Terus naik feri untuk round sekali lagi Amsterdam menerusi terusan. Puas lihat pemandangan sebab hari masih terang lagi. Semasa melayari terusan, diceritakan tentang banyak jambatan yang dilalui di bawahnya telah berusia ratusan tahun, tapi masih kukuh dan elok. Amsterdam berasal daripada ‘dam’ yang dibina di sungai Amstel. Daripadanya membentuk kependudukan hingga menjadi pusat aktiviti masyarakat, ekonomi dan pentadbiran kerajaan. Banyak bandar ada perkataan ‘dam’ seperti Rotterdam, Volendam dan Edam.

Lepas tu shoping lagi, perabis duit euro yang masih baki dalam tangan. Mahal atau tak, beli juga sebagai kenang-kenangan dan buah tangan. Lagipun telah buat survey sebelum ini di mana ada apa yang sesuai untuk dibeli. Di jalanan, ramai orang memakai jersi pasukan bola Belanda sambil menyanyi dan bersorak. Rupanya malam itu Belanda lawan Macedonia dalam kelayakan Piala Eropah. Di hotel penginapan, siaran bola di skrin besar. Teringat juga pesanan kawan, jangan lupa ke Red Light District. Tapi membaca brosurnya, ada banyak do and don’t nya agak menakutkan, so better tak payah pergi. Tambahan ini bulan Ramadhan.
Share:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah