Harap maaf ... Blog ini telah berpindah ke Http://www.hassan.masrom.com. Terima kasih !!!!

Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Blog ini telah berpindah ke http:\\www.hassanmasrom.com Harap maaf.

Jika Masa Lalu Bisa Diputar Kembali ..

10 Februari 2019 : Singgah sekadar nak ambil gambar.

Kenangan Kembara Korban Kemboja 2019

Berpeluang Menyembelih Sendiri Lembu Korban ..

Singgah ambil angin segar

2 Februari 2019 ...

Tugasan Baru penghujung 2019

Balik2 cuti panjang, dapat tugasan baru musim2 tengkujoh ni ..

Ronda-ronda Dataran Putra, Putrajaya

Sekali-sekala ambil angin malam.

Pencipta Tetikus, Engelbart Meninggal Dunia

SAN FRANCISCO — Doug Engelbart, pencipta tetikus, versi awal e-mail, program pemprosesan kata dan Internet telah meninggal dunia pada usia 88 tahun. Menurut Muzium Sejarah Komputer di Mountain View, California, di mana Engelbart telah menjadi seorang fellow sejak 2005, pihak muzium dimaklumkan tentang kematian beliau melalui e-mail dihantar oleh anak perempuannya, Christina.

Institut Penyelidikan Standford di mana beliau bekerja, juga mengesahkan kematiannya. Namun punca kematian masih belum diketahui. Engelbart membayangkan dunia di mana orang ramai menggunakan computer untuk berkongsi idea tentang penyelesaian masalah pada tahun 1950an dan 60an.

Beliau membangunkan tetikus pada 1960an dan mendapatkan patennya pada 1970.Pada waktu itu, ia diperbuat daripada kayu ditutup dengan dua roda besi.

Tetikus mula menembusi pasaran komersial pada 1984, dengan Macintosh dari Apple. Pada 1987 teknologi itu boleh didapati di domain awam - bermakna Engelbart tidak dapat mengumpul royalty bagi tetikus apabila ia diguna secara meluas. Kira-kira 1 billion tetikus telah dijual sejak pertengahan 1980an.

Pada 1997, Engelbart merangkul anugerah pencipta Amerika paling lumayan, Hadiah Lemelson-MIT bernilai $500,000. Tiga tahun kemudian bekas Presiden, Bill Clinton menganugerahkan Engelbart medal teknologi kebangsaan kerana mencipta asas pengkomputeran peribadi.

Douglas Carl Engelbart dilahirkan pada 30 Januari, 1925, dan membesar di sebuah ladang kecil berhampiran Portland, Ore. Beliau mempelajari bidang kejuruteraan elektrikal di Oregon State University, mengambil cuti selama dua tahun ketika Perang Dunia kedua untuk berkhidmat sebagai juruteknik radar dan elektronik tentera laut di Filipina.

Dipetik dari http://news.abnxcess.com/bm/2013/07/pencipta-tetikus-engelbart-meninggal-dunia/
Share:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah