Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikanlah pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, saat pahit, indah, muram, genting dan gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Natijah Bantahan Filem Innocence of Muslims

Aku kira persoalan menghina Rasulullah s.a.w bukan perkara baru. Sejak diutuskan lagi, Rasulullah s.a.w telah dihina bahkan diperlaku dengan pelbagai perbuatan keji dan kejam. Yang berbeza adalah cara mengikut peredaran zaman dan kini atas hak kebebasan bersuara, penghinaan dibuat sama ada secara serangan pemikiran, menerusi media elektronik dan media cetak.

Kita mungkin masih ingat dengan Salman Rusdie dengan “The Satanic Versus”nya. Mungkin sekiranya umat Islam melaksanakan fatwa Khomeini berkenaan dengan isu hukum bunoh terhadap Salman Rushdie, tentu tidak ada yang berani lagi menghina Rasulullah s.a.w.

Kini Barat sekali lagi telah menyiram api kemarahan umat Islam seluruh dunia dengan penerbitan filem Innocence of Muslims. Aku sebenarnya tidak pernah menonton filem berkenaan, malah dikatakan tidak digalakkan untuk menontonnya menerusi youtube. Khabarnya pula telah disekat. Entah sama ada disekat di negara yang membantah, atau masih boleh ditonton tetapi disekat daripada memberikan komen. Filem tersebut dikatakan mengambarkan betapa orang Islam tidak bermoral dan ganas, manakala Rasulullah s.a.w pula digambarkan sebagai gila perempuan.’

Filem ini dikatakan dihasilkan oleh sekumpulan agama Kristian di USA sempena ulangtahun peristiwa 11/9. Trailer filem ini telah dimuat naik di dalam laman youtube pada 2 Julai 2012 yang lalu. Filem ini telah mencetuskan tunjuk perasaan di kebanyakan negara umat Islam sehingga mengakibatkan ada yang terbunoh.

Beberapa Kes Penghinaan Rasulullah s.a.w
Pada tahun 2002, dimuat artikel tentang Rasulullah s.a.w dan Pertandingan Ratu Cantik Miss World di akhbar Nigeria, memperlekehkan pelaksanaan Syariah Islam salah satu wilayah di Nigeria, Jika Muhammad (Nabi umat Islam) masih hidup, Muhammad pun akan membenarkan pertandingan ratu cantik diadakan, dan Muhammad akan memilih salah seorang peserta pertandingan ratu cantik sebagai isterinya". Natijahnya, pejabat akhbar tersebut dibakar oleh rakyat Nigeria.

Pada 27 Mac 2008, salah seorang Menteri Kabinet Belanda iaitu Geert Wilders telah menjadikan filem kontroversinya, 'Fitna' untuk memburukkan Islam. Sedutan tayangan itu telahpun dilakukan dalam sebuah rancangan primetime di ABC News yang berjudul ‘What Would You Do?’. Wilders telah meletak video-video terrorist untuk menunjukkan bahawa ia adalah perbuatan Muslim. Geert Wilders juga mendakwa al Quran yang dimiliki umat Islam perlu diharamkan kerana ia menyerupai buku Hitler.

Mungkin kita juga masih ingat dengan akhbar terbesar Denmark Morgenavisen Jyllands-Posten yang menyiarkan sebanyak 12 karikatur imej Nabi Muhammad s.a.w pada September 2005.

Peranan YB Ngeh DAP
Aku kira pada peringkat awal ajakan bantahan secara demontrasi di Malaysia berhubung dengan filem Innocence of Muslims seperti agak dingin. Mungkin kerana ketika itu umat Islam sibuk dengan acara Ramadan dan Shawalnya. Namun apabila tersiar hebahan twitter sindiran daripada YB DAP terhadap YB KJ, mulalah isu ini mendapat tempat dalam media masa bagi menunjukkan kebobrokan sikap pemimpin DAP serta betapa Pakatan Rakyat perlu ditolak dalam PRU13 nanti. KJ pun jadi semakin bersemangat untuk meneruskan demonstrasi lantas mengajak PAS untuk join sama.

Tidak tahulah apa maksud sebenar mesej twitter YB Ngeh, sehingga permohonan maafnya pun seperti sukar diterima. Mungkin sekadar sindiran tajam kepada KJ secara peribadi untuk tidak menjadi jaguh dalam isu ini.

Namun elok juga kita merenungi sejenak the positive side of it. Memang demonstrasi yang dilakukan itu sesia dan buang masa bagi setiap individu yang terlibat sekiranya sekadar seronok-seronok, meramaikan majlis, sekadar menurut ajakan rakan-rakan dan sekadar nak tunjuk bahawa kita adalah jaguh dan perihatin terhadap diri Rasulullah s.a.w. Tetapi bagi pandangan luar atau Barat, mungkin ia suatu amaran agar tidak mengulangi lagi penghinaan.

Natijah Demontrasi
Baguslah demonstrasi tersebut sekiranya ia memberikan natijah serta tertanam dalam diri kemudiannya rasa cinta yang mendalam terhadap Rasulullah s.a.w. serta berusaha untuk mempraktikkan ajaran yang di bawa oleh Rasulullah s.a.w dalam kehidupan harian, diri, keluarga, masyarakat dan negara.

Sejauh mana Rasulullah s.a.w yang diagung-agungkan dan dipertahankan kemuliannya itu, diamalkan sunnahnya ? Kalau masih juga sunnah Rasulullah s.a.w kita sendiri persendakan, anak isteri dogol tidak menutut aurat, hudud masih di tentang dengan seribu satu alasan, baca al-Quran pun Yasiin seminggu sekali, suboh asyik suboh gajah kat rumah jauh sekali suboh jemaah kat surau … takut kita dikatakan jadi munafik dan tidak tahu entah apa yang di demonstrasikan !!!

Jika demikian, memang membuang masa dan tenaga!! Malah pernah Rasulullah s.a.w bersabda, berapa ramai yang berpuasa tetapi yang diperolehi hanya berlapar sahaja. Buang masa dan tenaga juga kan ?

Penghinaan Dalam Negara
Kita nampak penghinaan daripada barat, tetapi jangan lupa kenyataan-kenyataan penghinaan ke atas Rasulullah s.a.w dalam negara kita. Jangan kuman di seberang laut kita nampak tetapi gajah depan mata buat-buat tak nampak. Takde pula nak bising-bising apatah lagi nak berdemonstrasi ?

Masih ingat kenyataan-kenyataan berikut ? Sekiranya hukum rejam batu sampai mati kepada penzina dan potong tangan kepada pencuri, nescaya ramailah rakyat Islam yang mati dan kudong tangan. Dalam satu kenyataan lain pula, tujuan menutup aurat adalah kerana pada zaman Nabi, Arab Jahiliyah mempunyai nafsu yang kuat. Sebelum itu pula ada kenyataan, dia bukan ada Gillette, zaman Nabi ada Gillete ke tak da ? Pisau cukur pun tak da masa ( merujuk kepada sebab nabi berjanggut ).

Banyak kenyataan penghinaan pernah tersiar dalam beberapa akhbar berbahasa Inggeris dalam negara. Antaranya pPada 4 November tahun 2000 sebuah artikel yang bertajuk "Let Islam Lead The Way With Its Progressive View On Sexuality" dalam akhbar NST yang ditulis oleh Farish Noor menyebut, ( Terjemahannya ), "Fakta bahawa Nabi mempunyai beberapa orang isteri dan diketahui telah mengadakan hubungan seks dengan 15 wanita termasuk seorang gundik bernama Rayhana yang tidak Islam sehingga akhir hayatnya adalah bukti mengenai sifat kemanusiaan Nabi".

Argh, dulu banyak lagi seperti dari Sister In Islam sehingga Dewan Pemuda Masjid Malaysia, sebuah pertubuhan NGO menfailkan saman pemula terhadap Sis Forum (Malaysia) bagi melarang pertubuhan itu menggunakan nama Sisters In Islam sebagai nama dan pengenalan organisasi. Apa kisahnya sekarang ?

Namun seperti tidak ada tindakan hukuman dikenakan. Apakah kerana menjaga kepentingan persaudaraan antara kaum ? Menjaga kepentingan politik parti pemerintah ? Atau disebabkan hubung kait dengan individu VVIP tertentu atau syarikat penerbitan tertentu ? Laporan polis yang dibuat hanya sekadar menebalkan buku laporan polis dan membanyakkan statistik pihak berkuatkuasa.

Jika diteliti daripada sejarah lalu, mereka yang menghina Rasulullah s.a.w sama ada secara individu atau kumpulan dilihat mendapat pembelaan atau perlindungan sewajarnya khususnya oleh pihak Eropah dan Barat.

Di negara kita pula nampaknya sentimen dan survival politik kepartian menjadi faktor penentu bentuk tindakan yang diambil oleh pemerintah khususnya. Parti pemerintah perlu ditonjolkan sebagai juara, sekurang-kurangnya dilihat mendahului yang lain. Suatu ketika dulu pula, mempersoalkan Islam tak sama dosanya dengan mempersoalkan Islam Hadhari.

Semasa kempen Pilihanraya Kecil DUN Tenang, Presiden MCA mempersoalkan keperluan baginya untuk memahami nilai-nilai Islam. Malah beliau mempersendakan ajaran atau perintah agama calon lawannya yang berugama Islam dengan mempersoalkan hal berjabat tangan dan persentuhan kulit lelaki dan perempuan. Sekiranya yang mempersoalkan itu Pengerusi DAP, tentu lain kisahnya.

Walau apapun bentuk penghinaan yang diluahkan, sesungguhnya keagongan, kemuliaan dan kesucian Rasulullah s.a.w kekasih Allah tidak akan tergugat. Ya Rasulullah, berilah syafaat kepada umatmu, kepada mereka yang membela kesucianmu daripada sebarang penghinaan.
Share:

0 Komen:

Blog Tazkirah

Penafian

Pengunjung boleh menggunakan maklumat dan gambar dalam blog ini untuk sebarang tujuan kebaikan. Digalakkan agar dinyatakan kredit kepada blog ini. Namun, atas sebarang kehilangan, kerosakan, kesusahan atau gangguan yang timbul kerana menggunakan maklumat dalam blog ini adalah tanggungjawab masing-masing.

Harian Metro

The Star Online

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

kata2