Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikan pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, pahit, indah, muram, genting & gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Jika Masa Lalu Bisa Diputar Kembali ..

10 Februari 2019 : Singgah sekadar nak ambil gambar.

Menjamu Mata Di Bukit Keluang

3 Februari 2019 : Photobooth baru sebagai tarikan pengunjung ke Bukit Keluang, Besut.

Singgah di Pasat Siti Khadijah, Kota Bharu

4 Februari 2017 : Kenangan Singgah di Pasar Siti Khadijah, Kota Bharu.

Masjid Selat Melaka

Destinasi wajib kunjungi jika ke Melaka sambil rehat dan solat ..

Ronda-ronda Dataran Putra, Putrajaya

Sekali-sekala ambil angin malam.

Kawal Berat Badan

Balik kampung pada 20 hingga 22 Jun lepas, asyik makan aje. Bila aku timbang berat badan, aku terkejut sebab berat badanku semakin naik ... adussss. Hajat nak kurangkan berat badan, nampak gagal. Sebelum ini berat ku antara 78 hingga 81 kg sahaja. Jumaat 27hb Jun lalu, aku ternampak satu buku yang agak menarik tajuknya, 'Kawal Berat Badan' dengan harga cuma RM9 ( selepas diskaun RM 1 ) aku pun rembat satu.

Sebenarnya lebih menarik untuk aku rembat buku ini ialah penulisnya iaitu rakanku masa di sekolah menengah dahulu ( SM Sains Johor, Kluang ). Sebelum ini aku pernah baca artikelnya yang dipublishkan dalam yahoo group SAJOHA-SPM80, iaitu group student SMSJ yang menduduki SPM tahun 1980. Sehingga kami satu batch masih berhubung menerusi group tersebut.

Berbalik kisah nak kawal berat badan, nampaknya aku kena lebih banyakkan bersenam. Aktiviti skiping tanpa tali dan berbasikal dalam rumah kena teruskan juga. Kalau ikut BMT memang dah over weight nie ... masa tengahari kat ofis pun aku jarang makan. Kalau jemput kenduri disaji makan malam yang 'hebat' pun aku cuma makan buah dan kuih seketul dua. Tapi kenapa naik dan terus naik ??? Aku harap dengan membaca buku ini nanti, sedikit sebanyak dapat membantu aku mengawal berat badanku. Terima kasih Master Herbalis Bahrin Samah.
Share:

Detik Perasmian Bangunan KIDaS

Seperti yang aku coretkan sebelum ini, daripada hari pertama aku dapat konformasi yang MB Selangor nak datang rasmikan bangunan KIDaS, aku tak yakin beliau akan datang. Keyakinan aku semakin berkurangan hinggalah pada saat akhir dimana persiapan pelancaran ‘Pusat Khidmat Rakyat’ Saujana Utama juga rancak dijalankan. Segala persiapan dilakukan pelan-pelan. Nak cakap depan MB ni, kenalah aku prepare teks ucapan elok-elok dan mohon rakan-rakan semak.

Namun pada 13hb Jun, on the way nak gi Solat Jumaat, aku dapat SMS, ‘Berita trkini, mb x dpt hadir,beliau berada di doha,dia akan hantar wakil utk resmi’. Adussss … nak buat camana, talipon Pegawai Khas MB, talipon beberapa AJK ku minta pandangan nak buat camana. Baner dah siap, plaque dan buku cenderamata pun sama. Nak tangguh bukan dia. Mungkin ramai yang berdukacita jika dimaklumkan MB tidak akan datang. So teruskan aje tanpa buat hebahan yang MB tak akan hadir. Aku dimaklumkan juga sebagai ganti, YB Dr Zulkefly Ahmad, Ahli Parlimen Kuala Selangor akan datang ‘menggantikan’ MB Selangor.


Petang 14 Jun dapat SMS lagi, ‘Ini antara u and I,mb bru blik tadi,sesame kita brdoa dia hadir esok, kita harap sesame ye’. Namun raptai malam 14 Jun jalan macam biasa dan akupun setkan dua set presentation. Satu jika MB datang dan satu lagi jika YB Ahli Parlimen yang datang merasmikan. Namun pada masa yang dijanjikan, MB tidak datang juga.

Namun, Alhamdulillah segalanya kukira berjalan lancar. Berita mengenainya majlis berkenaan boleh diperolehi menerusi saujanautama.net dan alhidayah.saujanautama.net. Keletihan lepas majlis aku tertidur. Memang aku dah janji kepada diriku untuk ‘tidur sepuasnya lepas zuhor’.

Yang mengejutkan aku dapat SMS mengatakan muka ku keluar kat Buletin 1.30 TV3 darihal KIDaS. Dari adikku di Johor, ‘Fuyoh! Masuk tv3 tadi,brita jam 1.30..rasmi sekolah agama KIDAS.. Mcm Y.B !. Bila majlis tu ..’. Alamak cepatnya !! Rasanya aku diinterview selepas majlis tersebut kekira jam 11.30 tengahari. Untuk kali kedua aku keluar TV tapi tak dapat tengok pada masa ianya disiarkan …

Terima email kawan di egroup SAJOHA-SPM80 katanya, ‘memula dia tunjuk kontena yang dijadikan bilik darjah, lepas tu, tunjuk sekolah yang dah siap, kemudian, dia tunjuk masa pembinaan yang ada piling, dan kotak2 ruang masih bertanah merah. Kemudian dia tunjuk En Hassan berucap, tunjuk orang orang yang duduk dalam khemah dan kemudian baru komen En.Hassan yang sebesar screen Tv masing2... sebenarnya lepas siaran Melody, saya duduk membaca suratkhabar, lepas memasak untuk lunch. Tetiba , terdengar perkataan saujana...kafa. .., tu yang terus toleh keTV....dalam hati berkata...ehh. ..rasanya nie tempat Hassan nie....memang betul bila selepas tu tenguk ada En.Hassan berucap...’.

Entahlah ... yang penting majlis dah selesai dan aku anggap ini suatu penghormatan kepada penduduk sekitar. Tahniah kepada semua. Selepas ini kena follow-up untuk Fasa ke-2 Pembinaan Bangunan KIDaS.
Share:

Kisah Cemas Tn Guru Dato' Haron Din

Semasa memulakan kuliah Perubatan Islam Darussyifa pada 9 Jun yang lalu, Tn Guru Dato' Haron Din menceritakan detik-detik cemas pengalaman beliau di Abu Dhabi, lantaran anak sulongnya Dr Huda menghadapi masalah jantung yang kronik, dalam perjalanan untuk menunaikan umrah. Seperti biasa aku memang merakam keseluruhan kuliah tersebut dan mendengar kisahnya, aku rasa banyak perkara menarik untuk dikongsikan bersama sebagai pengajaran. Sedang aku membuat cuba membuat transkrip kisah tersebut, rupanya transkrip yang lebih baik telah disiarkan di http://www.darussyifa.org. Klik 'Baca Seterusnya' untuk catatan tersebut. Pengalaman lain seperti yang dialami oleh orang yang banyak membantu beliau di Abu Dhabi juga boleh diikuti di http://dperantauan.typepad.com.

Peristiwa yang berlaku di Abu Dhabi selama 16 hari, diceritakan oleh Tuan Guru Dato’ Dr. Haron Din ketika kuliah Perubatan Islam di Darussyifa’ pada 9hb. Jun 2008. Transkrip kisah tersebut adalah seperti berikut;

Saudara dan saudari yang dirahmati oleh Allah sekalian, Alhamdulilah saya serta seluruh ahli keluarga telah selamat pulang ke tanah air pada petang semalam (Ahad, 8hb. Jun 2008), setelah saudara saudari mendapat makluman yang tidak begitu pasti, apa yang sebenarnya yang telah berlaku, dan seorang yang berjumpa dengan saya akan bertanya soal yang sama, apa telah berlaku dan bagaimana kesudahannya, izinkan saya beberapa minit untuk menjelaskan bahawa rombongan umrah kami pada 24hb Mei 2008 yang sepatutnya bermalam satu malam di Abu Dhabi, dalam perjalanan pergi ke Damascus Syria, tiba-tiba anak saya Huda ketika kapalterbang hendak turun (mendarat di lapangan terbang Abu Dhabi) dia kena serangan jantung. Dia tidak boleh bernafas dan badannya basah kuyup macam orang mandi, dan saya tahu bahawa jika begini bermakna jantungnya bermasalah.

Mendarat sahaja kami hendak berkejar ke hospital, tetapi tidak tahu dimana hospital, dan problem nak keluar pula susah kerana tidak ada hotel yang boleh melayan kami dan sebagainya. Kami berada di airport sahaja pun hampir dua jam setengah. Dalam keadaan begitu akhirnya kami boleh keluar pergi ke hotel dan terus ke hospital.

Sampai di emergency ward, tidak ada doktor yang pakar kerana terlalu awal pagi, yang ada on-call doktor sahaja. Pada pukul lapan pagi di hospital baharu konfirm jantung dia bermasalah. Kami tunggu sehingga doktor pakar sampai, ramai doktor pakar yang sampai, kemudian kami dihambat keluar dari bilik itu. Huda dibawa keluar dari bilik emergency menuju ke bilik CCU (Coronary Care Unit).

Di CCU kami tidak dibenarkan masuk, memanglah tidak boleh ada gangguan, doktor kata dalam setengah jam akan bagi tahu. Setengah jam tidak dapat berita, sejam tidak dapat berita, hampir dua jam doktor keluar, apa dia kata “Lucky she can survive”, nasib baik anak hang selamat. Saya masuk tengok dia masih tidak sedar, badan sudah biru sebab oksigen tidak sampai.

Saya cerita ini kerana nak khabar bahawa ada saat-saat kita hilang pergantungan kepada makhluk. Kita terpaksa menghadap Allah ta’ala sahaja dan kepada Dia kita beserah dan mintak pertolongan.

Saya nak ringkaskan sepanjang saya 16 hari di Abu Dhabi, saya tidak pergi ke Mekah, tunggu anak, saat-saat genting cukup banyak. Ini satu saat genting, tetapi Alhamdulillah survive.

Pada pagi itu dia survive kemudian saya balik ke hotel. Pada malam itu ketika di bilik hotel, telepon berbunyi saya angkat, ketika itu jam 2:30 pagi, panggilan dari hospital “come immediately to the hospital, something very urgent”, kami keluar pukul 2:30 pagi nak ke hospital, teksi tidak ada, kereta tidak ada siapa pun tak boleh tolong, mintak tolong dengan orang hotel dia kata “Who I want to call, I don’t have any drivers number”. Suruh panggil Ambulan, orang hotel kata “They don’t come if you not a patient”. Dalam keadaan begitu, Kak Jah pulak nampak sungguh cemas, itulah dalam keadaan genting begitu “Ya Allah hantarlah seseorang yang boleh bantu”. Tidak lama lepas itu ada kereta masuk tetapi bukan teksi, orang biasa datang mungkin ada hal, saya datang berjumpa dengan dia mintak tolong. Saya cerita masalah saya. Nasib juga saya boleh cakap Arab sebab dia tak reti cakap orang putih. Kemudian dia hantar kami ke hospital.

Sampai di hospital dah pukul 4 pagi. Doktor kata dia dah tidak bernafas, doktor dah tidak boleh buat apa-apa dah. Doktor dah habis ikhtiar dah. “Ya Allah....” . Tidak lama kemudian pada subuh pagi tu dia survive semula, dia boleh bernafas balik.

Ringkasnya, dalam saat genting begitu saya balik duduk di hotel, tak lama teringat sangat nak pergi semula ke hospital. Dengan pelbagai masalah yang di hadapi itu saya mintak Allah ta’ala sahaja yang tolong, bagaimana pada pagi itu seorang yang saya tidak kenal dari Malaysia datang ke hotel cari saya. Kata dia “Saya datang ni bawa sebuah kereta, ustaz boleh pakai, ini kuncinya”. Nama dia Suraya.

Di Malaysia lama dah saya tak bawak kereta, di sana pulak nak bawak kereta stering dia sebelah kiri, jumpa dengan round-about ikut sebelah kiri belangar habis. Tidak mengapa dah ada kereta, satu malam teringat kat anak, pergi ke hospital. Sampai di hospital tengok katil dia kosong. Siang tadi tu ada seorang meninggal saya tengok, dibungkus dibawa dengan strecher kemudian ditolak, sebelah betul dengan anak saya. Meninggal dunia, konfirm, bungkus dan tolak.

Saya pergi tengok, bilik anak saya katil telah kosong. Nurse pula tidak ada. Dalam gelisah begitu tak tahu nak buat macam mana, datang doktor kata “Don’t panic” dia pun kata “Your Daughter transfered to CCU”. Astaghfirullah!, apasallah hang tak khabar kat aku lagi awal. Pergi ke CCU pulak dia ada di situ. Rupanya kena serangan jantung lagi. Tidak mengapalah.

Pada besok hari pulak, pergi lagi ke hospital, katil yang dia duduk di CCU itu kosong pulak. La illa ha ill Allah! satu demi satu lah. Pergi tanya nurse, nurse itu pulak baru masuk tukar shift, dia kata “I don’t know”. Nurse tu pergi check, dan kata “Transfered to ICU” pulak dah. Pergi ICU pulak tengok dia ada dah. Tak apalah.

Anak saya hanya stable pada tiga hari sebelum balik (iaitu pada 6,7 & 8hb Jun 2008). Boleh bernafas tak pakai mesin, jantung stable. Doktor kata, “Okay with this condition she can fly”.

Doa kawan-kawan semuanya makbul insya’Allah. Tiga hari dia sihat, hari nak balik itu iaitu hari sabtu, rombongan yang pergi ke Mekah itu balik singgah ke Abu Dhabi, kita semua akan balik sekali dengan flight malam itu. Saya dok fikir rombongan yang seramai 40 orang ini nak pergi tengok anak saya di hospital, masuk bilik ICU, tak boleh masuk banyak, sekali hanya dua orang, kalau seorang masuk dua minit, berapa puluh minit nak selesai. Lebih baik bawa dia keluar. Nurse bagi doktor pun benarkan. Naik atas wheel chair tolak keluar. Keluar sahaja, adik-adik dia dah 14 hari tak jumpa, mak sedara dia yang pergi dulu tengok dia dalam keadaan nazak, nampak dia sahaja begitu, depa pakat teriak. Adik-adik dia pakat peluk dia sambil teriak, tak lama kemudian dia collapse. Excited atau terlampau gembira atau macam mana agaknya. Saya tolak semua orang bawa dia masuk balik ke ICU. Ada yang tidak dapat berjumpa. Biru balik, tak bernafas balik, bubuh mesin balik, kami duduk fikir, ini berapa jam lagi nak balik ini. Kalau macam ini memang tak boleh balik.

Astaghfirullah!, menyesal pun ada bagi dia orang tengok, tak apalah. Yang lain pakat pergi tempat lain tinggalkan kami. Hanya berdoa sahaja. Tengahari itu dia boleh bernafas normal, tidak mengapalah maknanya boleh bertolak balik. Naik ambulan.

Tuan-tuan bayangkanlah kita telah prepare elok semua, dah jaga saat akhir jangan bagi dia ada masalah. Saat akhir nak balik jangan bagi dia sesak nafas, bagi dia segar. Allah ta’ala nak uji lagi. Ambulan yang bawa dia tu mampus bila dah dekat nak sampai pesawat dah. Bila ambulan mampus, injin dia mati maka aircond tidak berjalan, bila aircond tidak berjalan dia sesak nafas. Panas berpeluh-peluh balik, nak kata peluh heart attack ke atau peluh kerana panas ke. Tak panas apa cuaca di luar 50 degree. Kalau boleh naik atas kapalterbang ada aircond, tapi tak sampai, tak jauh dah. Sementara itu forklift tak sampai lagi nak angkat dia masuk ke dalam kapalterbang.

La hau la wala kuwa ta illa billah!. Tak apalah, akhirnya last minute, sampai forklift angkat dia naik masuk ke dalam kapal terbang. Bila masuk kapal terbang cepat-cepat pakai gas. Gas itu kita dah prepare dah. Bila pasang gas tidak keluar, La hau la wala kuwa ta illa billah!, dia semakin penat, sukar bernafas. Astaghfrullah!, sampai begitu last minute, kapalterbang dah nak bertolak dah. Naik seorang engineer, rupanya ada button di bawah itu yang depa tidak tahu. Tekan button baru gas keluar.

Tapi kalau nak tahu yang sebelum tu, bila saya sampai di sana kita nak pergi ke Mekah bawa duit Malaysia. Duit Malaysia laku di Mekah, di Abu Dhabi duit Malaysia tidak laku. Depa tak kenal pun. Nak belanja macam mana ni untuk naik teksi, nak bayar dengan apa. Nak makan bayar dengan apa, orang yang kenal tidak ada, nak hidup macam mana. Itulah saya nak kata, tiap-tiap problem yang yang saya berjumpa, kronik macam mana pun “nikmat Allah ke atas kamu kena kamu hargai”, dalam sesak begitu, dalam keadaan tidak ada duit, dirham tidak ada, ada orang yang saya tidak kenal datang berjumpa dengan saya bagi duit cukup untuk belanja yang perlu. Tidak tahu siapa dia, maknanya tidak kenal sebelum ini.

Bila pertengahan masa kami berada di sana baru kami tahu, kami hendak kena belanja untuk membeli mesin itu berharga 10,000 dinar. Nak kena bayar hospital dijangka dalam USD15,000. Tiket Huda sahaja dengan enam seat kita beli termasuk stretcher kita perlukan RM31,000. Bil hotel, kawan saya yang datang duduk dua hari kena RM3000, sehari RM1500, itu untuk satu katil. Saya dua katil selama 15 hari maka duit tidak cukup. Kad ada tetapi dah guna maksimum. Itulah saya kata dengan siapa nak mengadu. Allah hantar orang Malaysia, yang pergi kesana dia dengar kata anak saya bermasalah, dia pergi dengan isteri dia kesana itu yang saya kata tadi yang dua malam tu. Nak balik tinggal duit untuk ustaz belanja, cukup untuk hotel tetapi tidak ada tiket untuk bawa Huda balik.

Seorang pilot telepon bilik saya, Kak Jah jawab, dia kata tiket ustaz dan keluarga untuk balik saya selesaikan. Nak bayar hotel, bayar hospital, sehari sebelum balik, orang Malaysia seorang lagi datang, orang Pulau Pinang. Dia datang semata-mata nak bagi bantuan kepada saya, dari Pulau Pinang ke Kuala Lumpur dan ke Abu Dhabi pergi jumpa saya di hotel, dia kata “Ustaz ada masalah kan?” saya kata tak ada, tetapi dia kata saya bawa duit ini untuk melepaskan semua masalah. Dia bagi USD20,000.

Itulah saya kata, satu demi satu, bukan kita yang boleh tolong, Allah ta’ala yang bagi pertolongan, Dia yang mengaturkan dan itulah yang saya katakan sampai akhirnya bila saya sampai semalam, selamat sampai ambulan tunggu, doktor tunggu ramai yang bantu saya, sampai ke hospital. Petang tadi (Isnin, 9hb. Jun 2008) dia telah berada dalam ICU, segala masalah yang dihadapi selama ini, boleh dikatakan semua sekali hampir dapat diatasi.

Jantung dia dah stable, buah pinggang dah stable, liver pun stable, enzyme dah turun kepada 133 sekarang, sebelum ini 5104 reading dia punya enzyme, padahal 1000 pun orang boleh mati dah. Sekarang tinggal 133 (Normal enzyme 1 hingga 33 sahaja). Doktor kata mungkin esok (10hb Jun 2008) dia kembali ke normal.

Masih di ICU dan dia sedar sepenuhnya dan keadaan yang sihat wa’afiat pada saya, dan saya syukur Alhamdulillah, terima kasih kepada semua yang telah mendoakan anak saya dan syukur Alhamdulillah saya sampai ke tanah air, anak saya dah berada di hospital Malaysia yang senanglah kita berbicara dengan bahasa kita dan senang kita faham.

Tolonglah berdoa supaya dia sihat seperti sedia kala dan cepat keluar daripada ICU ke wad biasa dan pulang ke rumah dengan segera.
Share:

Tension : Rega Petrol Naik Lagi.

Walaupun memang telah dijangka akan berlakunya kenaikan harga petrol, tetapi kenaikan sebanyak RM 0.78 begitu merencat sekejap fikiranku. Kalau dahulu kenaikan cuma beberapa sen, aku tidak gaduh untuk isi minyak di stesen minyak. Tetapi kali ini berbeza sekali. Aku join beratur panjang untuk dapatkan pertrol di stesen minyak SBCR. Tetapi disebabkan pergerakkannya perlahan dan masa pun sudah hampir tamat iaitu jam 12.00 malam, maka aku pun beredar. Jika seliter RM 2.70, bermakna tangki penoh My Nazaria, 75 liter = RM 202.50 .. aduhhhhhh.

Sebelum ini Pak Menteri Shahril kata rega minyak tidak akan naik sekurang-kurangnya hingga Ogos 2008, tapi lain pulak jadinya. Dua kali kejutan, masa dan harga. Tension betul bila memikirkan kenaikan kali ini. Apa yang akan berlaku selepas ini, satu demi satu harga barangan dan perkhidmatan tentunya akan naik. Walaupun kerajaan mengingatkan semua pihak jangan sewenang-wenangnya menaikkan harga barangan, namun sejarah lama menunjukkan seruan itu hanya sebagai ’memenuhi syarat’ untuk melepaskan batuk di tangga dan kenaikan gagal dibendung.

Kalau kerajaan menyeru supaya kita merubah cara hidup, cara yang bagaimana diperlukan. Car-pool ( sedangkan cubaan kerajaan untuk program ini dahulu menemui kegagalan ) ? Naik Motor pergi kerja ( sedang aku masih fobia dan mungkin perlu mengikuti kursus bagaimana mengatasi fobia akibat kemalangan motosikal akhir 2006 lalu ) ? Duduk rumah aje hujung minggu ( tak payah jalan-jalan ) ? Guna public transport ( sejauh mana disediakan kerajaan ) ?

Mengapa harga petrol dunia semakin naik dan naik. Benarkah disebabkan kekurangan bekalan ? Atau turunnya nilai Dollar Amerika ? Atau manipulasi golongan tertentu sebagaimana pernah berlaku kepada nilai Ringgit Malaysia. Rasanya sebelum Iraq di serang Amerika, reganya sekitar 50 – 60 USD setong. Tetapi kini menghampiri 130 USD. Memang tinggi. Tetapi Malaysia sebagai negara pengeluar minyak, sepatutnya berupaya menerusi mekanisma tertentu menetapkan harga pada kadar yang rendah sebagaimana kebanyakan negara-negara timur tengah yang juga pengeluar minyak.

Anyway, berdasarkan kenyataan PM kelmarin, harga minyak kini bergantung kepada harga pasaran global. Mungkin harga akan naik atau turun. Walaupun ada element levi, subsidi, potongan dan rebat diperkenalkan, namun tentunya masih tidak memadai. Harapnya jika rega minyak mentah dunia turun, rega petrol juga akan turun tanpa banyak daleh dan alasan. Bimbang juga kekalau rakyat semakin rasa 'tertekan' dan membuat sesuatu kepada pentadbiran Kerajaan Malaysia pada masa kini.
Share:

Hari Keluarga Surau Al-Hidayah 2008

Setelah beberapa tahun cubaan mengadakannya gagal, akhirnya berjaya juga diadakan pada 18 Mei 2008 di Kalumpang Resort. Hampir 40 keluarga menyertainya. Kalau tidak hadkan, tentu lebuh ramai keluarga turut serta. Aktiviti ini diadakan untuk mempereratkan silaturahim di kalangan ahli kariah. Keluarga AJK sebenarnya wajib pergi, tapi tak semua pun dapat hadir. Semoga program ini menjadi titik mula perkenalan, khususnya bagi para isteri AJK dan muslimat lain. Aktiviti menyeronokkan ialah mandi-manda. Sejuk tetapi menyegarkan airnya. Rasa nak datang lagi sekeluarga nanti.


Sebenarnya Hari Keluarga ini bukanlah 'perhimpunan keluarga' surau yang pertama diadakan. Sebelum ini pernah diadakan Perkelahan Keluarga di Ulu Yam, kekira 4 or 5 tahun dulu. Masa itu rasa dalam lingkungan 15 keluarga turut serta. Acara turut sama, cuma takde xtvt sukaneka. Yang menjadi penghalang dalam merancang menjayakan Hari Keluarga sebelum ini ialah apabila unsur 'penginapan' dimasukkan. Ini akan menjadikan kos terlibat sangat tinggi. Kali ini kita buat balik hari saja dan kos sekeluarga cuma RM30, tidak termasuk tiket masuk RM5 setiap anggota berusia 5 tahun ke atas.
Share:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah