Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikan pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, pahit, indah, muram, genting & gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Jika Masa Lalu Bisa Diputar Kembali ..

10 Februari 2019 : Singgah sekadar nak ambil gambar.

Kenangan Kembara Korban Kemboja 2019

Berpeluang Menyembelih Sendiri Lembu Korban ..

Singgah ambil angin segar

2 Februari 2019 ...

Tugasan Baru penghujung 2019

Balik2 cuti panjang, dapat tugasan baru musim2 tengkujoh ni ..

Ronda-ronda Dataran Putra, Putrajaya

Sekali-sekala ambil angin malam.

Bual Bicara Saudara Baru

Satu perkongsian pengalaman 'saudara baru' yang menarik dalam 'Majlis Penghayatan Maal Hijrah 1438H, Bual Bicara Bersama Saudara Baru' yang terdiri daripada Sdra Adam Corrie ( Artis, Pelakon ), Adam Mah ( Pengusaha Restoran Tony Roma’s ) , Adam Tyaga ( Juruteknik di Syarikat Maxis ) dan Mohd Sharin ( jurujual kenderaan ). Nak dikirakan bukanlah baru sangat mereka telah memeluk atau kembali kepada Islam.

Program yang telah diadakan pada 2 Oktober lalu adalah anjuran bersama Surau Jumaat As-Syakirin SMK Putrajaya P14(1) dan Pertubuhan Kembara Iman Malaysia yang dipengerusikan oleh Sdra Adam Corrie sendiri yang telah berjaya menghantar Adam Tyaga dan Mohd Sharin mengerjakan umrah tahun ini.

Kehidupan mereka yang berhijrah kembali kepada Fitrah @ Agama Islam, mungkin jauh lebih baik dan berbeza daripada segi usaha dan penghayatan terhadap Islam berbanding mereka atau kita yang 'dilahirkan dalam Islam', yang lebih kepada menurut aturan ayah ibu tanpa banyak usaha mencari ilmu serta mengajak orang lain kembali @ revert kepada Islam.

Tidak dinafikan saudara baru akan berhadapan pelbagai cabaran apabil kembali kepada islam. Itu mungkin sebahagian daripada ujian, khususnya dengan keluarga terutama yang berkaitan dengan aktiviti ekonomi atau kewangan seperti perniagaan keluarga dan perkongsian perniagaan.

Masyarakat Islam termasuk institusi berkaitan pula seolah-olah tidak membantu memudahkan urusan mereka.

Namun mereka lebih berkemampuan membawa lebih ramai masuk Islam. Mungkin lantaran masih memiliki rakan-rakan sekelilingnya yang belom Islam, memudahkan usaha dakwah mereka.

Corrie sendiri telah berjaya membawa 17 orang kembali kepada Islam yang kebanyakannya bukan Malaysian termasuk menerusi artikel yang dipost dalam FB. Manakala Adam Mah pula bebaru ni membawa pengislaman 2 orang.

Kalau difikirkan semula, Sunnah Rasulullah s.a.w ialah dakwah menyeru yang belom Islam kembali kepada Islam, selain seruan pengislahan serta peringatan pemantapan iman dan amal Islam kepada yang telah memelok Islam. Sejauh mana sunnah ini mampu kita ikuti ?
Share:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah