Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikanlah pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, saat pahit, indah, muram, genting dan gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

'Berbulan Madu' Ke Kuching Sarawak

Pada 25 April 2008 lalu, aku fly dengan Air Asia ke Kuching. Tiket dah tempah dua bulan dahulu apabila ada offer. So dua orang pergi dan balik termasuk itu dan ini jadi RM 320++. Tarikh ini dipilih 'kononnya' sebagai hadiah hari kelahiran isteriku pada 21 April lalu.

Hari 25 April tu aku bercuti. Jam 2.30 petang betolak dari rumah ke stesen Komuter Kuang. Kemudian naik Komuter dan sampai di KL Sentral naik Skybus, RM 8 sahaja. Hampir jam 5.00 petang sampai LCCT. Ramai betul orang, maklumlah dengan adanya Air Asia, now every one can fly. Tapi siapa dan kemana mereka semua ini ? Jumpa orang Seri Pagi, katanya sekeluarga nak ke Labuan. Singgah minum kat ‘Asian Kitchen’, secawan Milo panas RM 2.90 dalam cawan polisterin kecik !!! Padahal kalau kat luar rasanya cuma RM 0.90.

Walaupun flight lewat kekira 20 minit dari jadual, namun aku bersama orang lain tetap berdiri beratur awal supaya dapat naik cepat untuk cop tempat duduk. Jam 7 mlm baru dilepaskan masuk, maka berlari anaklah ke kapalterbang sehingga memotong pemegang ‘boarding xpress’ dan warga emas. Bukan aku sorang begitu, nampak lain pun sama. Dapat duduk dekat pintu exit di tengah-tengah. Sengaja pilih sebab tempat kakinya luas, so senang nak ‘melunjurkan’ kaki. Tetapi kami dapat extra explaination daripada crew flight, tunjukkan cara-cara nak bukak pintu jika 'diperlukan'. Kecut juga perut bila dikatakan begitu. Tapi banyak tempat kosong sebenarnya. Sepanjang perjalanan semuanya lancar dan suasana dalam pun ok. Cuma musik yang dimainkan agak ‘rock’ sikit dan hari pun sudah gelap, tak berapa nampak di luar tingkap.



Sampai Kuching International Airport kekira 8.50 malam. Wau, cantik airportnya. Ala-ala KLIA gitu. Last time pegi rasanya masa kerja kat Lembaga Peperiksaan iaitu 5 or 6 tahun dulu. Banyak perubahan. Lepas melepasi pemeriksaan kastam dan ambik barang, terus ke Hotel Harbour View dengan teksi RM 17.50. Hotel dekat dengan ’Kuching Waterfront’ dan agak kecik biliknya. Dah book bilik jenis Deluxe dengan queen bed. Cuma RM 130 semalam sebab kakitangan kerajaan. Ini termasuk sarapan untuk 2 orang bagi dua hari. Kalau tidak RM 170 semalam. Lepas check in, terus cari restoran untuk makan malam. Perut dah ’berbunyi’. Makan nasi goreng kampung, tapi tak ada bilis. Pesen orang Kuching kot !!!

2nd day, pukol 7 pagi dah turun sarapan hotel. Hari sudah terang. Nampak ramai pemain dan kakitangan pasukan bola sepak Terengganu yang turut menginap di hotel yang sama. Tanya salah sorang, katanya malam ini lawan Sarawak. Then ambik taxi pegi Hutan Semanggoh nak tengok orang hutan. Tapi silap timing, sampai saja orang hutan baru ‘beransur’ dari tempat ‘feeding’. Ramai Mat Salleh, orang tempatan rasanya kami berdua sahaja. Orang hutan ni diberikan nama dan ada keturunannya yang diabadikan di whiteboard sejak tahun 1900an.

Lepas tu pegi ke kilang ’tembikar Sarawak’. Selain ada diskaun untuk semua tembikar sebanyak 50%, dapat tengok proses pembuatannya. Dari tanah yang diproses, diadunuli, ditempa dan dicat hias. Beli beberapa untuk kenangan dan dipack elok. Isteriku beli kain alas meja, yang besar RM10 dan kecik RM8 ( lepas diskaun ). Lepas tu kembali ke hotel dan letak barang. Kemudian turun semula jalan-jalan di waterfront. Ramai pelatih polis lepak-lepak ’outing’ dan 'dating' tepi sungai.

Naik sampan pergi seberang. Pendayong dan atap sampan semuanya ada cop jenama syarikat telekomunikasi. Rupaya ada tajaan. Perjalanan kekira 5 minit sahaja, tambangnya RM 0.30 sorang. Sampai seberang, singgah di tempat antara membuat kek lapis Sarawak yang tersohor iaitu Dayang Salhah. Murah-murah kek kak situ, yang biasa cuma RM10. Khabarnya di KL dalam RM 25. Syarikat ini juga menawarkan tempahan menerusi internet dengan kos RM 17 termasuk penghantaran. Tengok dapornya agak bersih. Tapi acuan yang berisi warna warni tampak macam kilang cat saja. Sebelum balik, duduk di ruang tamunya untuk merasa pelbagai jenis kek lapis sambil berehat menikmati kesejukan penghawa dingin.

Lepas itu, jalan kaki ke Kota Margherita. Jalan menuju tempatnya macam tidak dipelihara elok. Ingatkan salah jalan. Kota ini pernah digunakan sebagai kubu pada tahun 1880. Masih kedapatan meriam, bilik kurungan, tempat meninjau dan bilik senjata. Sebelah kota, bangunan yang bakal menempatkan Dewan Undangan Negeri sedang dalam pembinaan. Tetiba kedenganran suara azan kuat berkumandang sana sini. Bagus juga, dalam bandar besar macam ini, azan kuat berkumandang. Kan Malaysia negara Islam !!! Kemudian balik semula ke Jetty. Dalam perjalanan jumpa pokok saga, isteriku kutip beberapa bijik buah saga entah nak buat apa ...

Agaknya berapa pendapatan pakcik pendayong sampan nie kalau cuma RM 0.30 tiket seperjalanan. Dekat tebing sungai banyak juga kereta ’parking’, barangkali keseberang dengan sampan ini aje untuk berurusan atau ke tempat kerja. Payahnya kami ialah bila nak ambik gambar berdua. Bila minta pertolongan daripada orang lain, ada kata tak tahu, tak mahu dan setengah tu kalau ambikkan pun gambarnya 'goyang'. Leceh betol ....

Kemudian ke Main Bazar Waterfront. Ingatkan besar, sebab dikatakan ’must visit’, rupanya kecik seciput aje. Di sana kain alas tu dapat lebih murah lagi. Besar RM 9 dan kecik RM 7. Isteriku geram sebab sudah beli tadi dengan rega yang lebih mahal. Pergi lunch ’Laksa Sarawak’ di gerai tepi sungai. Boleh tahan juga rasanya. Sambil jalan balik ke hotel, singah kedai-kedai ’kekal’ tepi jalan. Alamak, isteriku jadi makin geram. Alas meja tu lagi murah. Yang kecik 2 helai RM 10 dan besar cuma RM 7. Barangan cenderahati lain pun murah-murah. Aku 'terbeli' t-shirt Sarawak. Then balik hotel, tidur kejap. Petang sikit turun semula, singgah di pasaraya membeli belah berdekatan dan ambik gambar kenangan di bulatan yang ada patung kuching. Orang kata tak sah pegi Kuching kalau tak bergambar di situ. Hari semakin gelap, balik hotel dan turun semula untuk dinner saja. Lepas tu relax kat hotel saja ... nonton aksi EPL Chelsea lawan Man Utd. Apabila gol, kedengaran sorakan entah dari mana ...

3rd day, lewat sikit turun sarapan. Sempat ucap tahniah kepada salah sorang kakitangan squad Terengganu kerana menang 4-2. Baru kelihatan jurulatihnya, Yunus Alif ( betul ke ). Setiap pagi nampaknya sama aje menu sarapan pagi di hotel ini. Sekadar boleh tahan, takdelah sedap sangat. Then ambik teksi ke Pasar Satok. Tak ada apa sangat, kecuali nak beli sayuran, buahan dan bahan mentah lauk pauk. Isteriku tidak sedap badan, lalu pulang aje ke hotel. Aku ambik keputusan nak jalan-jalan semula sorang diri. Tak kan nak duduk memerap kat hotel aje, datang dari jauh ni dan masa masih panjang.

So, aku singgah ke pasar basah dekat Main Bazar Waterfront, beli ikan terubuk masin dua keping. RM10 saja siap packed. Meriah suasana orang membeli keperluan dapor di situ. Then aku jalan-jalan ke Square Tower, Indian Street dan Little Lebanon. Kelihatan anggota Majlis Bandaraya Kuching bertugas menghalang pekedai yang meletakkan barangan melimpah ke atas jalan di Indian Street. Tapi kat sini macam tak nampak Indian pun ? Kenapa panggil Little Lebanon ? Mungkin sebab ada jualan masakan ala sana serta rekabentuk bangunan nya.

Lepas itu aku ke Muzium Tekstil yang terletak berhampiran. Tak ada orang, aku sorang-sorang masuk. Seram juga dibuatnya sebab banyak patung-patung orang sedang menenun kain. 'Bimbang' kot-kot bergerak patung tu. Walaupun di larang ambik gambar, tapi aku belasah aje. Lepas itu aku dimaklumkan oleh pegawai yang bertugas tentang muzium lain berdekatan. Rupanya banyak muzium berdekatan dan semuanya free-free saja ...

Memula jalan ke Muzium Kesenian. Sebelumnya Museum Natural History, tapi belum buka lagi. Then ke Muzium Sarawak ataupun dikenali juga sebagai Muzium Etnologi. Menarik di sini, ada tulang ikan paus yang ditemui tahun 1900an, replika rumah panjang serta model berskala sebenar rumah panjang. Siap ada gantung tengkorak yang real selain senjata dan kraftangan. Nampak sekumpulan pelancung 'veteran' Indian/Pakistani. Bagus mereka, sebab semasa penerangan diberikan oleh jurupandu pelancong, mereka buat catatan dan rakaman audio. Kalau orang kita, harap budak sekolah aje nak buat begitu. Itupun sebab cikgu yang suroh ...

Seberang jalan Muzium Sarawak ialah Dewan Tun Abdul Razak yang turut menempatkan bahan pameran dan sejarah ceramik serta penemuan artifak orang dulu-dulu seperti di Gua Niah dan Gua Mulu. Banyak projek-projek dilakukan sejak dulukala, khususnya oleh universiti luar negara, turut dipamerkan. Turut diadakan ialah pameran mengenai SCORE, Sarawak Corridor Renewable Energy, suatu projek mega untuk membangunkan koridor pantai Sarawak yang dilancarkan sebelum PRU12. Ada satu booth yang aku singgah, agak tertarik yang kini Sarawak ada mengeluarkan aluminium daripada bahan mentah yang dieksport dari Australia, dimana lebih ekonomik daripada 'gali' sendiri. Lepas tu aku berjalan balik ke hotel. Letih juga dan time to check out pun sudah dekat.

Masa nak fly balik ke KLIA masih lama lagi. Lepas check-out hotel, tumpang tinggal barang di lobby hotel dan pergi lunch. Lepas lunch ronda-ronda tepi sungai sambil menuju ke pasaraya membeli belah berdekatan yang tengah 'Sale'. Setelah penat, terus kembali ke hotel dan ambik taxi untuk ke Airport. Memang masih awal, so ronda-ronda dalam airport yang masih cantik dan nampak baru serta singah di restoran makanan segera ayam goreng. Harga hanyalah sedikit lebih mahal daripada yang biasa.

Seperti biasa, di pintu masuk Gate beratur lagi untuk pastikan dapat tempat duduk. Mulanya aku rasa tak payahlah sebab gerenti boleh dapat duduk bersama punya. Flight delay lagi, 20 minit. Agaknya suatu yang normal bagi Air Asia untuk delay. 7.45 malam baru dilepaskan, tapi tak dapat nak cop dekat pintu kecemasan. Dah ada orang lain ambik. Kiranya 75% tempat duduk diisi. Dalam flight tidur sahaja sebab agak keletihan. Bye Kuching, see you again ?

Aku baru perasan, cara pilot Air Asia ’melandingkan’ flight masa pergi dan balik sungguh ’smooth’. Tiada gegaran atau hentakan kuat semasa touch down. Tapi sampai LCCT agak kecoh sikit sebab bag tak keluar di lorong yang sebagaimana tertera Nombor Flight di LCD. Agaknya suatu yang normal sebab tambang murah. Di LCCT, my daughter dah tunggu dan singgah RnR Dengkil untuk makan malam. Sampai rumah terus tidur lantaran keletihan ....
Share:

7 Komen:

cikliah said...

Next time kena bawak tripod spy senang bergambar berdua... :D

Isma_A7 said...

thn 2006 saya pegi kuching, duduk kat harbour view gak.

Abg hassan tak borong tikar sarawak ke? kedai dekat ngan hotel..

hassan1663 said...

Isma,

Orang rumah tak minat tikar serawak ... lagi pun sekarang popular dengan tikar drp korea/jepun tu yang reganya lebih murah, even kalau beli di Saujana sendiri

Anonymous said...

eleh.. ni la org semenanjung.. sombong sgt.. tak pernah bersyukur dgn apa yg ada.. lain tpt, lain le cita rasa & harga.. kalo dah suma sama, baik tak payah p melancong.. duk umah je..

Hazim said...

kuching best ape..hari tu pegi dengan family..x de teruk mane orang cakap s'wak ni kuno..masih dudok dlm hutan..nape korang sombong sangat dengan orang dengan orang swak??

Fareez Mansur said...

Bila pulak dia sombong? Aku baca sampai 3, 4 kali

M.Yusof Haroon said...

Salam,Tahniah saudara Hassan yang dapat menyediakan laman yang saya rasa amat menarik sebagai catatan peribadi yang mana baik kita abadikan untuk kongsi bersama teruskan...Tahniah.! Tn.M.Yusof
.

Blog Tazkirah

Penafian

Pengunjung boleh menggunakan maklumat dan gambar dalam blog ini untuk sebarang tujuan kebaikan. Digalakkan agar dinyatakan kredit kepada blog ini. Namun, atas sebarang kehilangan, kerosakan, kesusahan atau gangguan yang timbul kerana menggunakan maklumat dalam blog ini adalah tanggungjawab masing-masing.

Harian Metro

The Star Online

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

kata2