Harap maaf ... Blog ini telah berpindah ke Http://www.hassan.masrom.com. Terima kasih !!!!

Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Blog ini telah berpindah ke http:\\www.hassanmasrom.com Harap maaf.

Jika Masa Lalu Bisa Diputar Kembali ..

10 Februari 2019 : Singgah sekadar nak ambil gambar.

Kenangan Kembara Korban Kemboja 2019

Berpeluang Menyembelih Sendiri Lembu Korban ..

Singgah ambil angin segar

2 Februari 2019 ...

Tugasan Baru penghujung 2019

Balik2 cuti panjang, dapat tugasan baru musim2 tengkujoh ni ..

Ronda-ronda Dataran Putra, Putrajaya

Sekali-sekala ambil angin malam.

Buku Memoir Perjuangan Politik Syed Husin Ali

Baru bulan lepas aku beli buku ini. Sebenarnya telah diterbitkan tahun lepas. Agak menarik juga walaupun ia merupakan kenangan hidup penulis tentang perjuangan politiknya untuk menegakkan apa yang dikatakannya sebagai keadilan, kebajikan dan kebenaran bagi rakyat.

Bagi yang tidak mengenal penulis, mungkin tidak begitu berminat untuk membacanya. Bagi yang mengenalinya pula, sekiranya tidak berminat untuk mengetahui mengenai penyertaan, kegiatan, pengalaman dan pandangan beliau terutama berhubung beberapa peristiwa politik yang melibatkan rakyat, mungkin tidak perlu membacanya.

Namun aku dapati menerusi buku ini banyak dipaparkan soal politik yang berpusat kepada catatan-catatan tentang penyertaan dan pengalaman penulis serta sikap, pandangan dan fikirannya terhadap beberapa isu, perkembangan, peristiwa dan kontroversi politik yang berlaku dalam parti dan negara. Kisah awal semasa beliau belajar tidak begitu menarik perhatianku.

Terdapat banyak perkara yang menjelaskan tentang apa berlaku selepas kemenangan parti-parti pembangkang di lima negeri, pembentukan PAKATAN, percubaaan UMNO-BN untuk menjatuhkan Kerajaan PAKATAN, terutama Selangor, percubaan Anwar yang dianggap gagal berkaitan 16 September dan sebagainya. Memoir ini mendedahkan banyak juga hal mengenai pertimbangan yang tidak diketahui umum tentang mengapa dan bagaimana sesetengah keputusan politik telah diambil.

Yang menariknya didedahkan bagaimana Ezam terpaksa mel.etakkan jawatan dan keluar daripada Keadilan kerana masalah ‘kesempitan pendapatan’ yang hanya bergantung kepada gaji isteri. Mungkin benar cerita tersebut kerana sehingga kini rasanya tiada penafian daripada Sdra Ezam. Yang kedengaran ialah saman daripada tetuan Zulkifli Nordin, MP Bandar Kulim yang mendakwa kandungan buku tersebut terdapat fitnah ke atas dirinya.

Selain daripada itu, terpulanglah kepada diri masing-masing untuk mempercayai segala catatan penulis.
Share:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah