Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikanlah pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, saat pahit, indah, muram, genting dan gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Keajaiban Air Untuk Merawat

Semua orang tahu betapa air sangat penting dalam kehidupan kita. 70% permukaan bumi adalah air. Tetapi kebanyakkan, 98% adalah air laut yang masin. Hanya 2% merupakan H2O. Namun air sebenarnya benda hidup. Air bukan sahaja untuk menghilangkan dahaga, tetapi air berperanan untuk media pengubatan dan rawatan. Pendek kata air dapat menyembuhkan. Kitapun digalakkan untuk minum plain water sekurang-kurangnya dalam sehari 2 liter. Plain water, bukan teh, kopi, sirap dan apatah lagi air gas bikarbonat. Kesihatan kita banyak bergantung kepada kualiti dan kuantiti air yang kita minum. Mungkin benar jika dikatakan bahawa ‘you are not just what you eat, you are what you drink’.

Kajian sebagaimana diwar-warkan sebelum ini oleh Dr Masaru Emoto daripada Jepun telah mengemparkan orang ramai. Memang aku pernah membacanya. Terpulanglah kepada setiap individu untuk menilai kebenaran teori Emoto ini. Tetapi apabila mengikuti kuliah Mengapa Air Digunakan Dalam Rawatan & Pengubatan Islam pada 10 November 2008 yang lalu, ada beberapa perkara lain yang menarik untuk dicoretkan dan dikongsi bersama.

Berdasarkan penemuan Dr Masaru Emoto, bentuk Kristal air yang terbentuk dipengaruhi oleh peserkitaran. Jika manusia menumpukan pemikiran atau konsentrasi terhadap air, kristal air akan terbentuk mengikut apa yang kita fikirkan. Selalunya melalui doa, muzik ataupun dengan menulis ayat-ayat di gelas tersebut. Emoto mengambil gambar-gambar kristal air yang beku mengikut prosedur sains yang diiktirafkan Gambar-gambar berikut dipetik daripada buku The Secret Of Water oleh Dr Masaru. Aku tidak memiliki buku ini tetapi ini dicilok daripada sumber perkongsian maklumat dalam entah e-group mana.

Ini kristal yang terbentuk, di atas apabila dibacakan perkataan 'suka' dan bawah - `benci'. Perkataan `benci' menghasilkan kristal yang berlubang seperti tercekik.


Di bawah ni gambar kristal yang terbentuk dari perkataan `perang', (kristal yang buruk di atas). Dan `damai' menghasilkan kristal seakan bergabung.


Ini pula kristal yang terhasil dari `cinta suami isteri'. Seolah-olah yang besar mengiringi kristal yang kecil.

Yang ni gambar kristal air di danau Zurich, Switzerland. Gambar sebelum dan selepas doa dibacakan ke air.



Efek melodi terhadap kristal. Penyembuhan melalui muzik indah ?



Kristal air yang terbentuk dari perkataan `Islam'. Kristal dari perkataan agama lain juga cantik.


Itu petikan daripada buku Dr Masaru, Ada banyak lagi gambar yang menarik yang menunjukkan efek doa dan pemikiran terhadap kristal air.

Menurut Ustaz penceramah tu, bentuk air yang dikatakan baik ialah bersegi enam, Kalau serabut berbentuk tak tersusun tu dikatakan ‘celaru’. Takde sampelnya pulak … Ternyata ada kebenaran jika air yang didoakan, membentuk kristal yang sungguh cantik. Kita diajar membacakan surah atau doa tertentu lantas ditiupkan ke dalam air sebelum diminum, sapu atau dibuat mandi. Air tersebut seterusnya menjadi media membawa harapan dan doa bagi memberikan kebaikan serta menyembuhkan penyakit yang terdapat dalam badan kita. Namun jangan kita lupa, kuasa menyembuhkan adalah datang dari Allah s.w.t jua.

75% badan kita juga merupakan air. Kandungan darah 82% adalah air. Jantung 90% air, otak 76%, malahan tulang pun 25% adalah air. Kecuali tulang kering kot !!!! Bayangkan jika badan kita selalu diperdengarkan dengan ayat-ayat suci al-Quran, dengar ceramah atau kuliah agama, azan atau iqamat serta lagu-lagu irama nasyid ( agaknya ), sedikit sebanyak tentu memberikan kesan baik terhadap air yang mengalir dalam badan kita. Ibu-ibu mengandung diminta bacakan ayat-ayat surah-surah tertentu, membentuk air yang berkualiti untuk bekalan anak dalam kandungan.

Mungkin sebab itu juga Allah melarang kita berada bersama orang yang maksiat atau semeja dengan orang yang minum arak, kerana dibimbangi ‘aura’ maksiat itu tempias mengenai kita sendiri dengan membentuk air yang mengalir dalam badan kita. Cumanya aku menjadi syak kalau perkara ini juga dijadikan bukti akan kebenaran agama lain, khususnya apabila ‘mereka’ melakukan perkara yang sama terhadap air, sehingga membentuk air yang cantik bentuk kristalnya dan mampu memberikan ‘kuasa’ rawatan.
Share:

4 Komen:

Lan Rambai said...

tulang kering takder air... hahaha

runescape money said...

can you email me: mcbratz-girl@hotmail.co.uk, i have some question wanna ask you.thanks

贵阳川麻将 said...

It seems different countries, different cultures, we really can decide things in the same understanding of the difference!
Personalized Signature:我喜欢淮安掼蛋,靖江青儿,南通长牌,姜堰23张,常州麻将这些地方言游戏

superior said...

I will pass on your article introduced to my other friends, because really good!
wholesale jewelry

Blog Tazkirah

Penafian

Pengunjung boleh menggunakan maklumat dan gambar dalam blog ini untuk sebarang tujuan kebaikan. Digalakkan agar dinyatakan kredit kepada blog ini. Namun, atas sebarang kehilangan, kerosakan, kesusahan atau gangguan yang timbul kerana menggunakan maklumat dalam blog ini adalah tanggungjawab masing-masing.

Harian Metro

The Star Online

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

kata2