Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikan pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, pahit, indah, muram, genting & gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Jika Masa Lalu Bisa Diputar Kembali ..

10 Februari 2019 : Singgah sekadar nak ambil gambar.

Kenangan Kembara Korban Kemboja 2019

Berpeluang Menyembelih Sendiri Lembu Korban ..

Singgah ambil angin segar

2 Februari 2019 ...

Tugasan Baru penghujung 2019

Balik2 cuti panjang, dapat tugasan baru musim2 tengkujoh ni ..

Ronda-ronda Dataran Putra, Putrajaya

Sekali-sekala ambil angin malam.

Kedatangan Chelsea - Sebenarnya Kita Tidak Konsisten

Pasukan bolasepak EPL Chelsea akan mengadakan perlawanan persahabatan dengan pasukan Malaysia pada 29 Julai 2008. Kehadiran pasukan tersebut menimbulkan masalah dan menjadi isu bukan kerana tidak ada rakyat Malaysia yang menyokong pasukan Chelsea, tetapi pasukan tersebut mempunyai dua warga Israel. Pengurus pasukan, Avram Grant dan juga pemain pertahanan, Tal Ben Haim merupakan dua orang rakyat Israel.

Apa yang di ketahui, polisi negara kita tidak membenarkan mengadakan hubungan diplomatik dan juga perdagangan dengan negara haram Israel. Rakyat Malaysia juga dilarang untuk melawat negara tersebut. Tetapi entah kenapa dalam isu ini kerajaan Malaysia bersungguh-sungguh mahu membenarkan rakyat Israel datang ke negara ini.

Ini adalah suatu pendirian yang tidak konsisten yang jelas ditunjukkan oleh kerajaan padahal Malaysia tidak pernah mengiktiraf Israel sebagai sebuah negara sejak kemerdekaan negara ini lagi. Oleh itu alasan bahawa sukan tidak bercampur dengan politik adalah pendirian yang sangat mengecewakan sedang kita tahu kedudukan dan penderitaan rakyat Palestin. Bagiku ini bukan setakat soal politik sahaja, tetapi melibatkan soal agama Islam dan maruah umat Islam di Palestin khususnya. Jangan kita hipokrit terhadap saudara kita di bumi Palestin, membantah pencerobohan Zionis Israel terhadap Palestin tetapi pada masa yang sama membenarkan negara kita 'dicerobohi' oleh rakyat Israel.

Jika hujah ini dipakai bahawa sukan dan politik tidak bercampur maka apakah budaya, hubungan diplomasi, perdagangan, pendidikan dan pertahanan serta perjanjian antarabangsa juga tidak bercampur dengan politik.

Kita tidak sepatutnya berpendirian sedemikian rendah sehingga mengutamakan permainan bolasepak di atas nasib dan nyawa serta penderitaan rakyat Palestin. Kenapa kita berkeras juga mahu membawa pasukan Chelsea ke Malaysia? Sedangkan banyak lagi pasukan-pasukan ternama yang tidak ada warga Israel boleh dijemput datang ke Malaysia. Adakah dengan membawa beberapa orang pemain bola sepak Israel ini boleh meningkatkan mutu bola sepak Malaysia? Atau apakah benar dengan membawa mana-mana pasukan ternama itu boleh menaikkan mutu bolasepak Malaysia yang merudum ketika ini ?

Masihku ingat peristiwa pembantahan rakyat Malaysia khususnya mahasiswa apabila pasukan kriket Israel masuk Malaysia pada tahun 1997 ekoran tindakan Tun Dr Mahathir, PM ketika itu membenarkan atlit kriket Israel datang menyertai kejohanan kriket Trofi Majlis Kriket Antarabangsa (ICC) juga atas dasar semangat kesukanan. Tanpa banyak pihak sedari beberapa bulan lepas tu, seorang warga Israel telah hadir dan membentang kertas kerja dalam satu persidangan Matematik Antarabangsa di KL.

Malaysia pernah memboikot penyertaan ke Sukan Olimpik pada tahun 1978 sedangkan pasukan bolasepak Malaysia telah layak untuk beraksi, lantaran bersama banyak negara lain yang membantah penaklukan Rusia ke atas Afghanistan. Mungkin kerana gagasan untuk memboikot itu di pelopori oleh Amerika. Jelasnya pendirian kita tidak konsisten. Malah bagi rakat Malaysia sendiri bersikap agak dingin serta bersikap sinis untuk memboikot barangan yang punyai saham dan kepentingan kepada Israel dan gerakkannya ...
Share:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah