Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikanlah pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, saat pahit, indah, muram, genting dan gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Sejarah 21 April 2008 ...

‘Terima kasihlah En Hassan, sekolah kita siap, seronok budak-budak’. Tetiba aku terkedu, layakkah aku membalasnya dengan ‘sama-sama’. Ini bukan sekolah aku yang punya, malah anakku pun takde yang belajar kat sekolah ini sekarang. The credits should go to all my dear friends yang begitu bersemangat, meluangkan masa, tenaga, mencurahkan idea, berusaha gigih tanpa rasa malu, penat lelah serta penderma yang menyumbang dari jumlah yang sekecil RM 1 sehinggalah sebesar RM 133,000. Semoga Allah jua yang membalasnya dengan ganjaran yang setimpal. Terasa nak sambung kisah PK vs PS setelah lebih 3 tahun …

Kebetulan 21 April 2008 terpilih sebagai tarikh secara rasminya bangunan KIDaS boleh digunakan. Tentunya mudah untuk aku mengingati tarikh ini sebab itulah juga tarikh ulangtahun kelahiran isteriku yang tercinta.

Maka tamatlah kisah ‘sebuah sekolah agama dalama kontena’ yang termaktub dalam lipatan sejarah Selangor Maju 2005. Seronok tengok anak-anak KIDaS on the first day di bangunan baru. Baru terima surat kelmarin, MB Selangor pun dah setuju nak turun merasmikan bangunan pada 15 Jun 2008. Namun dalam hatiku masih terdetik, ‘jangan haraplah sangat MB datang, probably YB Dr Hassan or YB Dr Halimah ( dua personaliti yang memang saya kagumi ). Ku anggap ini suatu penghormatan kepada semua yang sesama berusaha membangunkan bagunan baru KIDaS ini.

Sebenarnya bangunaan baru ini belum siap sepenuhnya. Ada beberapa lagi yang sedang disiapkan. Namun perpindahan dilakukan supaya tidak perlu lagi sewa 3 premis kedai. So jimat sikit. Grating longkang, pagar, bilik air dan kemudahan pejabat sedang disiapkan. Talipon, rangkaian komputer, loceng dan sistem PA. Banyak lagi yang perlu di lakukan selepas ini khususnya hal berkaitan dengan maintenance. Itudaripada segi fizikal.

Masyarakat akan melihat daripada segi kualiti pengurusan. Kalau dulu alasan belajar dalam kontena boleh digunakan, namun kualiti pengajaran dan pembelajaran yang disampaikan oleh tenaga pengajar perlu menjadi keutamaan selepas ini. Jumlah tenaga pengajar sebenarnya sekrang berlebihan. Akan tiba juga ketikanya, bilangan tenaga pengajar akan dikurangkan dan ini tidak dapat dielakkan. Dulu ada 32 kelas, tetapi sekarang cuma 24 kelas. Usaha sedang dilakukan untuk mengadakan Bengkel Pelan Strategik KIDaS di kalangan tenaga pengajar dan AJK Surau Al-Hidayah yang tertangguh beberapa kali.
Share:

0 Komen:

Blog Tazkirah

Penafian

Pengunjung boleh menggunakan maklumat dan gambar dalam blog ini untuk sebarang tujuan kebaikan. Digalakkan agar dinyatakan kredit kepada blog ini. Namun, atas sebarang kehilangan, kerosakan, kesusahan atau gangguan yang timbul kerana menggunakan maklumat dalam blog ini adalah tanggungjawab masing-masing.

Harian Metro

The Star Online

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

kata2