Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikan pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, pahit, indah, muram, genting & gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Jika Masa Lalu Bisa Diputar Kembali ..

10 Februari 2019 : Singgah sekadar nak ambil gambar.

Kenangan Kembara Korban Kemboja 2019

Berpeluang Menyembelih Sendiri Lembu Korban ..

Singgah ambil angin segar

2 Februari 2019 ...

Tugasan Baru penghujung 2019

Balik2 cuti panjang, dapat tugasan baru musim2 tengkujoh ni ..

Ronda-ronda Dataran Putra, Putrajaya

Sekali-sekala ambil angin malam.

Anugerah Nasyeed.Com Semarak Semula Nasyid

Berbanding dengan irama lain, irama nasyid kelihatan agak terpinggir. Mungkin benar kerana ianya terpinggir daripada mendapat tempat di corong radio serta TV. Kebergantungan irama nasyid kini adalah terhadap media Islamik seperti TV Al-Hijrah, IKIM.fm, Oasis dan seumpamanya. Itulah saluran bagi mereka untuk terus bernafas, sesuai semangat dan roh nasyid itu sendiri. Radio lain pun kalau nak mainkan lagu nasyid, sebelum dan selepas azan sahaja. Itu pun kalau ada siaran azan. Agaknya …


Suatu ketika dahulu, irama nasyid pernah mencapai kemuncaknya dengan pencapaian kumpulan seperti Raihan, Rabbani, Hijjaz, Saujana dan In-Team.Mereka juga sering kedengaran menerusi radio. Malah ada anugerah khas kepada kumpulan nasyid dalam anugerah yang agak polular diadakan saban tahun di negara kita. Industri nasyid jarang diberi penghargaan secara khusus seperti Anugerah Industri Muzik atau Anugerah Juara Lagu.

Jualan album Raihan masih mengungguli daripada segi jualan tertinggi sebuah album tempatan di Malaysia. Malah rekod jualan album Maher Zain Thank You Allah yang mencapai 250,000 unit masih yang tertinggi dari kalangan album artis luar negara. Maknanya irama nasyid masih mencipta rekod dan punyai keistimewaan tersendiri sehingga mencapai tahap tersebut.

Pada hakikatnya, walaupun kelihatan semakin dipinggirkan namun kelompok peminat nasyid masih ramai. Di peringkat sekolah serta IPTA, irama ini masih mendapat tempat serta dijadikan acara atau aktiviti yang sihat dalam membentuk peribadi mulia. Malah album baru serta beberapa kumpulan baru yang bagus terus muncul dari semasa ke semasa, yang juga boleh diikuti menerusi youtube.

Kini Nasyeed.Com mengorak langkah menganjurkan Anugerah Nasyeed.Com yang akan berlangsung pada 13 dan 14 April 2012 ini. Acara yang julung kali diadakan ini berlangsung di Dewan Muktamar Pusat Islam, Kuala Lumpur pada jam 8.30 malam. Sebelum ini pernah ada anugerah Carta IKIM untuk lagu nasyid anjuran IKIM.FM, namun telah tidak diadakan sejak 2/3 tahun lalu, barangkali ketiadaan penaja.

Nasyeed.com hanya berbekalkan komunikasi menerusi jaringan social face.book. Nak harap siapa lagi bagi menghargai penggiat nasyid? Nasyeed.com berasa bertanggungjawab untuk memartabatkan kembali nasyid, lantaran samburtan yang diterima amat mengalakkan sehingga nasyeed.com dikatakan mempunyai pengikut lebih 1 juta orang.

Berbalik kepada Anugerah Nasyeed.com, aku tidak kisahlah bagaimana pemilihan pemenang akan dilakukan serta apa kategorinya. Yang pentingnya agar hasrat anugerah yang julung kali diadakan dapat mengangkat kembali martabat nasyid seiring industri muzik. Aku difahamkan yang bertanding adalah terbitan antara 2000 hingga 2010 dan undian awal dibuat menerusi facebook. Orang yang ada facebook saja yang boleh terlibat kalau begini ?

Alhamdulillah, aku mendapat 4 tiket masuk ke salah satu acara yanag dianjurkan oleh Nasyeed.com, iaitu Konsert Anugerah pada 14 April nanti.

Tiket masuk ini aku perolehi semasa mengikuti salah satu daripada roadshow mereka yang diadakan di Wangsa Walk pada 7 April yang lalu setelah mendapat jawab soalan yang dikemukakan oleh Kumpulan Saujana.

Turut membuat persembahan ialah Kumpulan Du'a, iaitu kumpulan baru yang ahlinya terdiri daripasda warga Saujana Utama yang aku kenali mereka. Semoga berjaya dalam mempertaruhkan lagu Sahaja Aku Mencintaimu. yang juga buat pertama kalinya jadi Juara carta IKIM.fm pada 8 April 20102lalu.

Dalam akhir majlis tersebut dapat juga bergambar dengan Mawi yang merupakan finalis anugerah.

Untuk keterangan lanjut boleh diperolehi menerusi beberapa sumber link berikut.
a. Nasyeed.com
b. Munsyeed.com
Share:

Perhimpunan Warga Agama Qaryah Wilayah Persekutuan

Pada 6 April 2012, lepas solat Jumaat aku terus bergegas ke Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) bagi menghadiri Perhimpunan Perdana Warga Agama/Qaryah Wilayah Persekutuan, mewakili Surau Jumaat qaryahku. Dewan yang pada mulanya hanya dipenuhi dengan sebahagian kecil wanita, dengan sekejap sahaja penuh sesak dengan orang ramai. Peliknya kenapa dinamakan Perhimpunan Warga Agama / Qaryah ? Bukan perhimpunan semua penganut agama satu Malaysia ?

Dalam majlis perhimpunan tersebut, pelbagai sumbangan daripada kerajaan diumumkan mengikut beberapa kategori seperti termasuk guru-guru KAFA, Sekolah rendah Agama (SRA), para imam, guru-gurutakmir, Ahli Jawatankuasa Masjid, Surau Jumaat, dan Surau yang berdaftar dengan Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan ( JAWI ) yang semuanya berjumlah sebanyak RM 211,658,600.

Sebagai AJK Surau Jumaat pun ada imbuhan, berapa agaknya ? Lumayan tak ? Jika jumlah sumbangan kepada AJK Surau Jumaat yang berjumlah RM 821,000 di bahagikan kepada 10 orang bagi setiap Masjid dan Surau Jumaat yang mungkin berjumlah 160 buah, maknanya dapat sekitar RM500 sorang !!!

Apa pun yang jelas mesej yang hendak disampaikan ialah bagaimana kemampuan pihak kerajaaan selain menyediakan pelbagai kemudahan kepada rakyat, juga memberikan pelbagai sumbangan dan imbuhan ialah disebabkan kebijaksanaan serta kemampuan pihak kerajaan dalam mentadbir negara ini.

Oleh itu, kerajaan yang ada perlu dikekalkan. Senang cakap sokong, pilih dan undilah kerajaan sedia ada yang sudah elok dikekalkan. Ternyata PRU13 semakin dekat.

Disebalik nyanyian lagu 1Malaysia pada awal majlis, para hadirin juga diminta mengebarkan bendera Malaysia. Entahlah, di sebalik semangat tinggi yang cuba disentuh atau diusik oleh Datuk Jamil Khair dalam ucapan aluannya, aku lihat sebenarnya ramai yang tidak mengibarkan bendera dan tidak juga menyanyikan lagu tersebut. Mengapa ini berlaku ? Protes ? Tak tahu ? Kalau tidak suka kenapa datang juga ke majlis begini.

Apakah apabila ada pengumuman tentang imbuhan atau sumbangan akan disampaikan, lalu ramai yang hadir bagi menyatakann rasa kesyukuran dan kegembiraan tersebut. Ini jauh berbeza dengan majlis Seminar Gagasan 1Malaysia dan Pengertian Wassatiyah yang aku hadir beberapa minggu lalu, dimana daripada anggaran 400 peserta akan hadir, tetapi sebaliknya tidak sampai 40 yang hadir.

Klik untuk maklumat lebih lanjut mengenai sumbangan peruntukan yang diluluskan.
Share:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah