Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikanlah pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, saat pahit, indah, muram, genting dan gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Kaabah Menggamit Hatiku ... I'm Coming !!!

Insya’allah hujung bulan aku ini, aku sekeluarga serta bonda akan menunaikan Umrah ke Tanah Suci Mekah. Dalam membuat persiapan untuk melaksanakan ibadah tersebut aku dan keluarga telah beberapa kali mengikuti beberapa kali kuliah atau kelas mengenai ibadah Umrah yang dianjurkan oleh syarikat Travel Agent yang akan menguruskan pemergian kami nanti. Bagi aku dan isteri mungkin ini ulangkaji. Bagi anak-anakku barangkali perlukan penekanan yang lebih berbanding dengan apa yang pernah dipelajari masa sekolah menengah dulu.

Namun sebaik mengikuti kuliah yang diadakan pada Sabtu 7 Mei lalu, aku semakin tidak sabar nak berangkat ke sana. Lambaian Kaabah semakin terasa. Hatiku semakin tersentuh dan terharu. Apa tidaknya, Ustaz Haji Yahya menceritakan bahawa Kaabah apabila diarahkan masuk ke syurga pada Hari Akhirat nanti, enggan bergerak ke syurga selagi tidak diiringi oleh semua manusia yang pernah tawaf mengelilinginya. Adus .... Allahu Akbar !! Aku rasa macam tidak pernah dengar hadis atau kisah sebegini. Aku bertekad untuk tawaf sebanyak mungkin apabila di sana nanti. Semoga Allah permudahkan urusanku nanti.

Memang Kaabah begitu istimewa dan banyak fadhilatnya. Hadis dari Ibn Abbas r.a bahawa Rasulullah s.a.w bersabda, ‘120 rahmat turun ke atas Kaabah setiap hari dan malam, 60 untuk mereka yang melakukan tawaf, 40 bagi mereka yang mendirikan solat dan 20 untuk mereka yang melihat Kaabah.’ ( H.R Baihaqi dan Tabrani ) Ini ditambah dengan kelebihan solat di Masjidil Haram dimana Kaabah berada, sebagaimana disebutkan dalam hadis lain iaitu diganjarkan sehingga seumpama 100,000 kali solat.

Kursus Umrah
Hadir juga sebagai persediaan. Aku rasa payah juga syarikat nak kendalikan Kursus Umrah berbanding Kursus Bersiri Haji. Apa taknya, nak diceritakan sangat banyak. Kuliah 3 -4 jam tidak memadai. Kalau nak buat sehari suntuk, mungkin meletihkan juga dibuatnya. Atau mungkin kosnya jadi tinggi sebab kena sediakan makanan tengahari kot ?

Tambahan pulak kekadang beberapa siri ceramah dikendalikan oleh Ustaz yang sama, kisah pun sama walaupun tidak habis juga nak disampaikan semuanya. Banyak sangat kuah berbanding isinya. Cerita yang wajib dan rukun pun kekadang tidak habis, apatah lagi yang sunat. Memanglah umrah dan haji ini banyak perbuatan. Kalau tawaf dan saie main jalan saja ikut syarat sahnya pun sudah memadai. Nak tahu juga doa serta sunat yang besar ganjarannya. Jika kursus haji, setiap siri mungkin telah ditentukan topik khusus yang akan disentuh. Maka lebih mudah diuruskan.



Cucuk Imunisasi
Rupanya payah. Di Klinik Kerajaan memang dikatakan tidak ada sekarang. Payah nak dapatkan khidmat ini dari klinik swasta sekitar Putrajaya dan Bandar Baru Bangi. Sama ada habis stok atau reganya yang ku kira tidak munasabah, tidak selaras. Cucuk imunasasi Hajiku baru sahaj tamat April lalu. Yang itu memang proper rekodnya dalam buku rekod kesihatan jemaah haji.

Dengan berbantukan internet, hubungi satu demi satu dan akhirnya alhamdulillah settle semua. Namun cara keputusan direkod dan diberikan oleh pihak klinik ternyata berbeza dan tidak selaras. Ada yang sediakan kad atau buku khas. Namun aku punya rekod suntikan hanya ditulis atas sekeping kertas A4 yang dipotong bersaiz 2” X 3”. Boleh percaya ke, padahal nama klinik memang tersohor dengan rangkaian seluruh Malaysia.

Patutnya ada satu sistem yang merekodkan semua suntikan yang telah dibuat di klinik swasta yang dilantik sebagai panel. Menerusinya, apabila permohonan Visa diproses, semakan hendaklah dibuat kepada sistem berkenaan. Kira senang dan sahih, tiada berbanding pertikaian jika berdasarkan pelbagai rupa dokumen yang digunakan oleh klinik swast untuk merekod suntikan.

Gambar, Visa Dan Passport
Teknologi banyak membantu mempercepatkan proses. Kini gambar boleh siap dalam masa 15-20 minit. Kalau nak touch-up sikit pun tidak ambik masa yang lama.


Nak buat passport pun mudah. Dalam masa kekira dua jam boleh diselesaikan, pasport siap. Regapun baru dikurangkan kepada RM 100 sahaja untuk 2 tahun. Dulu hanya ada yang RM200 untuk 5 tahun. Kini hanya tinggal Visa yang akan diuruskan oleh Travel Agent dengan kedutaan Arab Saudi, kot ? Harap takde masalah.

Cuti
Cutiku telah kupohon dan diluluskan. Cuma kebenaran keluar negara yang baru dihantar. Isteriku kata dah settle. Kak Yong baru dapat tawaran kerja dan kena lapor diri mulai 19 Mei ini. Nampaknya terpaksa minta tangguh selepas balik umrah nanti.

Cuma Kausar ditolak cutinya oleh Pengetua sekolah. Kalau cuti juga kena gantung kad outingnya. Tengah plan nak dapatkan MC ... ha ! ha ! Perubahan tiket flight Kausar nak balik semula sekolah masih belum dibuat. Kena denda RM70 oleh Air Asia kalau tukar tarikh. Bayor ajelah. Cari flight syarikat lain, nampak lebih mahal kosnya.

Cabaran
Seolah-olah cabaran mula mendatangiku. Jika sebelum ini dijanjikan direct flight dari KLIA terus ke Jeddah dengan MAS, baru diberitahu yang kami akan naik MAS hanya dari KLIA ke Bangkok, then naik Etihad pulak untuk ke Jedah. Kena tipu ke kami ? Terasa geram dan nak marah juga.

Sengaja aku pilih pakej ini dulu sebab dikatakan direct flight ke Jedah dengan MAS. Bukan selebriti yang ada hubungan dengan syarikat berkenaan. Nak transit-transit ini dikatakan oleh yang berpengalaman, agak leceh dan bimbang bagasi tak sampai.

Cabaran kedua pulak apabila dikatakan aku tidak layak menerima diskaun sebagai dijanjikan ketika mula mendaftar Disember tahun lepas. Kira bertekak juga dengan pekerja di syarikat Travel Agent tu. Dikatakan kesilapan cakap orang yang menerima permohonan aku dulu dan diapun sudah 'dibuang' kerja lantaran banyak kesilapan yang telah dilakukan.

Akhirnya dapat juga tapi tidak sepenuhnya. Redho ajelah. Malah aku sebenarnya kalau tak dapat diskaun pun ‘terpaksalah redho’ juga. Mungkin ada hikmah lain, rezeki Allah nak ganti nanti, waullahualam.

Persediaan Diri
Sering dalam siri kuliah umrah yang aku hadiri, ustaz mencadangkan untuk perbanyakkan istighfar dan solat taubat pada ketika ini. Ini penting bagi membersihkan diri sebelum mengunjungi Mekah. Disamping itu juga, pohonlah diberikan kemudahan Allah dalam urusan mengerjakan umrah nanti.

Begitu juga doa-doa sebagaimana yang dicadangkan, biasakan membacanya supaya lancar membacanya atau sekurang-kurang tidak terkial-kial semasa tawaf atau saie nanti.
Share:

0 Komen:

Blog Tazkirah

Penafian

Pengunjung boleh menggunakan maklumat dan gambar dalam blog ini untuk sebarang tujuan kebaikan. Digalakkan agar dinyatakan kredit kepada blog ini. Namun, atas sebarang kehilangan, kerosakan, kesusahan atau gangguan yang timbul kerana menggunakan maklumat dalam blog ini adalah tanggungjawab masing-masing.

Harian Metro

The Star Online

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

kata2